Reclamă

Semne că nu ai trecut peste pierderea unei persoane. Cum poți face această perioadă să fie mai ușoară

Iată o listă cu principalele semne că nu ai trecut peste pierderea unei persoane. Te simți blocată în procesul de doliu și nu știi cum să faci ca să treci peste pierderea unei persoane? Ți-am pregătit o listă cu sfaturi ale specialiștilor, despre cum să depășești perioada dificilă.

Claudia-Ellena Ignat
Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 19 mai 2024, 7:46

Durerea este o reacție normală și naturală la o pierdere. Cum ar fi moartea unei persoane dragi sau despărțirea de partener. Procesul de doliu este diferit pentru fiecare persoană care trece prin el.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Semne că nu ai trecut peste pierderea unei persoane

În general, cea mai intensă perioadă de doliu are loc, de obicei, în primele șase luni după o pierdere sau o despărțire. Se repetă pe parcursul primilor doi ani, însă acest interval de timp poate varia foarte mult, de la o persoană la alta.

Este normal să experimentezi valuri ocazionale și neașteptate de durere timp de câțiva ani. Însă, de regulă, în timp poți observa un declin gradual al frecvenței și duratei simptomelor de durere. Există și varianta în care perioada intensă de suferință nu dispare. Este posibil să rămâi blocată în durerea ta și să simți că nu poți merge mai departe. Acest lucru este cunoscut sub numele de „doliu nerezolvat”.

Simți emoții dureroase persistente și intense în legătură cu moartea

Te simți adesea copleșită de sentimente precum tristețea, furia, dorul legate de pierderea suferită, care îți fac dificilă funcționarea? Acesta este un semn că te confrunți cu o durere nerezolvată. Durerea neprocesată poate apărea sub forma unei anxietăți sau agitații crescute. Îți poate provoca reacții puternice la evenimente aparent mici din viața ta.

Reclamă

Evită să te agăți de amintiri cu persoana care a dispărut

Este posibil să observi că eviți în mod activ locurile, hobby-urile sau alte persoane care îți amintesc de persoana iubită pe care ai pierdut-o, deoarece este prea dureros.

„De exemplu, este posibil să eviți să mergi la cimitir, să te uiți la fotografiile persoanei iubite sau să participi la activități pe care îți plăcea să le faceți împreună. Acest lucru poate îngreuna menținerea legăturilor sociale și implicarea în activități care pot promova vindecarea.” a declarat psihoterapeutul Andrea Dorn.

Reclamă

La celălalt capăt al spectrului, s-ar putea să cauți în mod constant să îți amintești de acea persoană, atingându-i obiectele. Activitatea face parte din lista de semne că nu ai trecut peste pierderea unei persoane. Ar fi bine să renunți la acest obicei care îți îngreunează procesul de vindecare.

Refuzi să accepți realitatea că această persoană nu mai este

Este posibil să te confrunți cu neîmpăcarea de pierdere a persoanei dragi, prin intermediul negării. Sau al neîncrederii cu privire la moartea acestei persoane. De exemplu, dacă atunci când te trezești cauți în mod constant semnale că persoana iubită îți este alături încă. Acest lucru poate interfera cu procesul de doliu și te poate împiedica să procesezi pe deplin emoțiile legate de pierdere.

Specialiștii recomandă să îți găsești un terapeut cu care să rezonezi, specializat în pierderi și doliu. Acesta te poate ajuta să îți explorezi emoțiile dificile fără să le negi, legate de pierderea suferită. Vei identifica tiparele de gândire care pot contribui la dificultățile tale de a depăși perioada dificilă. Vei primi resurse personalizate, instrumente și strategii prin care poți face față durerii.

Doliul poate fi un proces care durează toată viața. Așa că nu te bloca pe intervale de timp. Este important să îți acorzi timpul necesar și să fii deschisă către activități care să te deconecteze de la starea de tristețe și gândurile negre.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două porții de salată de dovlecei copți
Rețete
Salată de dovlecei copți. Rețetă asemănătoare cu salata de vinete
Această rețetă de salată de dovlecei copți este similară cu salata de vinete, având o textură cremoasă și un gust savuros. Este o alternativă excelentă pentru cei care caută o variantă diferită, dar la...
2
dragon cu bănuți în gură pe un fond deschis la culoare
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Vezi dacă te numeri printre ele
Astrologii anunță că mulți dintre nativi vor reuși să-și găsească ferestrele de oportunitate în următoarea perioadă. Aceste 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta sunt totuși mult mai active. Adevăruri vor ieși la...
3
Familia Regală la Trooping the Colour 2024
Familia Regală
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024. A fost prima reuniune a Prințesei și a...
4
O femeie care își notează în jurnal
Horoscop
Afirmații care pot atrage norocul în viața ta, potrivit unui astrolog
Afirmațiile sunt un truc care ne poate schimba pentru totdeauna soarta. Ne petrecem tot timpul cu noi înșine, ascultându-ne gândurile. Mentalitatea pe care o ai modelează și colorează fiecare experiență din viață. Ai mai...
5
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt în bol alb, alături de mărar verde
Rețete
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt. Rețetă tradițională din Banat
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt este un fel de mâncare tradițională din bucătăria românească, simplu de preparat și foarte gustos. Este o rețetă bănățeană simplă și extrem de gustoasă, preparată din dovlecei...
PARTENERI
×