Reclamă

Ruladă cu ciocolată albă și vișine, perfectă pentru momente deosebite

Se apropie ziua de Dragobete, 1 Martie sau alte momente speciale, pentru care dorești să prepari un desert deosebit? Îți oferim o rețetă de ruladă cu ciocolată albă și vișine, perfectă pentru astfel de clipe mult așteptate.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 21 februarie 2024, 6:54

Deserturile sub formă de ruladă sunt foarte apreciate, în special pentru aspectul lor spectaculos. Frumos secționate în felii rotunde sau oblice, ruladele aduc un plus de eleganță, comparativ cu alte deserturi. Dacă optezi pentru o umplutură în contrast de culori față de foaia de ruladă, spectacolul va fi maxim.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Poți prepara foaia de ruladă simplă, după rețeta clasică de pandișpan. Crema poate fi de ciocolată sau de fructe. Poți opta și pentru o foaie de ruladă cu cacao, iar crema poate fi de vanilie, de lămâie sau de mascarpone.

Descoperă mai jos una dintre aceste variante de rețete, detaliată pas cu pas, pentru a o prepara și tu și a-i cuceri pe cei dragi cu gustul și aspectul acesteia.

Ruladă cu ciocolată albă și vișine – Ingrediente

Ai nevoie pentru prepararea acestei rulade de două liste de ingrediente: pentru foaia de ruladă și pentru umplutură și decor, după cum le vei descoperi în cele ce urmează.

Reclamă

Pentru foaie de ruladă de 24/42 cm:

  • 5 ouă medii
  • 100 gr făină
  • 25 gr cacao
  • 125 gr zahăr
  • 50 ml ulei
  • un praf de sare
  • 10 ml esență de rom.

Pentru cremă și decor:

  • 250 gr mascarpone
  • 250 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
  • 200 gr ciocolată albă
  • 50 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • un praf de sare
  • 200 gr vișine congelate
  • rulouri de ciocolată pentru decor.
Reclamă

Rețeta de ruladă cu ciocolată albă și vișine – Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea ingredientelor pentru foaia de ruladă cu cacao. Consultă lista cu atenție, adună-le pe toate pe masa din bucătărie și lasă-le cel puțin 20 de minute la temperatura camerei. Este indicat ca acestea să nu fie foarte reci în momentul când le vei amesteca.

În special albușurile au nevoie de un timp de relaxare la temperatura camerei, pentru reușita bezelei. Trece și făina prin sită, amestecată cu pudra de cacao. Ia două boluri și separă albușurile de gălbenușuri în acestea. Peste albușuri adaugă un praf de sare și lasă-le la relaxat.

Cum prepari foaia pentru ruladă cu cacao

Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru foaia de ruladă cu cacao, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi, așază hârtie de copt în tava cuptorului.

Adaugă jumătate din cantitatea de zahăr peste gălbenușuri și amestecă energic până când obții o compoziție spumoasă, iar granulele de zahăr nu se mai simt. Toarnă uleiul și esența, în timp de amesteci pentru omogenizare. Apoi, încorporează în compoziția obținută puțin câte puțin din amestecul de făină și cacao.

Bate albușurile cu telul sau cu mixerul, până când devin cristaline. Adaugă peste ele cantitatea de zahăr rămasă, amestecând intens pentru a obține o bezea fermă. Apoi, încorporează câte puțin din bezeaua de albușuri în compoziția de gălbenușuri, folosind o spatulă. Amestecă ușor cu mișcări circulare, pentru a obține un aluat aerat.

Întinde aluatul pentru foaia de ruladă cu cacao în tavă, pe hârtia de copt. Introdu tava în cuptor și coace foaia de ruladă pentru 15-18 minute la 180 de grade Celsius.

Foaie de ruladă cu cacao pe hârtire de copt
Foaia de ruladă se coace într-un timp scurt / Shutterstock

Umezește un ștergar de bucătărie curat și stoarce-l bine de apă. Așază-l pe masă și răstoarnă peste el foaia de ruladă coaptă. Apoi, rulează foaia în ștergar, împreună cu hârtia de copt. Las-o să se răcească rulată în ștergar.

Cum prepari crema și formezi delicioasa ruladă cu ciocolată albă și vișine

Pune 100 ml de smântână lichidă într-o crăticioară așezată pe baie de aburi. Adaugă ciocolata albă, mărunțită și amestecă până la topire și omogenizare. Scoate crăticioara din baia de aburi și lasă compoziția de ciocolată să se răcească. După răcirea completă, amestec-o cu brânza mascarpone.

Amestecă restul de smântână lichidă până când capătă consistență. Adaugă și 25 gr de zahăr pudră și amestecă energic până când obții o frișcă fermă. Încorporează frișca în crema de ciocolată albă cu mascarpone. Mai adaugă și un praf de sare, pentru a intensifica gustul cremei.

Scurge vișinele din compot și amestecă-le cu 25 gr de zahăr pudră. Lasă-le într-o sită să se scurgă bine.

Pune deoparte 3-4 linguri din crema de ciocolată albă, pentru a o folosi la decorul ruladei. Despachetează foaia de ruladă din prosop, îndepărtează hârtia de copt și întinde crema de ciocolată albă cu mascarpone peste ea. Așază vișinele la unul dintre capetele foii, peste crema de ciocolată albă cu mascarpone.

Foaia de ruladă cu cremă de ciocolată albă peste ea și vișine
Vișinele se pot adăuga proaspete, în sezon sau din compot / Shutterstock

Apoi, rulează foaia strâns, pornind de la capătul cu vișine. Împacheteaz-o în hârtia de copt și pune-o la frigider pentru aproximativ o oră.

Înainte de a o porționa, decorează frumos rulada cu crema oprită și cu rulourile de ciocolată colorate.

Două porții de ruladă cu ciocolată albă pe o farfurie albă cu furculiță
Rulada se porționează mai frumos după ce va sta la rece câteva ore / Shutterstock

Dacă dorești și alte rețete deosebite de ruladă, poți încerca și rețeta de ruladă Pavlova cu cremă din fructe de pădure și mascarpone.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×