Rețeta clasică a șarlotei se prepară din ouă cu lapte și gelatină, la care se adaugă, după răcire, frișcă bătută.
Ulterior, bucătarii au adaptat rețeta și fără ouă. Au folosit sucuri proaspete de fructe, fierte cu amidon și stabilizate cu gelatină. Nu lipsește nici frișca naturală, care oferă cremozitate.
Rețeta șarlotei este asemănătoare cu rețeta tortului Diplomat, mult adorată de iubitorii deserturilor. Descoperă aici și rețeta clasică pentru celebrul tort Diplomat, iar mai jos, poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari preparări rețetei de șarlotă.
Șarlotă de portocale cu frișcă naturală – Ingrediente
Pe lângă ingredientele pentru șarlota propriu-zisă, mai ai nevoie și de pișcoturi, dar și de ingrediente pentru jeleu și decor.
Pentru crema șarlotă:
- 1 litru de suc proaspăt de portocale
- 250 gr de zahăr
- coaja răzuită de la 2 portocale
- 1 păstaie de vanilie
- 50 gr de amidon alimentar
- 25 gr de gelatină foi
- 1 litru de smântâna naturală pentru frișcă
- 1 pachet de pișcoturi.
Pentru jeleul de portocale:
- 3 portocale mari
- 250 ml de suc de portocale
- 2 plicuri de tort gelee.