Reclamă

Ostropel de pui. Rețetă tradițională românească

Din colecția de rețete tradiționale, îndrăgite de români, te invităm să încerci rețeta clasică de ostropel de pui, ca la mama sau bunica, acasă.

Publicat: 6 mai 2022, 7:59 / Actualizat: 9 mai 2022, 10:48

Ostropelul este unul dintre preparatele românești extrem de adorate. Se prepară din ingrediente puține și foarte accesibile, cu minimum de efort și într-un timp relativ scurt. Rețeta este veche, cu origini turcești, însă a fost adaptată de bucătarii români conform gusturilor și ingredientelor locale. Se prepară în mod special în Oltenia, acolo unde predomină preparatele cu mult usturoi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu una dintre cele mai apreciate rețete tradiționale din bucătăria românească.

Rețetă tradițională de ostropel – Ingrediente

  • 750 gr pulpe de pui
  • 1 ceapă medie
  • 5-6 căței de usturoi
  • 2-3 linguri cu ulei de floarea soarelui
  • sare și piper, după gust
  • 200 ml supă de pui sau apă
  • 400 gr roșii din conservă
  • câteva roșii proaspete
  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • 1 lingură de oțet, opțional
  • frunze de ceapă verde, pentru decor

Ostropel de pui – Mod de preparare

Începe cu pregătirea ingredientelor, pentru a le avea la îndemână când prepari ostropelul. Porționează pulpele de pui în câte două bucăți. Pune-le într-un bol, le presari cu sare și piper și le masezi bine. Apoi le acoperi și le lași la odihnit 15-20 de minute pentru a pătrunde condimentele în carne.

Reclamă

Curăță ceapa, clătește-o și toac-o solzișori. Curăță usturoiul și toacă-l rondele. Taie și roșiile proaspete în cuburi sau în sferturi, dacă sunt mai mici. Când ai toate aceste ingrediente pregătite, poți începe prepararea ostropelului.

Cum prepari ostropelul de pui după rețeta tradițională

După ce pulpele de pui s-au odihnit și s-au întrepătruns cu gusturile de sare și piper, pune o tigaie cu ulei pe flacăra aragazului. Lasă uleiul să se înfierbânte și rumenește bine carnea de pui în el. Întoarce carnea de pe o parte pe cealaltă, pentru o rumenire uniformă. Adaugă și ceapa tocată și doi căței de usturoi și amestec-o printre bucățile de carne. După carnea ce s-a rumenit, o transferi în alt vas și o acoperi pentru a se păstra caldă.

Reclamă

Peste ceapa din tigaie adaugă roșiile tocate și pe cele conservate. Amestecă-le bine și lasă-le să fiarbă pentru 7-8 minute. Adaugă și puțin oțet, doar dacă roșiile nu dau gust acrișor sosului. Adaugă supa de pui și carnea rumenită și acoperă vasul cu ostropel de pui. Mai lasă carnea să mai fiarbă în sosul format, aproximativ 15 minute, pentru a se întrepătrunde bine gusturile. Apoi, adaugă restul de usturoi tocat rondele și potrivește gustul deliciosului ostropel de pui cu sare și piper.

Adaugă usturoi în funcție de propriul gust! De obicei, la rețeta clasică de ostropel se pune mult usturoi, pentru că acesta dă gustul final al preparatului. După stingerea focului, lasă ostropelul să se odihnească 5-6 minute, apoi adaugă pătrunjelul verde, tocat mărunt.

Vezi mai multe imagini din timpul preparării ostropelului în GALERIA FOTO!

Tigaie cu ostropelul de pui decorat cu frunze de pătrunjel
Pătrunjelul verde este opțional, dar oferă un plus de aromă și aspect ostropelului / Profimedia Images

Pătrunjelul este opțional, însă va da un plus de prospețime preparatului. Poți înlocui pătrunjelul cu frunze de ceapă verde, tocate rondele.

Savurează ostropelul de pui cu mămăliguță caldă, ca la mama sau bunica acasă. Este delicios în această combinație.

Porție de ostropel cu mămăliguță
Ostropelul este delicios servit cu mămăliguță / Profimedia Images

Și pentru ca rețeta să fie completă îți oferim și rețeta clasică de mămăliguță, simplă și rapidă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Două tăvi cu cozonaci proaspăt scoși din cuptor
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și o pereche de mănuși în timp ce ține un deget la gură pentru a ascunde un secret
Horoscop
Zodii care nu pot păstra un secret. Nativii în care nu e recomandat să-ți pui încrederea
Există unele zodii care nu pot păstra un secret. Acești nativi nu pot fi de încredere și este recomandat să eviți discuțiile importante în preajma lor. Dacă ai anumite probleme care îți dorești să...
PARTENERI
×