Pentru a pregăti prăjitura fără coacere nu trebuie decât să prepari o delicioasă cremă caramel și să topești ciocolata pentru a glazura prăjitura la final. Poți opta pentru sortimentul preferat de biscuiți. Însă cei mai potriviți sunt celebrii biscuiți populari, folosiți la rețetele de salam de biscuiți, adorate în copilărie. Dacă ți-am stârnit amintiri plăcute și este poftă de acest desert al copilăriei, avem pentru tine și rețeta clasică de salam de biscuiți.
Prăjitură fără coacere cu biscuiți – Ingrediente
Mai jos poți urmări rețeta acestei prăjituri fără coacere, cu listă completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas. Pentru început ai nevoie de:
- 1 kg biscuiți populari
- 300 ml lapte
Ingrediente pentru crema caramel:
- 250 gr zahăr
- 150 gr unt cu peste 80% grăsime
- 350 ml frișcă lichidă, neîndulcită
- 50 gr amidon de porumb
- 1 praf de sare
Ingrediente pentru glazura de ciocolată:
- 200 gr ciocolată amăruie
- 100 ml frișcă lichidă
- 25 gr unt cu peste 80% grăsime
Rețetă de prăjitură fără coacere cu biscuiți – Mod de preparare
Începi prin a prepara crema caramel, care are nevoie de un timp de răcire, înainte de a o folosi. Glazura de ciocolată se va pregăti la final.
Cum se prepară crema caramel
Pune zahărul într-un vas cu pereți înalți și dubli. Transferă vasul pe flacăra de la aragaz, la intensitate mică. Amestecă zahărul cu o spatulă până acesta se topește și va avea o culoare brun, deschis. Adaugă untul tăiat în bucăți mici și din nou amestecă până se topește și acesta. Apoi adaugi 300 ml de frișcă lichidă. Amestecă intens până se omogenizează compoziția și devine consistentă ca un sos cremos.
Amestecă amidonul cu 50 de mililitri de frișcă lichidă și toarnă acest amestec în vasul de pe foc. Toarnă-l în fir subțire, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare. Mai fierbe crema 5-6 minute pentru a se hidrata bine amidonul, adaugă și un praf de sare, apoi stinge focul. Lasă crema caramel să se răcească bine înainte de a o folosi la asamblarea prăjiturii. Poți opta pentru a prepara o cremă de caramel sărat, adăugând 1/2 linguriță de sare grunjoasă în cremă.
Cum asamblezi delicioasa prăjitură fără coacere cu biscuiți
Ia o tavă de copt cu dimensiunile de aproximativ 25/25 cm și tapetează-i interiorul cu folie de prospețime. La baza ei așezi un rând de biscuiți, dar nu înainte de a-i trece prin lapte pentru o fracțiune de secundă. Nu este necesar să se înmoaie biscuiții, ci doar să se umezească ușor. Ei se vor hidrata ulterior de la cremă și glazură.
Peste stratul de biscuiți întinde un strat subțire de cremă caramel. Continuă cu un strat de biscuiți umeziți în lapte, unul de cremă până când se termină ingredientele. Ultimul rând va fi de biscuiți. Când termini de asamblat prăjitura, prepari glazura de ciocolată
Cum prepari glazura de ciocolată
Rupe ciocolata în bucăți mici și pune bucățile într-un vas, împreună cu untul și frișca lichidă. Pune vasul pe baie de aburi și amestecă intens până se topesc ingredientele, iar compoziția este omogenă. Stinge focul, ridică vasul cu glazura de ciocolată din cel cu apă și lasă glazura să se tempereze 5-6 minute. Apoi toarn-o peste ultimul strat de biscuiți și niveleaz-o uniform cu o spatulă de tort. Acum poți pune prăjitura la rece până se întărește glazura de ciocolată, pentru a o porționa frumos.
Spor la preparat rețeta de prăjitură fără coacere cu biscuiți și poftă bună la savurat!