Ostropelul este unul dintre preparatele românești extrem de adorate. Se prepară din ingrediente puține și foarte accesibile, cu minimum de efort și într-un timp relativ scurt. Rețeta este veche, cu origini turcești, însă a fost adaptată de bucătarii români conform gusturilor și ingredientelor locale. Se prepară în mod special în Oltenia, acolo unde predomină preparatele cu mult usturoi.
Îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu una dintre cele mai apreciate rețete tradiționale din bucătăria românească.
Rețetă tradițională de ostropel – Ingrediente
- 750 gr pulpe de pui
- 1 ceapă medie
- 5-6 căței de usturoi
- 2-3 linguri cu ulei de floarea soarelui
- sare și piper, după gust
- 200 ml supă de pui sau apă
- 400 gr roșii din conservă
- câteva roșii proaspete
- 1 legătură de pătrunjel verde
- 1 lingură de oțet, opțional
- frunze de ceapă verde, pentru decor
Ostropel de pui – Mod de preparare
Începe cu pregătirea ingredientelor, pentru a le avea la îndemână când prepari ostropelul. Porționează pulpele de pui în câte două bucăți. Pune-le într-un bol, le presari cu sare și piper și le masezi bine. Apoi le acoperi și le lași la odihnit 15-20 de minute pentru a pătrunde condimentele în carne.
Curăță ceapa, clătește-o și toac-o solzișori. Curăță usturoiul și toacă-l rondele. Taie și roșiile proaspete în cuburi sau în sferturi, dacă sunt mai mici. Când ai toate aceste ingrediente pregătite, poți începe prepararea ostropelului.
Cum prepari ostropelul de pui după rețeta tradițională
După ce pulpele de pui s-au odihnit și s-au întrepătruns cu gusturile de sare și piper, pune o tigaie cu ulei pe flacăra aragazului. Lasă uleiul să se înfierbânte și rumenește bine carnea de pui în el. Întoarce carnea de pe o parte pe cealaltă, pentru o rumenire uniformă. Adaugă și ceapa tocată și doi căței de usturoi și amestec-o printre bucățile de carne. După carnea ce s-a rumenit, o transferi în alt vas și o acoperi pentru a se păstra caldă.