Reclamă

Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară

Dacă adori salata de vinete, dar nu te încântă adaosul de ulei, îți recomandăm să încerci rețeta de salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară. Este mai ușor și mai rapid de preparat și este mai dietetică.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 26 iulie 2023, 6:16

Uleiul este unul dintre alimentele de bază pentru prepararea mâncărurilor. Însă consumat în cantități mari poate deveni nociv organismului. De aceea este important să încerci să eviți adăugarea lui în exces în preparatele culinare. Chiar dacă dă gust salatelor și aduce un aport de nutrienți organismului, face parte din categoria grăsimilor, pe care le mai evităm uneori.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Vinetele sunt legumele cele mai populare vara, pentru că se găsesc din belșug și sunt foarte accesibile. Le poți prepara în nenumărate moduri. Poți prepara rețete de salate cu vinete, rețete de aperitive, mâncăruri scăzute și conserve pentru iarnă. Descoperă aici și o rețetă de aperitiv cu vinete și ardei capia pentru iarnă, perfectă pentru gustările de mai târziu. Iar mai jos vei descoperi rețeta detaliată pentru prepararea salatei de vinete fără ulei.

Salată de vinete fără ulei – Ingrediente

  • 750 gr vinete coapte și bine scurse;
  • 1 ceapă de mărime medie;
  • 150-200 gr de iaurt grecesc;
  • sare după gust.

Salată cremoasă și dietetică de vinete – Mod de preparare

Vinetele pentru salată se aleg dintre cele mai coapte și mai cărnoase. Sunt ideale vinetele mai mari pentru a le coace cu ușurință pe grătar. Salata iese mult mai gustoasă dacă pentru coacerea vinetelor deținem un grătar cu lemne. Însă în lipsa acestuia se poate apela și la metoda cuptorului sau a flăcării de aragaz.

Reclamă

Descoperă aici cum se coc corect vinetele și cum se decojesc mai ușor.

Cât despre iaurt, pentru a obține o salată cât mai dietetică, optează pentru un iaurt grecesc cu procent mai mic de grăsime. Alege un iaurt cu 2,5 % grăsime pe care îl pui la scurs înainte a a-l folosi.

Cum prepari rețeta de salată de vinete fără ulei

Reclamă

După ce ai copt vinetele și le-ai curățat, pune-le la scurs într-o sită. Lasă-le acolo să se scurgă bine și să se răcească. Mai amestecă-le cu o spatulă de lemn pentru a se răci mai rapid.

Între timp, curăță ceapa și toac-o cât mai fin. Presară 1/4 linguriță de sare peste ceapă și amestec-o să pătrundă sarea printre toate bucățile de ceapă. Lasă ceapa pe tocător și acoper-o cu un bol de sticlă. Sarea o va deshidrata ușor și îi va accentua gustul. Lasă ceapa sub bol până când se răcesc vinetele.

Apoi, pune vinetele bine scurse pe tocător, peste ceapă. Toacă-le mărunt cu satârul de lemn, special pentru vinete.

Vinete tocate cu satârul de lemn
Vinetele se așază peste ceapa tocată, apoi se toacă împreună / Rețetepentrutoategusturile.ro

Pune vinetele tocate cu ceapa într-un bol sau o salatieră. Adaugă peste acestea câte puțin iaurt bine scurs de lichid. Amestecă-le și mai adaugă iaurt până când obții cremozitatea și gustul care îți place. Dacă mai necesită, mai adaugă și puțină sare.

În cazul în care nu dorești ca salata să fie foarte dietetică, poți înlocui iaurtul cu unul mai cremos sau cu smântână.

Servește salata simplă, pe felii de pâine, așa cum servești și salata clasică de vinete.

Salată de vinete fără ulei pe două felii de pâine prăjite
Salata de vinete este delicioasă servită rece, cu pâine prăjită / Shutterstock

Este delicioasă și decorată cu felii de roșii proaspete.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Coaste de miel rumenite la cuptor
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
Femeie amestecând cu o lingură în cremă de cacao cu unt
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
4
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
PARTENERI
×