Reclamă

Pasta de dinți pentru albire poate să dăuneze dinților? Iată la ce trebuie să fii atentă

Te întrebi dacă pasta de dinți pentru albire poate să dăuneze dinților? Specialiștii recomandă să fii atentă la alegerea pe care o faci, deoarece sensibilitatea dentară este adesea asociată cu pasta de dinți pentru albire.

Claudia-Ellena Ignat
Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 10 iunie 2024, 7:15

Alimentele pe care le alegi îți pot lăsa pete pe dinți, de exemplu ceaiul, cafeaua, vinul roșu sau fructele. O pastă de dinți pentru albire poate ajuta la îndepărtarea petelor de pe dinți și la îmbunătățirea aspectului acestora. Află la ce trebuie să fii atentă când îți alegi pasta de dinți.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pasta de dinți pentru albire poate să dăuneze dinților

Pasta de dinți pentru albire acționează în primul rând asupra petelor de suprafață cauzate de alimente, băuturi și tutun.

Aceasta acționează de obicei printr-o combinație de mecanisme fizice și chimice. Mecanismele pot fi abrazive ușoare, cum ar fi siliciul, carbonatul de calciu sau bicarbonatul de sodiu, care ajută la îndepărtarea petelor de suprafață fără a deteriora smalțul.

Unele paste de dinți pentru albire conțin agenți de albire, cum ar fi peroxidul de hidrogen sau peroxidul de carbamidă, care ajută la îndepărtarea chimică a petelor dentare.

Aceste substanțe chimice pot pătrunde în smalț și pot descompune compușii care cauzează decolorarea, potrivit specialiștilor în stomatologie cosmetică.

Reclamă

Care sunt efectele secundare ale utilizării unei paste de dinți de albire?

Pasta de dinți pentru albire este un tip de pastă de dinți formulată special pentru a îndepărta petele de suprafață de pe dinți. Aceasta te ajută la restabilirea albului natural al dinților și la îmbunătățirea aspectului general.

Dar există și efecte secundare frecvente ale pastei de dinți de albire, așadar, este momentul să îți revizuiești rutina dentară zilnică.

Reclamă

Sensibilitatea dinților

Abrazivii și substanțele chimice folosite în pastele de dinți pentru albire pot provoca o sensibilitate crescută a dinților. O vei resimți în special în timp ce consumi alimente și băuturi calde sau reci.

Iritarea gingiilor

Unele persoane pot prezenta iritații gingivale atunci când gingiile intră în contact cu gelurile pe bază de peroxid. Aceasta se datorează, de obicei, aplicării necorespunzătoare a gelului.

Eroziunea smalțului

Pasta de dinți pentru albire poate să dăuneze dinților, deoarece contribuie la eroziunea smalțului acestora. Pastele de dinți pot să lumineze culoarea dinților cu una sau două nuanțe, dar pot afecta, de asemenea, conținutul mineral al dinților.

Astfel, rugozitatea suprafeței poate crește, iar microduritatea, care este un element esențial al smalțului dentar, poate fi redusă. Dacă se produce eroziunea smalțului, pot exista șanse mai mari de apariție a cariilor și a sensibilității dentare.

Care este nivelul de abrazie al pastei de dinți pentru albire

Abrazia dentară relativă sau valoarea RDA măsoară gradul de abraziune al unei paste de dinți. Scala variază de la 0 la peste 200, astfel: între 0 și 70 este încadrată abrazivitatea scăzută, care este sigură pentru utilizarea pe termen lung.

De la 70 la 100 este încadrată abrazivitatea medie, potrivită pentru majoritatea persoanelor. Iar de la 100 la 150 este abrazivitatea ridicată, sugerează Parade.com.

Aceasta este eficientă pentru îndepărtarea petelor, dar trebuie folosită cu prudență. La ultimul nivel, între 150 până la 200+ este abrazivitatea foarte mare, care trebuie folosită cu moderație și numai sub supraveghere medicală.

Pentru a preveni deteriorarea dinților în timp ce folosești o pastă de dinți pentru albire, specialiștii recomandă să alegi una cu o valoare de abraziune de 70 până la 100.

Valorile ridicate pot duce la eroziunea smalțului, în timp ce valorile foarte scăzute pot fi ineficiente în îndepărtarea petelor.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii iulie 2024. Zodiile renunță la măști și își arată adevărata personalitate
Este perioada ideală pentru vindecare și pentru a face pace cu trecutul mai puțin pozitiv. Citește horoscopul lunii iulie 2024 și află detalii despre toate zodiile în parte. Atunci când începe sezonul Leului toți...
2
O fetiță frumoasă cu o baghetă în mână
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a lunii iulie 2024 pentru fiecare semn zodiacal. Află când sunt astrele de partea ta
Cele mai norocoase zile din iulie 2024 sunt influențate de multe tranzite astrologice semnificative care au loc pe parcursul lunii. Află care e cea mai norocoasă zi a lunii iulie 2024 pentru fiecare semn...
3
O femeie machiată natural
Frumusețe
Cu ce poți înlocui fondul de ten vara. Soluții pentru un look impecabil
În ultimul timp, femeile optează pentru un look cât mai natural. De la vizionarea tutorialelor de machiaj până la mărturisirile specialiștilor din industria frumuseții, din ce în ce mai multe recomandări se referă la...
4
Cuplu care ține o hartă în mână
Horoscop
Zodii care au toate șansele să lase tot și să călătorească în lume. Nativii care apreciază experiențele noi
Cutreierea globului este un vis pentru călătorii cu sete de nou și aventură. În astrologie există puține zodii care au o poftă mare de călătorie. Explorarea colțurilor lumii și experimentarea atracției magnetice a culturilor...
5
Prăjitura răsturnată cu piersici pe un platou de sticlă cu picior
Rețete
Prăjitura răsturnată cu piersici, pentru răsfățul unei zile de vară
Prăjitura răsturnată cu piersici este un desert clasic, cu o prezentare spectaculoasă și un gust delicios. Baza caramelizată cu piersici adaugă o notă de dulceață și savoare, în timp ce aluatul este pufos și...
PARTENERI
×