Rețeta acestor mini tarte portugheze, a apărut în secolul al XVIII-lea, la Mănăstirea Jerónimos din Belém, Lisabona. Pe atunci, călugărițele foloseau albușurile pentru a apreta hainele, iar călugării le foloseau pentru curățarea vinului. Și pentru că le rămâneau cantități mari de gălbenușuri de ouă, le foloseau la deserturi. Călugării catolici din acea vreme au creat rețeta și au încercat să genereze venituri atât de necesare vânzându-le turiștilor care vizitau Mănăstirea și Turnul Belém.
Pentru că desertul este puțin cam dulce, l-au servit alături de o cafea amară, rezultând combinația perfectă. Prăjiturile se regăsesc și acum în cofetăriile portugheze. Prepară-le și tu în propria bucătărie, inspitrându-te din rețeta pe care ți-o oferim mai jos.
Pastéis de Nata – Ingrediente
- 500 gr aluat foitaj
- 500 ml lapte
- 250 ml apă
- 500 gr zahăr
- 60 gr făină albă
- 8 gălbenușuri
- 1 linguriță esență de vanilie
- 1 baton de scorțișoară
- coaja de la o lămâie
- 1 praf de sare.
Rețeta de mini tarte portugheze – Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului foietaj. Poți opta pentru aluatul foietaj din comerț sau îl poți prepara acasă – descoperă aici rețeta!
Pentru a forma crustele mini tartelor, mai întâi presară pe masa de lucru făină și întinde puțin aluatul foietaj, cu sucitorul. Apoi îl rulezi și tai în rondele de aproximativ 1 cm.
Unge cu unt tava specială pentru cupcakes. Ia câte o bucată de aluat tăiat și aplatizeaz-o în palmă, dându-i forma unui disc. Pune discul rezultat în forma pentru cupcakes și presează-l ușor pentru a se modela pe pereții formei. Procedează în mod identic cu fiecare bucată de aluat.