Sentimentul iubirii este adânc înrădăcinat în istoria poporului nostru. An de an românii de pretutindeni celebrează dragostea pe 24 februarie. Deși nu există informații precise cu privire la identitatea personajului Dragobete, în popor se perindă o mulțime de legende despre această zi. Multe povești spun că Dragobete ar fi fost zeul tinereții, în timp ce alte legende susțin că Dragobete este chiar fiul Babei Dochia.
Tradiții și superstiții de Dragobete
Sărbătoarea de Dragobete este ținută an de an de către români. Pe data de 24 februarie oamenii celebrează iubirea. Indiferent de vârstă aceștia au o credință comună în ceea ce privește acest sentiment puternic.
În anumite zone ale țării există ritualuri specifice pentru ziua de Dragobete. Aceste ritualuri asigurau fertilitatea, bucuria și dragostea din gospodării. Cadourile și declarațiile de iubire au devenit mult mai târziu simboluri ale sentimentelor puternice și profunde.
Una dintre principalele tradiții de dragobete spune că fetele și băieții din sat se îmbracă în cele mai frumoase haine și merg împreună la cules de viorele și ghiocei.
Florile culese se pun mai apoi în dreptul unei icoane și se păstrează acolo până în ziua de Sânziene. Află mai multe și despre tradițiile și obiceiurile de Sânziene.
Se spune că dacă un băiat fură un sărut de la alesa lui în ziua de Dragobete, aceasta trebuie să-i fie parteneră pe durata întregului an. Totodată, se spune că fetele care nu întâlnesc niciun băiat în această zi vor rămâne singure întreg anul.
În alte zone ziua de Dragobete este marcată de petreceri și hore. Aici fetele și băieții se întâlnesc și își pot alege o parteneră pentru a nu rămâne singuri.
Fiecare zonă vine cu propriile obiceiuri, dar și cu multe superstiții. Urmărește mai jos ce nu e recomandat să faci în ziua de Dragobete.
Ce nu este recomandat să faci în această zi
Se spune că dacă nu-ți găsești un partener în ziua de Dragobete, atunci vei rămâne singură tot anul. Fiecare tânără are grijă să nu rămână singură în ziua de Dragobete, deoarece acest lucru ar putea să reprezinte un semn rău.
Se mai spune că în ziua de Dragobete nu trebuie să te cerți cu soția sau cu iubita, altfel îți va merge rău tot anul.
În unele zone ale țării se spune că dacă nu respecți sărbătoarea de Dragobete, atunci ouăle se vor strica sub cloșcă și nu vor mai scoate pui.
Dragobetele este numit în unele zone ale țării și Năvalnic, adică fecior frumos care fură inima și mintea fetelor și nevestelor tinere, scrie Digi24.
Unele legende spun că păsările își aleg perechea în această zi. Astfel, oamenii trebuie să se îngrijească de animalele lor din curte și nu au voie să le sacrifice în această zi. Tradițiile și obiceiurile diferă în funcție de fiecare zonă a țării, însă iubirea și dragostea sunt cele care dăinuie pretutindeni.