Reclamă

Semne că nu ai trecut peste pierderea unei persoane. Cum poți face această perioadă să fie mai ușoară

Iată o listă cu principalele semne că nu ai trecut peste pierderea unei persoane. Te simți blocată în procesul de doliu și nu știi cum să faci ca să treci peste pierderea unei persoane? Ți-am pregătit o listă cu sfaturi ale specialiștilor, despre cum să depășești perioada dificilă.

Claudia-Ellena Ignat
Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 19 mai 2024, 7:46

Durerea este o reacție normală și naturală la o pierdere. Cum ar fi moartea unei persoane dragi sau despărțirea de partener. Procesul de doliu este diferit pentru fiecare persoană care trece prin el.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Semne că nu ai trecut peste pierderea unei persoane

În general, cea mai intensă perioadă de doliu are loc, de obicei, în primele șase luni după o pierdere sau o despărțire. Se repetă pe parcursul primilor doi ani, însă acest interval de timp poate varia foarte mult, de la o persoană la alta.

Este normal să experimentezi valuri ocazionale și neașteptate de durere timp de câțiva ani. Însă, de regulă, în timp poți observa un declin gradual al frecvenței și duratei simptomelor de durere. Există și varianta în care perioada intensă de suferință nu dispare. Este posibil să rămâi blocată în durerea ta și să simți că nu poți merge mai departe. Acest lucru este cunoscut sub numele de „doliu nerezolvat”.

Simți emoții dureroase persistente și intense în legătură cu moartea

Te simți adesea copleșită de sentimente precum tristețea, furia, dorul legate de pierderea suferită, care îți fac dificilă funcționarea? Acesta este un semn că te confrunți cu o durere nerezolvată. Durerea neprocesată poate apărea sub forma unei anxietăți sau agitații crescute. Îți poate provoca reacții puternice la evenimente aparent mici din viața ta.

Reclamă

Evită să te agăți de amintiri cu persoana care a dispărut

Este posibil să observi că eviți în mod activ locurile, hobby-urile sau alte persoane care îți amintesc de persoana iubită pe care ai pierdut-o, deoarece este prea dureros.

„De exemplu, este posibil să eviți să mergi la cimitir, să te uiți la fotografiile persoanei iubite sau să participi la activități pe care îți plăcea să le faceți împreună. Acest lucru poate îngreuna menținerea legăturilor sociale și implicarea în activități care pot promova vindecarea.” a declarat psihoterapeutul Andrea Dorn.

Reclamă

La celălalt capăt al spectrului, s-ar putea să cauți în mod constant să îți amintești de acea persoană, atingându-i obiectele. Activitatea face parte din lista de semne că nu ai trecut peste pierderea unei persoane. Ar fi bine să renunți la acest obicei care îți îngreunează procesul de vindecare.

Refuzi să accepți realitatea că această persoană nu mai este

Este posibil să te confrunți cu neîmpăcarea de pierdere a persoanei dragi, prin intermediul negării. Sau al neîncrederii cu privire la moartea acestei persoane. De exemplu, dacă atunci când te trezești cauți în mod constant semnale că persoana iubită îți este alături încă. Acest lucru poate interfera cu procesul de doliu și te poate împiedica să procesezi pe deplin emoțiile legate de pierdere.

Specialiștii recomandă să îți găsești un terapeut cu care să rezonezi, specializat în pierderi și doliu. Acesta te poate ajuta să îți explorezi emoțiile dificile fără să le negi, legate de pierderea suferită. Vei identifica tiparele de gândire care pot contribui la dificultățile tale de a depăși perioada dificilă. Vei primi resurse personalizate, instrumente și strategii prin care poți face față durerii.

Doliul poate fi un proces care durează toată viața. Așa că nu te bloca pe intervale de timp. Este important să îți acorzi timpul necesar și să fii deschisă către activități care să te deconecteze de la starea de tristețe și gândurile negre.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×