Conopida este este una dintre cele mai sănătoase legume ce conține o mulțime de vitamine și antioxidanți. Conținutul bogat de vitamina C și beta-caroten, face din conopidă un aliat puternic pentru imunitatea organismului, protejându-l împotriva radicalilor liberi. Iar datorită fibrelor din compoziție, conopida are un puternic rol în procesul de digestie, ușurând tranzitul intestinal și prevenind bolile digestive.
Steak de conopidă la cuptor
Conopida poate fi preparată în diferite moduri, sub formă de salată, sub formă de supe și ciorbe, inclusă în mâncăruri scăzute, friptă sau prăjită, etc.
Una dintre cele mai frecvente rețete cu conopidă este rețeta de conopidă pane. Prepar-o și tu pentru că este îndrăgită chiar și de copii. Iar mai jos îți oferim rețeta de friptură din conopidă la cuptor, pe care o vei îndrăgi instant.
Steak de conopidă la cuptor – Ingrediente
- 1 bucată de conopidă rotundă de aproximativ 1 kg
- 2 linguri cu ulei de măsline
- sucul de la o lămâie
- 2-3 căței de usturoi sau 1/2 linguriță cu pudră de usturoi
- 1 linguriță de boia de ardei dulce
- 1/4 linguriță cu pudră de ghimbir
- câteva frunze de busuioc
- 1 linguriță de sare
- 1/2 linguriță de piper proaspăt măcinat.
Rețetă de conopidă la cuptor – Mod de preparare
Începe cu pregătirea conopidei. Îndepărtează-i toate frunzele verzi, taie-i cotorul și clătește-o bine cu apă.
Lasă apa să pătrundă și prin interiorul buchețelelor de conopidă să te asiguri că îndepărtezi toate impuritățile. Apoi pune conopida într-o sită și las-o la scurs. Între timp, prepari un sos cu care vei marina bucățile de conopidă.
Cum marinezi conopida pentru un gust deosebit
Curăță usturoiul, pune-l într-un mojar și adaugă sarea peste el. Pisează-l bine apoi amestecă-l cu uleiul de măsline, ca la rețeta de mujdei. Adaugă sucul de lămâie și toate condimentele din listă și omogenizează bine amestecul.
După ce s-a scurs conopida, tai-o în felii groase de 2,5 cm, ca pe feliile de carne pentru friptură. Unge feliile de conopidă cu sosul preparat și pune-le într-un bol cu capac. Lasă-le la marinat pentru cel puțin 30 de minute. Astfel, bucățile de conopidă vor absorbi toate aromele condimentelor din marinadă și vor avea un gust delicios.
Citește și articolul: Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil!
Steak de conopidă la cuptor, cum o prepari și cum o servești
Pornește cuptorul la 200 de grade Celsius și lasă-l să se încălzească. Pune hârtie de copt într-o tavă și așază bucățile de conopidă în tavă. Dă tava la cuptor pentru 30 de minute. În ultimele 10 minute poți întoarce bucățile de conopidă pe partea cealaltă pentru a se rumeni uniform.
Pentru a servi friptura de conopidă poți prepara o garnitură clasică de orez, una de paste, sau chiar de cartofi. Dar friptura de conopidă va fi mult mai delicioasă glazurată cu diferite sosuri. Poate fi un sos pesto de busuioc, un sos de roșii aromat, sau un sos de pătrunjel verde, absolut delicios. Îți oferim în acest scop o rețetă de sos rece de pătrunjel, denumit sos chimichurri.