Dovleceii sunt sunt printre cele mai apreciate legume de vară. Sunt gustoși, sunt foarte accesibili și poți prepara din ei foarte multe rețete culinare. Poți pregăti supe delicioase, ciorbe acrișoare sau diferite garnituri și mâncăruri scăzute. Dar pot fi incluși și în rețete de aperitive, salate, chiar și în deserturi. De exemplu, clătitele cu dovlecei sunt delicioase atât în variantă sărată, cât și dulce.
Preparați sub formă de crochete, dovleceii sunt ideali de savurat la o șuetă cu prietenii sau cu familia. Crochetele sunt gustoase atât calde cât și reci. Pot fi savurate alături de diferite sosuri delicioase, dulci sau picante. Cel mai potrivit sos pentru crochetele de dovlecei este sosul grecesc din iaurt cu castraveți și usturoi.
Dacă te-am convins să prepari dovleceii sub formă de crochete îți oferim mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas.
Crochete de dovlecei la cuptor – Ingrediente
- 2 dovlecei de mărime medie
- sare pentru deshidratat
- 2 ouă de mărime medie
- sare și piper, după gust
- 200 gr făină
- 200 gr pesmet fin
- opțional, puțină boia de ardei iute sau dulce.
Rețetă de dovlecei sub formă de crochete – Mod de preparare
Începe cu pregătirea dovleceilor, care necesită un timp de deshidratare înainte de a fi supuși tratamentului termic. Deshidratatea este necesară pentru a evita eliminarea de lichid în timpul coacerii și pentru ca dovleceii să fie crocanți.
Spală bine dovleceii și nu le îndepărta coaja. Taie-i în felii longitudinale de 5-6 mm grosime. Apoi, taie fiecare felie în bastonașe de 7-8 mm lungime. Dacă partea din interior cu semințe este mai zemoasă, poți să o înlături.
Așază bastonașele de dovlecei pe un tocător sau într-o tavă și presară sare peste ele. Lasă-le să se deshidrateze 10-15 minute. Apoi, presează-le cu prosoape de hârtie pentru a absorbi lichidul rezultat în urma deshidratării.