Planta despre care se spune că „salvează vieți”. Beneficiile ei pentru sănătate sunt importante

Planta despre care se spune că „salvează vieți” este una foarte cunoscută de majoritatea oamenilor. Este versatilă, are nenumărate întrebuințări și o mulțime de beneficii pentru sănătatea organismului.

Andrada Marinică
Publicat: 5 septembrie 2024, 6:32
Numele său este derivat din corespondentul latin pentru „a fi salvat” / Shutterstock

Este folosită și pentru purificarea spațiilor și se spune că are în compoziție substanțe care pot ajuta în tratarea cancerului. Aceasta din urmă este însă o afecțiune destul de gravă care trebuie tratată de un medic, însă beneficiile plantelor din natură nu trebuie nici ele ignorate. Sub atenta supraveghere a unui oncolog, consumul de plante poate fi un adjuvant.

Planta despre care se spune că „salvează vieți”

Studiile pe animale au demonstrat că salvia poate lupta împotriva diverselor tipuri de cancer precum cel de colon, ficat sau de piele. In aceste studii s-a demonstrat că extractul de salvie suprima creșterea celulelor canceroase și stimula moartea celulelor. Cu toate acestea, e nevoie de studii mai amănunțe pentru ca concluziile să fie valabile și pentru oameni.

Salvia este o plantă cu frunze verzi. Tulpinile sale lungi ajung la peste jumătate de metru înălțime și sunt acoperite de frunze înguste, în formă de lance, cu tulpini argintii. Frunzele măsoară până la 6 centimetri lungime și aproximativ 1,5 centimetri lățime, caracterizate prin culoarea lor verde gri. Frunzele tinere pot avea o nuanță de violet. Salvia poate avea o aromată mai intensă atunci când este uscată.

Salvia este disponibilă pe tot parcursul anului, dar sezonul ei de vârf e la sfârșitul primăverii și în lunile de vară.

Salvia mai e cunoscută și sub numele de salvie de grădină și aparține familiei mentei. Numele său este derivat din corespondentul latin pentru „a fi salvat”.

Cum se poate folosi salvia și care sunt beneficiile ei

Salvia a fost folosită în scopuri medicinale încă de pe vremea faraonilor din Egiptul Antic. A fost numită planta longevității datorită proprietăților sale vindecătoare, capacitatea sa de a preveni infecțiile și pentru că are beneficii și pentru memorie.

Salvia este o sursă excelentă de vitamina K și o sursă de fibre, calciu, fier și mangan. Planta bogată în nutrienți conține, de asemenea, cupru, magneziu, zinc și acizi grași omega-3, precum și urme de vitamine din complexul B și A, folat, vitaminele C și E, beta-caroten, luteină și zeaxantină. Frunzele de salvie conțin flavonoide, uleiuri volatile care includ terpine, acid rosmarinic, taninuri, camfor, salvene, cineol și pinen.

Salvie trebuie folosită cu moderație, deoarece aroma sa nu este suportată de toată lumea. Salvia poate fi folosită proaspătă, dar și uscată. Frunzele proaspete sunt adesea incluse în preparatele cu ierburi aromatice, în marinate și sosuri.

Planta se potrivește cel mai bine cu carnea de porc, cârnați și miel, precum și cu carne de pasăre și brânzeturi cu arome tari. Salvia poate fi uscată și poate fi folosită pentru ceai sau măcinată ca și condiment. Salvia proaspătă sau uscată poate fi adăugată la ciorbe, supe și tocane.

Funzele proaspete de salvie se pot păstra învelite într-un prosop umed la frigider timp de până la 3 zile. Salvia uscată se va păstra până la șase luni într-un recipient etanș.

Grecii au fost primii care au cultivat această plantă. Ei au folosit planta pentru a trata o varietate de afecțiuni, de la ulcere la mușcături de șarpe.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 16 septembrie – 22 septembrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Schimbările astrale aduc modificări pentru toate zodiile. Horoscopul săptămânii 16 septembrie – 22 septembrie 2024 vine cu surprize în viața personală și profesională. Va avea loc Luna Plină și Eclipsa de Lună în zodia...
2
Rețete
Plăcintă cu prune și aluat fraged. Un desert simplu și ușor
Această plăcintă cu prune și aluat fraged este un desert clasic, simplu și delicios, perfect pentru sezonul prunelor. Acest tip de plăcintă combină dulceața și aroma prunelor coapte cu textura ușoară și crocantă a...
3
Sănătate
Câte pahare de apă sunt recomandate zilnic. Specialiștii au dezvăluit cantitatea necesară pentru a te hidrata
Află câte pahare de apă sunt recomandate zilnic. Pentru o bună funcționare a organismului este important să menții nivelul optim de hidratare. Corpul este alcătuit în proporție de peste 60% din apă. Așadar, apa...
4
Horoscop
Trăsături mai puțin cunoscute despre fiecare semn zodiacal. Ce secrete pot ascunde nativii
Există unele trăsături mai puțin cunoscute despre fiecare semn zodiacal. Aceste secrete ale nativilor din zodiac sunt foarte bine păstrate. Astrologii dezvăluie detalii noi despre semnele care ne guvernează destinul. Cu toții cunoaștem „trăsăturile”...
5
Timp liber
Ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Cum să prepari rapid desertul preferat al toamnei
Acesta este ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Desertul tradițional deschide perfect sezonul de toamnă. Te vei bucura de aromele dulci – acrișoare ale merelor. Descoperă mai departe rețeta simplă și rapidă....
PARTENERI