Durerea este o reacție normală și naturală la o pierdere. Cum ar fi moartea unei persoane dragi sau despărțirea de partener. Procesul de doliu este diferit pentru fiecare persoană care trece prin el.
Semne că nu ai trecut peste pierderea unei persoane
În general, cea mai intensă perioadă de doliu are loc, de obicei, în primele șase luni după o pierdere sau o despărțire. Se repetă pe parcursul primilor doi ani, însă acest interval de timp poate varia foarte mult, de la o persoană la alta.
Este normal să experimentezi valuri ocazionale și neașteptate de durere timp de câțiva ani. Însă, de regulă, în timp poți observa un declin gradual al frecvenței și duratei simptomelor de durere. Există și varianta în care perioada intensă de suferință nu dispare. Este posibil să rămâi blocată în durerea ta și să simți că nu poți merge mai departe. Acest lucru este cunoscut sub numele de „doliu nerezolvat”.
Simți emoții dureroase persistente și intense în legătură cu moartea
Te simți adesea copleșită de sentimente precum tristețea, furia, dorul legate de pierderea suferită, care îți fac dificilă funcționarea? Acesta este un semn că te confrunți cu o durere nerezolvată. Durerea neprocesată poate apărea sub forma unei anxietăți sau agitații crescute. Îți poate provoca reacții puternice la evenimente aparent mici din viața ta.
Evită să te agăți de amintiri cu persoana care a dispărut
Este posibil să observi că eviți în mod activ locurile, hobby-urile sau alte persoane care îți amintesc de persoana iubită pe care ai pierdut-o, deoarece este prea dureros.
„De exemplu, este posibil să eviți să mergi la cimitir, să te uiți la fotografiile persoanei iubite sau să participi la activități pe care îți plăcea să le faceți împreună. Acest lucru poate îngreuna menținerea legăturilor sociale și implicarea în activități care pot promova vindecarea.” a declarat psihoterapeutul Andrea Dorn.