Reclamă

Tipuri de suplimente care pot dăuna digestiei și sănătății intestinale

Ca metodă alternativă de îngrijire a sănătății, suplimentele au o popularitate tot mai mare, prin aportul lor nutrițional sau rolul pe care îl îndeplinesc în tratatea diferitelor probleme de sănătate. Totuși, nu toate suplimentele alimentare sunt benefice. Unele s-au dovedit ineficiente, iar altele implică unele riscuri deloc de neglijat. Ai mai jos o listă cu tipuri de suplimente care pot dăuna digestiei și sănătății intestinale.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 21 martie 2024, 6:42

Este cazul anumitor suplimente, despre care experții avertizează că pot afecta sănătatea intestinelor. Află din acest articol care sunt tipurile de suplimente care pot dăuna intestinelor și sistemului digestiv.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tipuri de suplimente care pot dăuna digestiei

În viziunea dr. Harsh Sheth, chirurg bariatric, citat de Shefinds, există câteva opțiuni pe care ar fi indicat să le eviți, căci te poți expune fără să vrei la riscuri deloc de neglijat.

1. Suplimentele cu doze mari de fier

Fierul este un mineral esențial pentru diferite funcții ale organismului, inclusiv producția de celule roșii și transportul oxigenului. Totuși, aportul excesiv de suplimente cu fier poate avea efecte adverse la nivelul sănătății intestinelor.

Dr. Sheth avertizează că dozele mari de suplimente cu fier pot contribui la proliferarea bacteriilor rele din intestine. Astfel, ele contribuie potențial la afecțiuni ca bolile inflamatorii intestinale sau constipația.

Reclamă

Aportul de fier ar trebuie să provină din surse alimentare precum legumele cu frunze verzi, lintea și carnea roșie, observă specialistul. Dacă este nevoie de o suplimentare a fierului, optează pentru doze mai mici și consultă un specialist. Acesta poate stabili nevoile individuale de fier, astfel încât să reduci riscul unor complicații la nivel intestinal.

2. Anumite laxative din plante

Laxativele din plante sunt considerate adesea remedii naturale în cazul constipației, însă ele pot acționa destul de brutal asupra intestinelor. Dr. Sheth atrage atenția cu privire la utilizarea regulată a laxativelor care conțin ingrediente ca senna sau cascara (folosită destul de des în tratarea constipației). Extrasele din aceste plante pot irita mucoasa intestinală, putând duce în timp la dependența de laxative, mai ales dacă există un istoric de constipație cronică.

Reclamă

Utilizarea regulată a laxativelor poate avea ca efect dezechilibru electrolitic și deshidrarea, ceea ce exacerbează problemele digestive, avertizează dr. Sheth. Acesta recomandă alternative sigure precum creșterea aportului de fibre dietetice, o hidratare optimă și încorporarea unei activități fizice ușoare în stilul de viață.

În plus, suplimentele cu probiotice pot stimula sănătatea intestinală, stimulând mișcările intestinale regulate, fără potențialele efecte colaterale asociate cu laxativele din plante.

3. Suplimente cu conținut excesiv de fibre

Fibrele sunt recunoscute pentru rolul avut în promovarea sănătății digestive și a mișcărilor intestinale regulate. Totuși, a consuma în exces suplimente cu fibre nu înseamnă în mod necesar că îmbunătățesc sănătatea intestinelor. În opinia dr. Sheth, o creștere abruptă a aportului de fibre prin suplimente poate antrena balonarea, gazele și disconfortul digestiv. În plus, suplimentele pot interfera cu absorbția anumitor nutrienți.

Pentru a-ți asigura un aport echilibrat de fibre, totodată minimalizând riscul problemelor legate de intestine, este de preferat să crești gradual aportul de fibre cu ajutorul unor alimente cum sunt fructele, legumele și cerealele integrale, punctează specialistul citat. Această metodă garantează un aport echilibrat de fibre împreună cu alți nutrienți esențiali pentru sănătatea digestivă.

Fă alegeri informate

În concluzie, deși suplimentele pot juca un rol benefic pentru sănătate și starea de bine, este esențial să fie abordate cu precauție ținând cont de influența lor potențială asupra intestinelor.

Optând pentru alternative care favorizează digestia fără efecte adverse, poți face alegeri informate care contribuie la starea generală de sănătate. De asemenea, este importantă consultarea unui specialist înainte de a iniția orice tratament cu suplimente alimentare noi. Nu în ultimul rând, poți apela la alimente care te pot ajuta să ameliorezi constipația.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×