Reclamă

Semne care îți arată că mănânci mai multe proteine decât ai nevoie. La ce e recomandat să fii atentă

Există mai multe semne care îți arată că mănânci mai multe proteine decât ai nevoie. Dacă ești foarte atentă la ele, atunci poți să eviți potențialele probleme de sănătate. Specialiștii susțin că un aport mult prea mare de proteine ar putea duce în timp la apariția unor probleme de sănătate care nu ar trebui ignorate.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 3 februarie 2024, 7:10

Dieta bogată în proteine este tot mai promovată în zilele noastre. Sigur, proteinele sunt esențiale pentru un stil de viață sănătos, însă consumate în exces ți-ar putea face mai mult rău decât bine. Este important să ajustezi nivelul de proteine consumate în funcție de vârstă, sex și nivelul de activitate fizică.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Semne care îți arată că mănânci mai multe proteine decât ai nevoie

Proteina este un nutrient plin de aminoacizi de care ai nevoie pentru sănătate mușchilor, a oaselor și a sistemului imunitar. Așadar, proteinele sunt esențiale în ceea ce privește buna funcționare a organismului. Totuși, creșterea aportului de proteine nu este întotdeauna benefică pentru organism și poate duce la apariția unor efecte secundare.

Specialiștii spun că „mai mult nu este întotdeauna mai bine”, mai ales când vine vorba de susținerea sănătății musculare. Cercetările sugerează că ar trebui să te concentrezi asupra calității proteinelor pe care le consumi și pe cât frecvența lor de consum.

Aportul zilnic recomandat de proteine poate varia în funcție de sănătate generală, de activitatea fizică și mulți alți factori. Doza alimentară recomandată la momentul actual este de 46 de grame pentru femei și 56 de grame de proteine pentru bărbați. Află mai multe despre ce proteine ar trebui consumate zilnic și cum poți determina doza corectă de care ai nevoie.

Doza zilnică recomandată poate varia și în funcție de obiectivele de fitness ale unei persoane. Specialiștii spun că limita zilnică nu ar trebui să depășească 2 grame de proteine per kilogram de greutate corporală pe zi.

Reclamă

Dacă această limită este depășită în mod constant, atunci pot apărea probleme digestive, renale sau vasculare. Organismul poate ajunge în timp să aibă probleme de metabolizare a proteinelor.  Iată care sunt principalele semne care îți indică faptul că mănânci mai multe proteine decât ai nevoie.

Ești deshidratată

Persoanele care consumă mai multe proteine decât au nevoie, cel mai probabil vor simți nevoia să meargă la baie mai des.

Reclamă

Rinichii lucreaz mai mult pentru a metaboliza excesul de nutrienți. Tot acest proces poate duce la deshidratare. Este important să consumi cât mai multă apă atunci când alegi să ai o dietă bogată în proteine.

Poți lua în greutate

Consumul mult prea mare de proteine poate duce la creșterea în greutate în câteva moduri care nu sunt legate de creșterea musculară.

Mai multe proteine înseamnă, de obicei, mai multe calorii, iar sursa de proteine pe care o alegi ar putea fi plină și ea de grăsimi saturate.

În plus, organismul transformă excesul de proteine în zahăr care este stocat mai apoi sub formă de grăsime. Toți acești factori contribuie în timp la creșterea în greutate.

Disconfort abdominal

Simptomele gastrointestinale sunt frecvent întâlnite la persoanele care consumă proteine în exces. O dietă bogată în proteine, în special proteine animale și săracă în fibre, poate duce la apariția constipației și a durerilor de stomac.

Anumite surse de proteine, cum ar fi carnea, pot necesita mai multă muncă pentru ca organismul să descompună alimentele. Unii oameni tind, de asemenea, să aibă dificultăți în a digera nucile întregi, mai ales dacă nu le mestecă bine înainte.

Boli de inimă, rinichi și ficat

Proteinele pot avea efecte pozitive și negative asupra sistemului cardiovascular, spun specialiștii. Proteinele pe bază de plante, cum ar fi leguminoasele, nucile, semințele pot aduce beneficii sănătății inimii. Unele proteine de origine animală, cum ar fi carnea roșie, pot crește riscul de boli de inimă.

Persoanele care suferă de boli de rinichi sau de ficat pot întâmpina probleme în timpul procesului de descompunerea proteinelor în exces. Consumul prea mare de proteine poate agrava aceste probleme de sănătate. O altă problemă o reprezintă amoniacul, un produs secundar al metabolizării proteinelor.

O funcție slabă a rinichilor sau a ficatului poate face ca acest amoniac să atingă niveluri toxice în organism, spun specialiștii.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Două tăvi cu cozonaci proaspăt scoși din cuptor
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și o pereche de mănuși în timp ce ține un deget la gură pentru a ascunde un secret
Horoscop
Zodii care nu pot păstra un secret. Nativii în care nu e recomandat să-ți pui încrederea
Există unele zodii care nu pot păstra un secret. Acești nativi nu pot fi de încredere și este recomandat să eviți discuțiile importante în preajma lor. Dacă ai anumite probleme care îți dorești să...
PARTENERI
×