Reclamă

Tartă franțuzească cu lămâie și brandy

Dacă ți-ai propus să-i surprinzi pe cei dragi cu un desert rafinat și spectaculos îți oferim o rețetă de tartă franțuzească cu lămâie și brandy. Este un desert cremos și foarte aromat ce va cuceri instant, atât ca gust cât și ca aspect.

Publicat: 12 octombrie 2021, 7:23 / Actualizat: 10 ianuarie 2022, 16:18

Crusta crocantă din aluat fraged este umplută cu o delicioasă cremă de lămâie. Crema este aromată cu brandy ceea ce o face specială. Decorul din felii de citrice confiate și aveline din bezea caramelizată, oferă un adevărat spectacol de culori și texturi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă te-am convins să le prepari celor dragi acest delicios și spectaculos desert, urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas.

Tartă franțuzească cu lămâie și brandy – Ingrediente

Lista de ingrediente este puțin mai vastă decât a unei rețete clasice de tartă. Dar nu te speria pentru că sunt ingrediente simple. O parte din ele sigur stau pe rafturile cămării tale și în frigider.

Ingrediente pentru aluat de tartă:

  • 300 gr făină;
  • 150 gr unt rece cu peste 80% grăsime;
  • 75 gr zahăr pudră;
  • 1 praf de sare;
  • 1 gălbenuș de ou mediu;
  • 2-3 linguri de apă rece.
Reclamă

Ingrediente pentru crema de lămâie:

  • 3 ouă +2 gălbenușuri;
  • 150 gr miere de albine;
  • 200 ml frișcă lichidă;
  • 50 ml brandy;
  • coaja şi sucul de la 3 lămâi bio;
  • 100 gr unt;
  • 1 praf de sare;
  • Ingrediente pentru decor.

Ingrediente pentru decor:

Reclamă
  • 1 lămâie;
  • 2 clementine;
  • 100 gr zahăr;
  • 200 ml apă;
  • bezea din 2 albușuri + 50 gr zahăr.

Rețetă de tartă franțuzească cu lămâie și brandy – Mod de preparare

Începi cu pregătirea aluatului pentru crusta de tartă, care necesită să stea la rece înainte de coacere.

Cum pregătești aluatul și coci crusta pentru tartă

Amestecă într-un bol făina cu sarea și zahărul pudră, dar nu înainte de a trece făina prin sită. Adaugă untul rece, tăiat în cuburi și oul. Amestecă rapid toate ingredientele din vas, până obții un aluat ușor sfărâmicios. Potrivește consistența aluatului cu 1-2 linguri de apă rece.

Acoperă aluatul de tartă cu o folie de prospețime si pune-l la rece pentru aproximativ 30 de minute.

În ultimele 10 minute pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Cu ajutorul sucitorului de aluaturi, întinde aluatul pe masa presărată cu făină într-o foaie circulară cu care îmbraci interiorul unei forme de tartă de aproximativ 32-34 cm diametrul. Înțeapă baza aluatului din loc în loc cu o furculiță, pentru a nu se deforma în timpul coacerii.

În interiorul aluatului pentru tartă așază o folie de aluminiu și umple-o cu boabe de năut, de orez, sau boabe de fasole. Pune forma cu aluatul de tartă la cuptorul setat la 180 de grade Celsius pentru 20 de minute. După acest interval, înlătură folia cu boabele și mai coace aluatul pentru 7-8 minute. Astfel, aluatul se va rumeni și la bază. Lasă aluatul de tartă să se răcească înainte de a-l umple cu cremă.

Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!

Colaj de poze cu pașii de pregătire și coacere a aluatului de tartă
Aluatul de tartă se înțeapă cu furculița la bază, pentru o coacere uniformă / Profimedia Images

Cum prepari crema pentru tartă franțuzească cu lămâie și brandy

Sparge ouăle într-o cratiță pe care o pui în altă cratiță mai mare. Pune apă în cratița mare, dar să nu atingă dosul cratiței mici. Peste ouă adaugă cele două gălbenușuri și un praf de sare. Cu ajutorul mixerului, amestecă bine ingredientele pe baia de aburi până când obții o compoziție spumoasă. Adaugă, pe rând coaja de la lămâi, răzuită fin, sucul de lămâie, mierea și untul. Amestecă energic după fiecare ingredient adăugat. Când crema este omogenă și untul topit, trece-o printr-o sită pentru a deveni fină. Apoi, adaugă brandy și frișca lichidă și omogenizează bine crema.

Scoate forma de copt cu crusta de tartă de la cuptor și întinde uniform în interiorul acesteia crema de lămâie.

Colaj de poze cu pașii de preparare a cremei de lămâie cu brandy
Crema de lămâie cu brandy se trece prin sită pentru o textură fină / Profimedia Images

Redu temperatura cuptorului la 150 de grade Celsius și mai coace tarta pentru 12-15 minute. Lasă tarta să se răcească bine înainte de a o decora și porționa.

Cum pregătești elementele pentru decorul tartei

Pune o cratiță cu zahărul și apa la foc și fierbe siropul pentru 5-6 minute. Taie citricele în felii subțiri și adaugă-le în sirop. Lasă-le să fiarbă aproximativ 10 minute, apoi transferă-le pe un grătar de răcire.

Mixează două albușuri presărate cu un praf de sare. Apoi, adaugă treptat cele 50 gr de zahăr și mixează continuu până când obții o bezea fermă. Pune bezeaua în săculețul unui poshe pentru decorat deserturi.

Decorează crema de lămâie din interiorul tartei mai întâi cu feliile de citrice confiate. Apoi, creează mici aveline de bezea din loc în loc. Caramelizează-le cu un arzător de bucătărie pentru un plus de culoare și un aspect plăcut.

Colaj de poze cu pașii de pregătire a elementelor de decor și decorare Tartă franțuzească cu lămâie și brandy
Feliile de citrice pentru decor se fierb în sirop de zahăr / Profimedia Images
Tartă franțuzească cu lămâie și brandy pe o farfurie albă, înainte de porționare
Pentru un plus de culoare și aspect, avelinele de bezea se caramelizează cu un arzător / Profimedia Images

Pune delicioasa și spectaculoasa tartă franțuzească cu lămâie și brandy la rece pentru cel puțin o oră, înainte de a o porționa și a o savura alături de cei dragi.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×