Ostropel de pui. Rețetă tradițională românească

Din colecția de rețete tradiționale, îndrăgite de români, te invităm să încerci rețeta clasică de ostropel de pui, ca la mama sau bunica, acasă.

Publicat: 6 mai 2022, 7:59 / Actualizat: 9 mai 2022, 10:48

Ostropelul este unul dintre preparatele românești extrem de adorate. Se prepară din ingrediente puține și foarte accesibile, cu minimum de efort și într-un timp relativ scurt. Rețeta este veche, cu origini turcești, însă a fost adaptată de bucătarii români conform gusturilor și ingredientelor locale. Se prepară în mod special în Oltenia, acolo unde predomină preparatele cu mult usturoi.

Îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu una dintre cele mai apreciate rețete tradiționale din bucătăria românească.

Rețetă tradițională de ostropel – Ingrediente

  • 750 gr pulpe de pui
  • 1 ceapă medie
  • 5-6 căței de usturoi
  • 2-3 linguri cu ulei de floarea soarelui
  • sare și piper, după gust
  • 200 ml supă de pui sau apă
  • 400 gr roșii din conservă
  • câteva roșii proaspete
  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • 1 lingură de oțet, opțional
  • frunze de ceapă verde, pentru decor

Ostropel de pui – Mod de preparare

Începe cu pregătirea ingredientelor, pentru a le avea la îndemână când prepari ostropelul. Porționează pulpele de pui în câte două bucăți. Pune-le într-un bol, le presari cu sare și piper și le masezi bine. Apoi le acoperi și le lași la odihnit 15-20 de minute pentru a pătrunde condimentele în carne.

Reclamă

Curăță ceapa, clătește-o și toac-o solzișori. Curăță usturoiul și toacă-l rondele. Taie și roșiile proaspete în cuburi sau în sferturi, dacă sunt mai mici. Când ai toate aceste ingrediente pregătite, poți începe prepararea ostropelului.

Cum prepari ostropelul de pui după rețeta tradițională

După ce pulpele de pui s-au odihnit și s-au întrepătruns cu gusturile de sare și piper, pune o tigaie cu ulei pe flacăra aragazului. Lasă uleiul să se înfierbânte și rumenește bine carnea de pui în el. Întoarce carnea de pe o parte pe cealaltă, pentru o rumenire uniformă. Adaugă și ceapa tocată și doi căței de usturoi și amestec-o printre bucățile de carne. După carnea ce s-a rumenit, o transferi în alt vas și o acoperi pentru a se păstra caldă.

Reclamă

Peste ceapa din tigaie adaugă roșiile tocate și pe cele conservate. Amestecă-le bine și lasă-le să fiarbă pentru 7-8 minute. Adaugă și puțin oțet, doar dacă roșiile nu dau gust acrișor sosului. Adaugă supa de pui și carnea rumenită și acoperă vasul cu ostropel de pui. Mai lasă carnea să mai fiarbă în sosul format, aproximativ 15 minute, pentru a se întrepătrunde bine gusturile. Apoi, adaugă restul de usturoi tocat rondele și potrivește gustul deliciosului ostropel de pui cu sare și piper.

Adaugă usturoi în funcție de propriul gust! De obicei, la rețeta clasică de ostropel se pune mult usturoi, pentru că acesta dă gustul final al preparatului. După stingerea focului, lasă ostropelul să se odihnească 5-6 minute, apoi adaugă pătrunjelul verde, tocat mărunt.

Vezi mai multe imagini din timpul preparării ostropelului în GALERIA FOTO!

Tigaie cu ostropelul de pui decorat cu frunze de pătrunjel
Pătrunjelul verde este opțional, dar oferă un plus de aromă și aspect ostropelului / Profimedia Images

Pătrunjelul este opțional, însă va da un plus de prospețime preparatului. Poți înlocui pătrunjelul cu frunze de ceapă verde, tocate rondele.

Savurează ostropelul de pui cu mămăliguță caldă, ca la mama sau bunica acasă. Este delicios în această combinație.

Porție de ostropel cu mămăliguță
Ostropelul este delicios servit cu mămăliguță / Profimedia Images

Și pentru ca rețeta să fie completă îți oferim și rețeta clasică de mămăliguță, simplă și rapidă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Oameni care stau îmbrățișați pe un fundal deschis la culoare
Divertisment
Vedeta care este de nerecunoscut după moartea tatălui său. A apărut cu părul răvășit în timp ce-și hrănea animalele
A ajuns în luminile reflectorelor grație regretatului mare artista. Vedeta este de nerecunoscut după moartea tatălui său. A apărut cu părul răvășit în timp ce-și hrănea animalele. Are o familie pe cont propriu. E...
2
O femeie frumoasă care reprezintă una dintre cele 3 semne zodiacale pentru care se încheie ghinionul după 23 noiembrie 2025
Horoscop
Ghinionul s-ar putea încheia pentru 3 semne zodiacale după 23 noiembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Ghinionul s-ar putea încheia pentru 3 semne zodiacale după 23 noiembrie 2025. Mercur iese din zodia Săgetătorului, iar această mișcare se va simți eliberatoare pentru mulți nativi. Este momentul oportun pentru schimbări și pentru...
3
Jessica Simpson zâmbește și poartă părul desprins pe un fundal închis la culoare
Divertisment
Au trecut 20 de ani de la acest moment. Cum arată Jessica Simpson în prezent
Jessica Simpson este fără doar și poate o prezență care de-a lungul timpului a ridicat nenumărate semne de întrebare. Au trecut 20 de ani de la acest moment. Vezi cum arată artista în prezent...
4
Actor care stă cu fața la public pe covorul roșu
Divertisment
Unul dintre cei mai cunoscuți actori de la Hollywood trăiește prin hoteluri. Care este situația sa financiară în prezent
A recunoscut că nu mai are propria casă, iar totul se destramă în viața sa. Unul dintre cei mai cunoscuți actori de la Hollywood trăiește prin hoteluri. Care este situația sa financiară în prezent....
5
Pierce Brosnan zâmbește pe un fundal deschis la culoare într-un costum deschis la culoare
Divertisment
Pierce Brosnan apare pe covorul roșu într-o fotografie rară alături de fiul său, Dylan. Cum arată acesta
Cei doi au participat la Premiile GQ Men Of The Year în Londra. Pierce Brosnan apare pe covorul roșu într-o fotografie rară alături de fiul său, Dylan. Actorul de 72 de ani s-a pregătit...
PARTENERI
×