Expunerea la soare
Ca și restul pielii, și cea de pe buze se poate bronza. Dacă faci des băi de soare, este o explicație pentru culoarea mai închisă a buzelor tale. Expunerea la razele UV crește melanina, iar anumite zone se pot închide la culoare.
Stresul
Când ești stresată, corpul produce mai mulți radicali liberi. Aceștia provoacă daune oxidative, având ca efect decolorarea pielii.
Factori suplimentari
Hiperpigmentarea buzelor poate surveni și ca urmare a deshidratării sau a consumului excesiv de cafeină. De asemenea, poate fi indiciul unei reacții adverse la unele ingrediente din produsele cosmetice curente cum ar fi rujul sau pasta de dinți.
Trucuri de iluminare a buzelor prea închise la culoare
Pielea buzelor are nevoie de o îngrijire constantă. Așadar e bine să le hidratezi zilnic. Iată alte câteva recomandări pe care să le incluzi în rutina ta de frumusețe recomandată de experți:
- Amestecă și aplică vaselină și vitamina E, sau folosește pur și simplu un balsam de buze care are în componență ingrediente naturale.
- Unele balsamuri de buze au inclus un factor de protecție SPF pentru a proteja pielea delicată de acțiunea puternică a razelor ultraviolete.
- Exfoliază pielea buzelor cu ajutorul unui exfoliant sau unui scrub de buze.
Evită să utilizezi prea multe produse cosmetice
Pielea buzelor este foarte delicată. Multe produse speciale pentru buze conțin anumite ingrediente mai dure, care tind să facă mai mult rău decât bine. Cu cât aplici mai mult machiaj sau produse de îngrijire a pielii, cu atât buzele tale pot avea de suferit. De aceea mulți experți dermatologi recomandă folosirea unor produse naturale sau a unor balsamuri de buze făcute acasă. De asemenea, poți recurge la un creion de buze (lip liner) fără substanțe chimice, care să definească forma și să le dea culoare.
Adoptă un stil de viață sănătos
Cât de sănătoasă e pielea ta depinde de cât de atent îți tratezi corpul. Pentru a avea o piele radiantă și cu aspect tineresc, trebuie să urmezi și să menții un stil de viață sănătos. Acesta include mese echilibrate cu multe fructe și legume, verdețuri, nuci și fructe nucifere, carne de calitate superioară și cereale integrale. Când te hrănești sănătos, vei observa schimbarea la buzele tale.
Menține-te hidratată, căci buzele uscate sunt mai expuse riscului de a căpăta o tentă mai închisă de culoare. De asemenea, fă zilnic exerciții fizice. Vei fi surprinsă cât de luminoase și pline vor arăta buzele tale. â Ai la îndemână diferite opțiuni de reducere a stresului, precum meditația sau terapia. De asemenea, micșorează consumul de cafeină.
Tratamente medicale
Există unele tratamente specifice, cum ar fi peelingul chimic și albirea pielii, care pot reduce pigmentarea naturală a buzelor. Nu recurge la acestea în absența recomandării unui dermatolog.
Cremele cu hidrochinonă pot, de asemenea, avea ca efect reducerea producției de melanină. Acidul kojic, extras din ciuperci, poate la rândul lui bloca producția de melanină la nivelul pielii. Poți aplica creme topice cu retinoizi pentru iluminarea buzelor.
Remedii naturale
Dacă ai buze de culoare închisă, folosirea ingredientelor naturale și a unor trucuri cosmetice le poate deschide la culoare. La fel ca pielea și părul, buzele au nevoie de hidratare și îngrijire. Folosește de două ori pe săptămână un scrub pentru exfoliere care să îndepărteze pielea uscată sau moartă.
De asemenea, poți să-ți pregătești singură un balsam de buze cu diverse ingrediente naturale ca: miere și glicerină, pastă de neem sau aloe vera, castravete, suc de lămâie, unt de cacao, vitamina C, ulei de măsline, ulei de arahide, petale de trandafir roz, pere, merișoare, afine, ginseng, lemn dulce, semințe de struguri și căpșuni. Dacă dorești o aroma plăcută, poți adăuga în balsamul tău uleiuri esențiale de mentă, lămâie, grapefruit, migdale, tea tree, lavandă sau portocală. Aceste ingrediente naturale vor reduce hiperpigmentarea buzelor și le vor da o nuanță de rozaliu. De asemenea, poți folosi și suc de rodie sau de lime, precum și suc de sfeclă.
Schimbările de culoare ale buzelor. Recomandările experților în make up
Balsamul și glossul de buze care conțin ingrediente naturale ca untul de shea, vitamina E și uleiul de cocos pot vindeca buzele crăpate, menținându-le hidratate. Scrubul de buze cu exfolianți naturali ca zahărul sau cafeaua poate stimula îndepărtarea celulelor moarte. Un lip stain cu ulei de jojoba sau aloe vera, folosit la corectarea machiajului, este o alegere excelentă pentru a menține culoarea roz a buzelor. De asemenea, specialiștii recomandă evitarea exfolierii în exces a buzelor.
În ceea ce privește diferitele tratamente cosmetice pentru buze, experții recomandă să folosești produse cu ingrediente exclusiv naturale. Verifică ca ele să nu conțină alergeni, care pot duce la înțepături, înroșirea sau inflamația buzelor. Dacă optezi pentru tratamente cosmetice specifice, consultă dermatologul pentru a înțelege în detaliu procedura respectivă.