Reclamă

Schimbările de culoare ale buzelor: cauze și remedii. Iată ce recomandă specialiștii în frumusețe

Acele buze fine, cu volum și aspect senzual sunt visul oricărei femei. E firesc să ne dorim buze roz și atrăgătoare. Multe femei se confruntă însă cu schimbările de culoare ale buzelor. Află de la specialiști ce poți face ca să previi acest disconfort estetic.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 29 decembrie 2023, 7:36

Sunt numeroși factori ai vieții cotidiene, de la afecțiuni medicale la stilul de viață, care le pot da o tentă întunecată. Chiar dacă poți oricând apela la un ruj sau un gloss pentru a le schimba culoarea, e foarte important să afli care e cauza ce stă la baza schimbării.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Schimbările de culoare ale buzelor

Pielea buzelor este foarte delicată și sensibilă. Poate căpăta o culoare închisă destul de ușor. Iată principalele motive pentru care buzele tale roz se pot închide la culoare și chiar usca, potrivit specialiștilor consultați de Stylecraze.

Hiperpigmentarea

Producția de melanină în exces este des întâlnită, modificând culoarea buzelor. Poate fi semnul unei boli inflamatorii, al unei disfuncții genetice, al modificărilor fiziologice, al folosirii în exces a anumitor medicamente sau substanțe chimice, dar și al unei creșteri anormale de țesut.

Afecțiuni medicale

Reclamă

Anumite afecțiuni medicale precum deficiențele de vitamine, melasma, sindromul Laugier-Hunziker și anemia pot închide culoarea buzelor. De asemenea, boala Addison sau insuficiența adrenală au ca efect buze mai închise. Unele tratamente medicale, cum ar fi chimioterapia, pot de asemenea avea ca efect schimbarea culorii buzelor.

Fumatul

Potrivit unui studiu dedicat efectelor fumatului asupra buzelor, majoritatea fumătorilor implicați în studiul respectiv au avut buze cu o culoare mai întunecată comparativ cu nefumătorii. Pe de altă parte, fumatul poate genera decolorarea buzelor.

Reclamă

Expunerea la soare

Ca și restul pielii, și cea de pe buze se poate bronza. Dacă faci des băi de soare, este o explicație pentru culoarea mai închisă a buzelor tale. Expunerea la razele UV crește melanina, iar anumite zone se pot închide la culoare.

Stresul

Când ești stresată, corpul produce mai mulți radicali liberi. Aceștia provoacă daune oxidative, având ca efect decolorarea pielii.

Factori suplimentari

Hiperpigmentarea buzelor poate surveni și ca urmare a deshidratării sau a consumului  excesiv de cafeină. De asemenea, poate fi indiciul unei reacții adverse la unele ingrediente din produsele cosmetice curente cum ar fi rujul sau pasta de dinți.

Trucuri de iluminare a buzelor prea închise la culoare

Pielea buzelor are nevoie de o îngrijire constantă. Așadar e bine să le hidratezi zilnic. Iată alte câteva recomandări pe care să le incluzi în rutina ta de frumusețe recomandată de experți:

  • Amestecă și aplică vaselină și vitamina E, sau folosește pur și simplu un balsam de buze care are în componență ingrediente naturale.
  • Unele balsamuri de buze au inclus un factor de protecție SPF pentru a proteja pielea delicată de acțiunea puternică a razelor ultraviolete.
  • Exfoliază pielea buzelor cu ajutorul unui exfoliant sau unui scrub de buze.

Evită să utilizezi prea multe produse cosmetice

Pielea buzelor este foarte delicată. Multe produse speciale pentru buze conțin anumite ingrediente mai dure, care tind să facă mai mult rău decât bine. Cu cât aplici mai mult machiaj sau produse de îngrijire a pielii, cu atât buzele tale pot avea de suferit. De aceea mulți experți dermatologi recomandă folosirea unor produse naturale sau a unor balsamuri de buze făcute acasă. De asemenea, poți recurge la un creion de buze (lip liner) fără substanțe chimice, care să definească forma și să le dea culoare.

Adoptă un stil de viață sănătos

Cât de sănătoasă e pielea ta depinde de cât de atent îți tratezi corpul. Pentru a avea o piele radiantă și cu aspect tineresc, trebuie să urmezi și să menții un stil de viață sănătos. Acesta include mese echilibrate cu multe fructe și legume, verdețuri, nuci și fructe nucifere, carne de calitate superioară și cereale integrale. Când te hrănești sănătos, vei observa schimbarea la buzele tale.       

Menține-te hidratată, căci buzele uscate sunt mai expuse riscului de a căpăta o tentă mai închisă de culoare. De asemenea, fă zilnic exerciții fizice. Vei fi surprinsă cât de luminoase și pline vor arăta buzele tale. â Ai la îndemână diferite opțiuni de reducere a stresului, precum meditația sau terapia. De asemenea, micșorează consumul de cafeină.

Tratamente medicale

Există unele tratamente specifice, cum ar fi peelingul chimic și albirea pielii, care pot reduce pigmentarea naturală a buzelor. Nu recurge la acestea în absența recomandării unui dermatolog.

Cremele cu hidrochinonă pot, de asemenea, avea ca efect reducerea producției de melanină. Acidul kojic, extras din ciuperci, poate la rândul lui bloca producția de melanină la nivelul pielii. Poți aplica creme topice cu retinoizi pentru iluminarea buzelor.

Remedii naturale

Dacă ai buze de culoare închisă, folosirea ingredientelor naturale și a unor trucuri cosmetice le poate deschide la culoare. La fel ca pielea și părul, buzele au nevoie de hidratare și îngrijire. Folosește de două ori pe săptămână un scrub pentru exfoliere care să îndepărteze pielea uscată sau moartă.

De asemenea, poți să-ți pregătești singură un balsam de buze cu diverse ingrediente naturale ca: miere și glicerină, pastă de neem sau aloe vera, castravete, suc de lămâie, unt de cacao, vitamina C, ulei de măsline, ulei de arahide, petale de trandafir roz, pere, merișoare, afine, ginseng, lemn dulce, semințe de struguri și căpșuni. Dacă dorești o aroma plăcută, poți adăuga în balsamul tău uleiuri esențiale de mentă, lămâie, grapefruit, migdale, tea tree, lavandă sau portocală. Aceste ingrediente naturale vor reduce hiperpigmentarea buzelor și le vor da o nuanță de rozaliu. De asemenea, poți folosi și suc de rodie sau de lime, precum și suc de sfeclă.

Schimbările de culoare ale buzelor. Recomandările experților în make up

Balsamul și glossul de buze care conțin ingrediente naturale ca untul de shea, vitamina E și uleiul de cocos pot vindeca buzele crăpate, menținându-le hidratate. Scrubul de buze cu exfolianți naturali ca zahărul sau cafeaua poate stimula îndepărtarea celulelor moarte. Un lip stain cu ulei de jojoba sau aloe vera, folosit la corectarea machiajului, este o alegere excelentă pentru a menține culoarea roz a buzelor. De asemenea, specialiștii recomandă evitarea exfolierii în exces a buzelor.

În ceea ce privește diferitele tratamente cosmetice pentru buze, experții recomandă să folosești produse cu ingrediente exclusiv naturale. Verifică ca ele să nu conțină alergeni, care pot duce la înțepături, înroșirea sau inflamația buzelor. Dacă optezi pentru tratamente cosmetice specifice, consultă dermatologul pentru a înțelege în detaliu procedura respectivă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×