Reclamă

Terapia prin dans. Ce beneficii aduce sănătății tale

Dansul îmbunătățește condiția fizică, starea de spirit și confortul emoțional. În egală măsură, crește stima de sine și creativitatea. Iată doar câteva beneficii care te vor convinge să îl incluzi în stilul tău de viață. Află mai multe despre terapia prin dans.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 25 mai 2024, 6:42

Dansul poate fi o alternativă excelentă de mișcare, fiind inclus în multe sesiuni de workout. În viziunea profesoarei de dans americane Danielle Schulz, unul din principalele beneficii ale dansului este îmbunătățirea condiției fizice, dar și a posturii și eleganței.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Terapia prin dans

Cel mai bun tip de dans este cel care îți aduce bucurie, punctează experta. Acesta îți pune în mișcare endorfinele, îți crește pofta de viață și te face să te simți viu, completează Schulz, potrivit Wellandgood.

Are rol de cardio fitness

Dansul îți pune sângele în mișcare. Indiferent dacă sari sau faci un salt, dai din picioare sau faci alte mișcări rapide, orele de dans sunt perfecte pentru ritmul tău cardiac.

Majoritatea orelor de dans au perioade dedicate mișcărilor lente și controlate, dar și celor rapide și puternice. Intervine un efect asemănător celui al unui workout de mare intensitate.

Reclamă

Ritmul tău cardiac va scădea și coborî în timpul orei, permițându-ți să arzi mai multe calorii fără să simți că muncești din greu, mai precizează experta.

Crește forța

Indiferent de tipul de dans practicat, această activitate implică o cantitate considerabilă de forță și control. Deși nu ridici greutăți, îți miști corpul intens. Întregul tău organism va dobândi forță, în special picioarele, spatele și inima.

Reclamă

Unele tipuri de dans, în special baletul, depind de multe mișcări controlate. A te mișca într-un mod lent și specific este mai dificil decât crezi, însă este excelent pentru îmbunătățirea rezistenței într-un mod cu impact scăzut.

Îmbunătățește echilibrul

Indiferent dacă te răsucești, dai din picior sau faci mișcări complicate, echilibrul este cheia oricărui stil de dans. Nu doar că orele de dans includ mișcări care cer echilibru în combinațiile de pași, însă majoritatea acestor ore includ exerciții de echilibru în intervalul de încălzire.

De aceea dansul nu este perfect doar pentru îmbunătățirea echilibrului și a posturii, ci în mod simbolic te ajută să îți echilibrezi inclusiv viața, fiind o activitate de fitness cu o eficiență practică.

Stimulează sănătatea mintală

Dansul are efecte dovedite în combaterea anxietății, depresiei și a stării psihice negative. În același timp, crește stima de sine și funcția cognitivă, arată un studiu amplu publicat în The Journal of Clinical Psychiatry.

A lua lecții de dans oferă și mai mult decât un efect pozitiv, comparativ cu orele de gimnastică de la sală. În primul rând ai un sentiment de împlinire când îți miști corpul cu eleganță și înveți abilități noi. Te poți observa evoluând în efortul tău fizic, așadar ești motivată cu adevărat, scrie Healthline.

În egală măsură, orele de dans îți permit să te exprimi într-o manieră artistică, mai observă dansatoarea de la Metropolitan Opera. Deși dansul este o activitate accentuat fizică ce necesită o anumită condiție, mai ales la nivel avansat, el este în esență o artă.

O șansă unică de a-ți exprima emoțiile

Chiar dacă tehnica dansului este aceeași, interpretarea sa diferă la fiecare în parte. În consecință poate fi un mod foarte personal și eliberator de a-ți exprima emoțiile prin mișcare.

Referitor la efectele sale la nivelul sănătății mintale, este dovedit faptul că dansul ameliorează conexiunea dintre minte, corp și memorie. Îmbunătătește coordonarea și simțul direcției și al spațiului, dar și percepția despre sine.

Memoria este la rândul ei antrenată prin efortul de a învăța mișcările și pașii de dans. Pe scurt, dansul menține mintea în formă și te întinerește mental și spiritual.

De altfel, dansul este unul dintre obiceiurile care te fac să te simți mai tânără, împărtășite de toți oamenii fericiți.

Consolidează sentimentul de aparteneță

Orele de dans sunt o activitate socială prin excelență. Ai o ocazie perfectă de a cunoaște oameni noi și de a construi o comunitate.

Deoarece multe lecții sunt rezervate în special începătorilor, cursurile sunt mai relaxate și mai tolerante decât te aștepți.

Deși profesorii îți vor cere să îți îmbunătățești tehnica, în general atmosfera este una degajată, prietenoasă, în care te simți bine și unde nu ești judecată.

Te poate ajuta să te destinzi

Dincolo de orice, orele de dans sunt amuzante. Dacă nu ți-ai propus să fii viitoarea Maia Plisețkaia, ai o ocazie unică să te distrezi pe cinste. Dansul îți crește entuziasmul și bucuria de a trăi, deci are o valoare terapeutică greu de egalat de alt tip de mișcare.

În plus, nu te va plictisi niciodată. Sunt numeroase stiluri de dans, care rezonează în mod diferit cu anumite puncte din viața ta. Ai așadar ocazia să redescoperi acele părți din tine cu care te conectezi mai rar, încurajându-le astfel să se manifeste. Află dacă te numeri printre zodiile care dansează cel mai bine.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cristiano Ronaldo și Georgina Rodriguez în timp ce stau de vorbă pe un iaht
Divertisment
Cristiano Ronaldo și Georgina Rodriguez au mers în vacanță în sudul Franței. Cei doi îndrăgostiți s-au bucurat unul de celălalt pe un iaht
Cristiano Ronaldo și Georgina Rodriguez au mers în vacanță în sudul Franței. Cei doi îndrăgostiți s-au bucurat unul de celălalt. Presa internațională scrie că fotbalistul și partenera sa au ales să-și petreacă timpul liber...
2
O femeie care prinde soarele în mâini la apus
Horoscop
Zodii care sunt norocoase până pe 8 septembrie 2024. Nativii care au șansa să-și confrunte sentimentele
Ei sunt nativii care sunt sfătuiți să vadă ce au cu adevărat în suflet. Săptămâna aceasta a început cu o Lună Nouă în Fecioară care sugerează ce va aduce noul ciclu de eclipsă în...
3
Magiun de prune în borcan și în linguriță, alături de prune proaspete
Rețete
Magiun de prune. Rețetă tradițională, românească
Rețeta de magiun de prune este o rețetă tradițională din bucătăria românească, foarte populară și foarte des preparată. Dacă nu ai încercat până acum rețeta, ți-o oferim detaliată mai jos. Magiunul este cunoscut pentru...
4
Două porții de prăjitură cu prune pe o farfurie și prăjitura secționată pe un platou, cu un cuțit
Rețete
Prăjitură răsturnată cu prune caramelizate. Un desert gustos și aromat
Printre rețetele cu prune pe care ți-ai propus să le prepari, trece pe listă și rețeta de prăjitură răsturnată cu prune caramelizate. Este rețeta unui desert delicios și spectaculos, care combină dulceața caramelului cu...
5
Prune la borcan fără zahăr și un bol cu prune
Rețete
Prune la borcan fără zahăr. Rețetă simplă și sănătoasă
Dacă vrei să te bucuri de aroma prunelor și în sezonul rece, poți prepara rețeta de prune la borcan fără zahăr. Le poți consuma ca pe compot sau le poți include în rețete de...
PARTENERI
×