Tot ce trebuie să faci este să pregătești un aluat fraged și o compoziție de dovleac plăcintar răzuit și caramelizat. Culoarea dovleacului și aroma pe care o va degaja în întreaga casă vor contribui la atmosfera de sărbătoare. Portocaliul este culoarea care te invită la relaxare, iar acest desert cu dovleac se numără printre acele preparate care te vor binedispune cu gustul și savoarea lor.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu un desert aromat, perfect pentru zilele de toamnă.
Prăjitură cu dovleac plăcintar și aluat răzuit – Ingrediente
Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru a realiza un delicios desert cu dovleac plăcintar. Sunt ingrediente simple și foarte accesibile. Majoritatea lor se regăsește pe rafturile din cămara sau frigiderul tău.
Ingrediente pentru aluat fraged:
- 2 ouă medii
- 250 g unt cu 82% procent de grăsime
- 150 g zahăr
- 150 gr iaurt
- 10 gr praf de copt
- 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu
- un praf sare
- coaja răzuită de la o lămâie
- 550 gr făină
Ingrediente pentru compoziția de dovleac plăcintar:
- 1 kg miez de dovleac plăcintar răzuit
- 150 gr zahăr
- 50 gr unt
- 1 linguriță cu pudră de scorțișoară
- pepite de ciocolată amăruie (pentru decor)
Rețetă de prăjitură cu dovleac plăcintar și aluat răzuit – Mod de preparare
Începe prin a aduce pe masa de lucru toate ingredientele necesare acestui desert savuros. Aluatul este cel pe care trebuie să-l pregătești primul, pentru că o parte din el va sta o vreme la congelator.
Cum prepari aluatul fraged pentru desertul cu dovleac
Aluatul fraged este acel aluat care nu necesită dospire. Mai întâi amestecă făina cu praful de copt și trece acest amestec prin sită. Cu ajutorul mixerului, amestecă într-un bol untul cu zahărul, până când obții o compoziție cremoasă. Adaugă, pe rând, cele două ouă și omogenizează compoziția.
Dizolvă bicarbonatul în iaurt și toarnă amestecul peste ingredientele din bol. Adaugă și un praf de sare, dar și coaja de lămâie răzuită fin. La final, încorporează în compoziție amestecul de făină cu praf de copt. Vei obține un aluat compact și nelipicios.
Împachetează 3/4 din aluat într-o folie de prospețime și pune pachetul la congelator pentru 30 de minute. Restul de aluat fraged întinde-l într-o tavă de aproximativ 20/30 cm. Înțeapă-l din loc în loc cu o furculiță, acoperă tava cu folie de prospețime și pune-o la rece.
Între timp, pregătește compoziția cremoasă pentru delicioasa prăjitură cu dovleac plăcintar și aluat răzuit.
Cum pregătești compoziția de dovleac plăcintar
Taie dovleacul în felii grosiere, îndepărtează coaja și partea de interior cu semințe. Răzuiește miezul dovleacului pe răzătoarea mare.
Pune o cratiță la foc și adaugă untul cu zahărul. Amestecă până când acestea se topesc, apoi adaugă răzătura de dovleac. Amestecă bine până când dovleacul este bine pătruns și compoziția omogenă.
Adaugă scorțișoara și pune compoziția de dovleac la loc răcoros până când aluatul de la congelator este bun de răzuit.
Cu 10 minute înainte de a asambla prăjitura pentru coacere, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Peste aluatul din tavă întinde uniform compoziția de dovleac plăcintar, bine răcită. Scoate aluatul de la congelator și răzuiește-l deasupra compoziției de dovleac. Întinde aluatul răzuit pe toată suprafața prăjiturii.
Pune tava la cuptor pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius. Lasă prăjitura cu dovleac plăcintar și aluat răzuit să se răcească, apoi o poți porționa și servi cu poftă, alături de cei dragi.
Decorează porțiile de prăjitură cu pepite de ciocolată. Vor oferi prăjituri gust delicios, dar și aspect frumos.