Rețetele de tartă sunt printre cele mai simple rețete de deserturi și sunt foarte apreciate în bucătăria românească. Se prepară ușor și nu necesită multe ingrediente. Atracția unui astfel de desert este crusta crocantă și sfărâmicioasă. Însă gustul unei tarte îl desăvârșește umplutura.
Sunt foarte variate rețetele de tarte, de la cele mai simple, precum tartele cu fructe, la rețete mai complexe precum cele cu creme și bezea. Urmărește mai jos una dintre cele mai simple rețete de tartă, pe care o poți prepara și tu celor dragi.
Rețetă de tartă cu ciocolată și fructe de pădure – Ingrediente
Ingredientele din această rețetă de desert delicios se împart în trei categorii: ingrediente pentru aluat, pentru umplutură și pentru decor.
Ingrediente pentru aluat fraged de tartă:
- 300 gr făină
- 150 gr unt cu 82% grăsime
- 25-30 gr zahăr pudră
- un praf de sare
- 30-50 ml de apă foarte rece
Ingrediente pentru cema de ciocolată:
- 250 gr ciocolată amaruie, cu peste 50% cacao
- 250 gr smântână pentru frișcă
- 100 gr zahăr pudră
- 20 ml esență de rom, sau esența preferată
Ingrediente pentru decor:
- fructe de pădure
- frunze de mentă
Rețetă de tartă cu ciocolată și fructe de pădure – Mod de preparare
Pentru acest tip de tartă cu cremă adăugată, mai întâi trebuie să coci crusta, apoi să o umpli cu crema delicioasă de ciocolată.
Cum se prepară aluatul de tartă
Într-un bol, cerne făina și adaugă peste ea sarea și zahărul pudră. Amestecă bine aceste ingrediente, apoi adaugă untul rece, direct de la frigider, dar tăiat în cuburi mai mici. Frământă rapid toate ingredientele, folosind varful degetelor, până obții o compoziție sfărâmicioasă. Adaugă câte puțină apă rece, atât cât să poți omogeniza aluatul.
Nu este necesar să frămânți excesiv aluatul ci doar până devine omogen. Împachetează aluatul de tartă într-o folie de prospețime si pune-l la rece cel puțin 30 de minute.
După acest interval, pune aluatul între două foi de hârtie pergament și, cu ajutorul sucitorului de aluaturi, întinde-l într-o foaie circular de aproximativ 5-6 mm grosime. Pune aluatul, cu hârtia de copt, în interiorul unei forme de tartă cu diametrul de 25-26 cm și presează-l pe pereții formei. Decupează surplusul de aluat de deasupra. Cu o furculiță, înțeapă aluatul la bază din loc în loc, pentru a nu se deforma în timpul coacerii.
Așază și a doua hârtie de copt în interiorul aluatului și umple-o cu boabe de fasole, de năut, sau de orez. Acestea sunt necesare pentru a împiedica deformarea aluatului în timpul coacerii.
Pune forma de tartă la cuptor și coace aluatul la 180 de grade Celsius, pentru 20 de minute cu boabele de fasole în interior. Apoi, înlătură hârtia de deasupra cu boabele de fasole și mai coace aluatul 6-8 minute pentru a se rumeni și la bază. Lasă aluatul de tartă să se răcească înainte de a-l umple cu cremă.
Cum se prepară crema pentru rețetă de tartă cu ciocolată
Pune un vas cu smântâna lichidă la foc mic și lasă-l până aproape de punctul de fierbere. Stinge focul și adaugă ciocolata ruptă în bucăți. Amestecă intens până aceasta se topește și se omogenizează compoziția. Adaugă și esența și zahăr pudră, doar dacă nu îți place gustul amărui. Lasă crema de ciocolată să se mai răcească 7-8 minute, apoi toarn-o în interiorul crustei crocante.
Pune tarta cu ciocolată la frigider pentru cel puțin 2 ore, să devină crema consistentă. Decorează tarta cu fructele de pădure preferate, câteva frunze de mentă și porționeaz-o frumos.
Este delicioasă și apetisantă. Spor și poftă bună!