Reclamă

Semne că nu ai trecut peste pierderea unei persoane. Cum poți face această perioadă să fie mai ușoară

Iată o listă cu principalele semne că nu ai trecut peste pierderea unei persoane. Te simți blocată în procesul de doliu și nu știi cum să faci ca să treci peste pierderea unei persoane? Ți-am pregătit o listă cu sfaturi ale specialiștilor, despre cum să depășești perioada dificilă.

Claudia-Ellena Ignat
Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 19 mai 2024, 7:46

Durerea este o reacție normală și naturală la o pierdere. Cum ar fi moartea unei persoane dragi sau despărțirea de partener. Procesul de doliu este diferit pentru fiecare persoană care trece prin el.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Semne că nu ai trecut peste pierderea unei persoane

În general, cea mai intensă perioadă de doliu are loc, de obicei, în primele șase luni după o pierdere sau o despărțire. Se repetă pe parcursul primilor doi ani, însă acest interval de timp poate varia foarte mult, de la o persoană la alta.

Este normal să experimentezi valuri ocazionale și neașteptate de durere timp de câțiva ani. Însă, de regulă, în timp poți observa un declin gradual al frecvenței și duratei simptomelor de durere. Există și varianta în care perioada intensă de suferință nu dispare. Este posibil să rămâi blocată în durerea ta și să simți că nu poți merge mai departe. Acest lucru este cunoscut sub numele de „doliu nerezolvat”.

Simți emoții dureroase persistente și intense în legătură cu moartea

Te simți adesea copleșită de sentimente precum tristețea, furia, dorul legate de pierderea suferită, care îți fac dificilă funcționarea? Acesta este un semn că te confrunți cu o durere nerezolvată. Durerea neprocesată poate apărea sub forma unei anxietăți sau agitații crescute. Îți poate provoca reacții puternice la evenimente aparent mici din viața ta.

Reclamă

Evită să te agăți de amintiri cu persoana care a dispărut

Este posibil să observi că eviți în mod activ locurile, hobby-urile sau alte persoane care îți amintesc de persoana iubită pe care ai pierdut-o, deoarece este prea dureros.

„De exemplu, este posibil să eviți să mergi la cimitir, să te uiți la fotografiile persoanei iubite sau să participi la activități pe care îți plăcea să le faceți împreună. Acest lucru poate îngreuna menținerea legăturilor sociale și implicarea în activități care pot promova vindecarea.” a declarat psihoterapeutul Andrea Dorn.

Reclamă

La celălalt capăt al spectrului, s-ar putea să cauți în mod constant să îți amintești de acea persoană, atingându-i obiectele. Activitatea face parte din lista de semne că nu ai trecut peste pierderea unei persoane. Ar fi bine să renunți la acest obicei care îți îngreunează procesul de vindecare.

Refuzi să accepți realitatea că această persoană nu mai este

Este posibil să te confrunți cu neîmpăcarea de pierdere a persoanei dragi, prin intermediul negării. Sau al neîncrederii cu privire la moartea acestei persoane. De exemplu, dacă atunci când te trezești cauți în mod constant semnale că persoana iubită îți este alături încă. Acest lucru poate interfera cu procesul de doliu și te poate împiedica să procesezi pe deplin emoțiile legate de pierdere.

Specialiștii recomandă să îți găsești un terapeut cu care să rezonezi, specializat în pierderi și doliu. Acesta te poate ajuta să îți explorezi emoțiile dificile fără să le negi, legate de pierderea suferită. Vei identifica tiparele de gândire care pot contribui la dificultățile tale de a depăși perioada dificilă. Vei primi resurse personalizate, instrumente și strategii prin care poți face față durerii.

Doliul poate fi un proces care durează toată viața. Așa că nu te bloca pe intervale de timp. Este important să îți acorzi timpul necesar și să fii deschisă către activități care să te deconecteze de la starea de tristețe și gândurile negre.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care face meditație la apus
Horoscop
Trei zodii care pot avea ziua norocoasă pe 6 septembrie 2024. Nativii care primesc binecuvântarea Universului
Lucrurile par să meargă bine pe toate planurile. Ele sunt cele trei zodii care pot avea ziua norocoasă pe 6 septembrie 2024. Nativii care primesc binecuvântarea Universului și se pot bucura de abundență. Norocul...
2
Divertisment
Cristiano Ronaldo nu s-a mai abținut și a pus mâna pe iubita sa. Ce a observat fotbalistul atunci când a atins-o pe Georgina Rodriguez
Cristiano Ronaldo nu s-a mai abținut și a pus mâna pe iubita sa. Fotbalistul și Georgina Rodriguez au fost surprinși în ipostaze tandre. Cei doi s-au bucurat de momente de neuitat pe un iaht...
3
Ben Affleck în timp ce pleacă de la birou după ce s-a întâlnit cu Jennifer Lopez
Divertisment
Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au întâlnit pentru prima dată după divorț. Momentul tensionat a fost surprins de fotografi
Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au întâlnit pentru prima dată după divorț. Momentul tensionat a fost surprins imediat de fotografi. Reuniunea lor ține primele pagini ale presei internaționale. Cei doi foști soți nu reușesc...
4
O femeie îmbrăcată într-o fustă de culoare neagră, pe un deal
Horoscop
3 zodii își pot găsi adevăratul scop în viață pe 7 septembrie 2024. Dedicarea e cheia succesului
Ziua de 7 septembrie aduce schimbări pe toate planurile. Din punct de vedere astrologic, acesta este un moment pentru claritate. 3 zodii își pot găsi adevăratul scop în viață pe 7 septembrie 2024. Dacă...
5
Două bucăți de ciocolată neagră umplută cu ciocolată albă amestecată cu fistic și nuci
Rețete
Ciocolată Dubai. Un desert de lux care poate fi preparat și acasă
Rețeta de ciocolată Dubai este cea a unui desert deosebit, inspirat din luxul și opulența orașului Dubai. Este cunoscut pentru combinațiile sale inedite de arome și pentru ingredientele de calitate premium. Această ciocolată conține...
PARTENERI
×