Mulți oameni reacționează la gustul amar al vinetelor. Dacă ai mâncat recent vinete și te-ai confruntat cu această aromă nedorită, atunci încearcă aceste sfaturi pentru a elimina amărăciunea vinetelor înainte de a le găti.
Trucuri care te pot ajuta să scapi de gustul amar al vinetelor
Cea mai încercată și demonstrată metodă de a scăpa de amărăciunea vinetelor este sărarea lor. Cu toate acestea este și o metodă intens dezbătută. Unii spun că nu scoate cu adevărat amărăciunea, ci doar maschează percepția noastră despre aceasta.
Indiferent de ceea ce se scrie, presărarea sării peste felii sau rondele de vinete înainte de a fi gătite scoate o parte din umiditate și reduce amărăciunea. Lasă-le să stea așa aproximativ o oră și apoi clătește-le de sare înainte de a le găti.
Înmoaie vinetele în lapte
Aceasta este o altă practică comună despre care mulți spun că oferă rezultatele dorite, dar este mai puțin cunoscută. Înmoaie felii sau cuburi de vinete în lapte timp de aproximativ 30 de minute înainte de a le găti. Laptele nu numai că temperează amărăciunea, dar de fapt face vinete foarte cremoase, deoarece legumele acționează ca un burete și absorb o cantitate bună de lapte în pulpa lor.
Scoate semințele
Dacă nu vrei să pierzi timpul prin sărare sau înmuiere, poți oricând să scoți semințele din vinete. Semințele tind să rețină cea mai mare parte a amărăciunii, iar vinetele mai bătrâne pot avea o mulțime de semințe. Tăiați miezul interior care conține semințele și ar trebui să se atenueze amărăciunea.
De ce vinetele sunt amare
Gustul amar poate fi dat de compușii naturali numiți alcaloizi care sunt secretați ca o armă de apărare împotriva dăunătorilor. Vinetele conțin alcaloidul solanină, care le poate le poate da un gust amar. Un alt compus care poate contribui la amărăciunea vinetelor este antocianina, care este o substanță fitochimică ce conferă vinetelor nuanța de violet și poate acționa ca un antioxidant atunci când le consumi.
Pe de altă parte, dacă vinetele sunt amare poate depinde de vârsta și dimensiunea fructului pentru că da, vinetele sunt considerate fructe. Vinetele mai mari și mai mature pot fi mai amare, de obicei pentru că semințele lor sunt mai mari.
Amărăciunea poate depinde și de soi. Vinetele mici thailandeze sunt de obicei mai amare decât vinetele italiene, albe sau japoneze, care sunt puțin mai dulci.
Condițiile în care vinetele sunt cultivate pot contribui la apariția gustului amar. Vremea aspră poate stresa planta, determinând-o să producă mai mulți compuși amari care o protejează de factorii de mediu.
Poți consuma vinete amare, cu excepția cazului în care ești sensibilă la compusul solanină. De obicei, acesta nu este într-o cantitate considerabilă pentru a provoca probleme grave de sănătate. Dar dacă nu poți tolera acest compus chimic, este posibil să ai probleme digestive.