În cazuri mai rare, poate fi vorba și despre deshidratare sau chiar malnutriție, conform Healthline.com. Buzele nu secretă ulei, ceea ce face ca uscarea lor să fie aproape inevitabilă. În cazul în care lucrurile se agravează, vizita la dermatorlog devine obligatorie.
Remedii simple care te scapă de buze crăpate
Nu ai nevoie de foarte mulți bani sau de prea multe produse dacă vrei să începi din timp să-ți îngrijești buzele așa cum trebuie. Trebuie doar să fii consecventă. Un balsam formulat bine, fără ingrediente dăunătoare pielii buzelor e soluția perfectă. Îl găsești în farmacii, în magazine pentru produse de îngrijire personală.
Fii atentă la hidratare, la alimentație și la alte detalii. Dacă nu bei apă cât ai nevoie, vei vedea asta chiar pe buzele tale. De asemenea și alimente precum sarea sau alte condimente își pun amprenta și contribuie la aspectul de buze crăpate. Practic este un proces care nu se mai termină, chiar dacă sezonul rece e doar câteva luni.
Folosește un balsam special conceput pentru buze crăpate
Dacă simți arsuri, usturime sau furnicături pe buze, e un lucru bun chiar dacă disconfortul e destul de mare. Înseamnă că ingredientele din balsamul tău de buze își fac efectul. Ajută-ți buzele crăpate să se vindece cât mai repede evitând produse precum: mentă, eucalipt, citrice și mai ales parfum. Aplică un produs emolient de mai multe ori pe zi, dar mai ales înainte de somn.
Fii blândă cu buzele tale întotdeauna
Chiar dacă tentația e mare, atunci când ești stresată, încearcă să nu îți mai muști sau să îți umezești buzele. Pe moment aceste gesturi îți pot rezolva problema, însă în realitate saliva îți usucă și mai rău pielea. Dacă ai bijuterii care îți ating buzele, avem o veste neplăcută, e nevoie să renunți la ele, altfel metalele care intră în contact cu buzele tale crăpate pot agrava această stare. În loc să le agresezi, aplică pe ele rujul preferat, vei simți diferența imediat.
Investește într-un umidificator
Dacă știi că problema buzelor crăpate e ceva ce te deranjează în fiecare primăvară, atunci acesta e un sfat pe care ar fi bine să-l urmezi.În cazul în care respiri pe gură în timpul nopții un umidificator ar putea să-ți rezolve problema într-o măsură destul de mare. În plus, un asemenea aparat are multiple beneficii asupra sănătății în general. Umidificatoarele pot fi deosebit de eficiente pentru tratarea uscăciunii pielii, a nasului, a gâtului, nu numai a buzelor.
Printre altele, conform Healthline.com un umidificator performant poate ușura unele dintre simptomele cauzate de gripă sau răceală obișnuită.Un disconfort semnificativ poți simți de asemenea și din cauza aparatului de aer condiționat vara sau în general în timpul sezonului rece.Indiferent de motivul pentru care alegi să achiziționezi un umidificator, acest aparat va fi benefic în general în casa ta. Dacă ai animale de companie sau copii mici și aceștia se vor bucura de beneficiile acestui aparat minune.
Când este cazul să mergi la un specialist
De cele mai multe ori sfaturile prezentate mai sus funcționează și își fac efectul în aproximativ două săptămâni. În cazul în care nimic nu a funcționat pentru tine și ai în continuare buzele crăpate, e cazul să te lași pe mână unui dermatolog.În spatele acestei situații se pot ascunde alergii sau alte probleme medicale. Un medic are cele mai bune soluții, de aceea e important să acționezi in timp util.
Uneori vremea rece e doar o cauză minoră. Așa că cere sfatul unui dermatolog inclusiv în sezonul rece sau chiar dacă știi că există riscul să fii deshidratată pentru că ai consumat prea puține lichide în ultima perioadă. Dacă amâni prea mult vizita la medic îți provoca fără să știi o serie de infecții destul de grave pentru întregul organism.