Tot Organizația Mondială a Sănătății spune că demența este a șaptea cea mai răspândită cauză de deces din lume. Înaintarea în vârstă este un alt factor care poate duce la creșterea riscului de apariție al demenței. Totuși studiile arată că există multe lucruri pe care le poți face pentru a preveni demența.
Trucuri care pot ajuta la prevenirea demenței, conform specialiștilor
Schimbarea stilului de viață este un prim pas în prevenirea demenței. Un studiu publicat de Academia Americană de Neurologie a demonstrat că activitățile fizice ajută la prevenirea demenței. Vizitele și ieșirile în oraș, procesul de socializare, sunt alți factori care pot ajuta la prevenirea demenței. Deși îmbătrânirea e cel mai mare factor de apariție al demenței, este important să te uiți la stilul tău de viață și să-ți dai seama dacă este unul sănătos sau nu.
Încearcă să ai o greutate optimă
Unul din principalele trucuri care te pot ajuta la prevenirea demenței ține de controlul kilogramelor. Excesul în greutate și obezitatea pot crește tensiunea arterială și șansele de apariție al diabetului de tip 2.
Conform specialiștilor diabetul de tip 2 este de multe ori corelat cu apariția demenței în timp. O dietă echilibrată, care să includă fructe și legume îți poate crește șansele de a evita această boală. Este de preferat să eviți alimentele procesate și mâncarea de tip fast food.
Fă sport zilnic
Al doilea sfat din partea specialiștilor vorbește despre sport. Lipsa activității fizice poate crește șansele de a face boli de inimă, de a deveni supraponderal sau de a dezvolta diabet de tip 2. Toate aceste lucruri sunt corelate ulterior cu apariția demenței.
Adulții în vârstă care nu fac sport în mod regulat pot întâmpina probleme legate de memorie mai târziu în viață. Este important să rămâi activă și să-ți faci o rutină de exerciții. Uneori chiar și mersul pe jos te poate ajuta să-ți păstrezi sănătatea.
Încearcă să renunți la băuturile alcoolice
Consumul în exces de alcool poate duce la un accident vascular cerebral, boli de inimă și cancer. Acestea afectează la rândul lor sistemul nervos și creierul. În cele din urmă, cineva poate suferi de demență mai târziu în viață. Cel mai important este să limitezi consumul de alcool. Sigur, specialiștii spun că un pahar de vin roșu, consumat cu moderație, ar putea avea adevărate beneficii asupra sănătății tale.
Evită tutunul
Fumatul poate duce la îngustarea vaselor de sânge, spun specialiștii. Acest lucru duce la creșterea tensiunii arteriale și astfel te poți expune la un risc mai mare de a face boli cardiovasculare. Fumatul este un factor de risc pentru demență deoarece, în timp, poate duce la tulburări cognitive.
Stai departe de situațiile stresante
Este important să te ferești cât de mult poți de situațiile stresante. Depresia crește riscul de apariție a demenței. Tehnicile de relaxare și meditație te-ar putea ajuta în situațiile stresante. Este important să faci față stresului și să nu-l lași să-ți afecteze starea de sănătate.
Consumă alimente sănătoase
Tot pe lista de trucuri care te pot ajuta la prevenirea demenței se numără și consumul alimentelor sănătoase. O dietă sănătoasă și echilibrată îți va oferi nutrienții necesari care pot ajuta la reducerea riscului de apariție a bolilor. Fructele, legumele, cerealele integrale, acestea sunt doar câteva din exemplele principale de alimente sănătoase. Este ideal să limitezi cât mai mult consumul de dulciuri și să te axezi pe alimente benefice sănătății creierului.