Tort Esterhazy. Rețetă din bucătăria ungurească

Pentru momentele în care îți dorești să-i cucerești pe cei dragi cu un tort deosebit, prepară rețeta de tort Esterhazy. Este rețeta unuia dintre cele mai delicate torturi, cu aspect elegant și gust divin.

Maria Udrea
Publicat: 26 decembrie 2022, 6:18

Rețeta este inspirată din bucătăria ungurească, iar denumirea lui a fost stabilită după numele prințului Paul de Eszterhazy. A fost creată de cofetarii din Budapesta la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Tortul a devenit unul dintre cele mai populare torturi din teritoriile Monarhiei Austro-Ungare, iar din anul 2015, acesta a devenit un desert tradițional maghiar.

Urmărește în continuare rețeta detaliată pentru a prepara și tu un astfel de tort și a-i răsfăța pe cei dragi cu acesta.

Tort Esterhazy – Ingrediente

Minunatul tort se compune din șase foi de bezea cu nucă, cremă fină de vanilie și un decor spectaculos din fondant cu ciocolată amăruie.

Pentru 6 foi cu diametrul de 23 cm:

  • 12 albușuri de ouă medii
  • 300 gr zahăr
  • 300 gr nuci
  • 50 gr făină.

Pentru crema de vanilie:

  • 12 gălbenușuri
  • 250 gr zahăr
  • 750 ml lapte
  • 75 gr făină
  • 50 gr nucă prăjită și măcinată fin
  • 1 linguriță cu extract de vanilie
  • 350 gr unt cu 82% grăsime
  • 50 gr brandy.

Pentru decor:

  • fondant alb
  • 100 gr gem de caise
  • 50 gr ciocolată amăruie
  • 50 gr fulgi de migdale.

Tort Esterhazy – Mod de preparare

Începe cu prepararea foilor de albușuri. Pentru reușita unei bezele ferme, pune albușurile în bolul mixerului și lasă-le pe masa de lucru cel puțin 15 minute. Dacă sunt foarte reci poți avea surpriza ca bezeaua să nu aibă textura perfectă.

Cum prepari foile de bezea cu nucă

Presără sare peste albușuri și amestecă-le energic, până când devin cristaline și spumoase. Adaugă treptat zahărul și continuă amestecare albușurilor până când obții o bezea foarte fermă.

Adaugă nuca măcinată fin și încorporeaz-o în bezea cu ajutorul unei spatule. Nu mai folosi mixerul pentru a nu se deforma bezeaua.

Desenează pe o hârtie de copt albă două cercuri cu diametrul de 23 cm, în colțurile opuse. Așază hârtia de copt în tava mare a cuptorului cu partea desenată în jos. Împarte compoziția de albușuri cu nuci în șase părți egale. Cu ajutorul unui săculeț de decorat prăjituri, formează două foi de bezea în interiorul cercurilor de pe hârtia de copt.

Coace cele două foi pentru 12-15 minute, la 180 de grade Celsius. Continuă cu următoarele două pe o altă hârtie de copt, apoi cu ultimele două. Lasă foile de bezea cu nuci la răcit și prepară crema.

Descoperă și o rețetă de tort profiterol, cu gust de copilărie.

Cum prepari cremă de vanilie pentru tort Esterhazy

Pune gălbenușurile într-o cratiță cu pereți dubli. Adaugă un praf de sare și amestecă-le pentru a le intensifica culoarea. Adaugă zahărul și din nou amestecă până când devin spumoase. Apoi toarnă laptele în fir subțire, amestecând continuu pentru omogenizare. La final, încorporează făina și transferă cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate mică.

Fierbe crema de vanilie amestecând intens până când se îngroașă ca o budincă. Spre final de fierbere adaugă vanilia și nuca măcinată fin. Pune o folie de prospețime direct peste cremă și las-o la răcit. După răcire, încorporează în cremă untul moale și cantitatea de brandy.

Cum montezi tortul

Întinde crema de vanilie în straturi uniforme între foile de bezea cu nucă. Îmbracă și lateralele tortului tot în cremă de vanilie, apoi aplică fulgi de migdale peste aceasta.

Peste foaia de bezea de deasupra tortului întinde un strat subțire de gem de caise ușor încălzit. Iar peste acesta, așază fondantul alb întins uniform. Creează peste acesta cercuri fine din ciocolată topită, cu ajutorul unui săculeț de posh cu dui, având vârful cel mai subțire.

Trasează linii drepte, cu o scobitoare, alternând direcția de la centru spre margini și de la margini spre centru.

Pentru un efect de pânză de păianjen, tortul se decorează cu dungi subțiri de ciocolată neagră și
se trasează raze de cerc în sensuri inverse cu o scobitoare / Shutterstock

Apoi pune tortul la rece pentru 5-6 ore, pentru a se hidrata foile de bezea și a putea secționa tortul frumos.

Tortul Esterhazy se porționează după ce va sta la rece câteva ore / Shutterstock

Din aceeași categorie de torturi fine și elegante, îți mai oferim și rețeta de tort Napoleon regesc. Este un tort cu multe straturi și o cremă fină

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Rețete
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutare de rețete culinare tradiționale pentru masa de Paște, îți oferim drept inspirație și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi. Este simplă, rapidă și ușoară. Friptura de miel...
2
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
3
Horoscop
3 zodii au noroc în dragoste până pe 7 mai 2024. Luna aceasta promite sentimente intense
Luna mai 2024 ne aduce atât de mult noroc în dragoste încât s-ar putea să fim fericiți toată luna. Anumiți nativi sunt îndrăgostiți și pot ajunge să facă pasul cel mare. Ai mai jos...
4
Timp liber
Ouă vopsite cu șervețele. Cum poți avea cele mai frumoase modele
În mod tradițional, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare. Creștinii ortodocși obișnuiesc să înroșească ouăle de Paște sau să le ofere diferite modele spectaculoase. Îți oferim în cele ce urmează o nouă...
5
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
PARTENERI