Parfumul de păr este mai puțin concentrat decât un parfum obișnuit, deci nu are un miros atât de puternic. În consecință are și un preț mai prietenos cu bugetul tău.
O altă opțiune pentru a păstra mirosul proaspăt este folosirea unui ulei de păr parfumat. Există formule dedicate reparării părului uscat, dar poți alege o variantă de parfum care degajă prospețime, și poate chiar seducție. Pentru un beneficiu suplimentar, poți adăuga câteva picături de uleiuri esențiale în uleiul tău, care să inducă o stare de calm și relaxare.
Curăță regulat ustensilele de păr
O atenție deosebită trebuie acordată, în egală măsură, ustensilelor de păr, mai ales în cazul periilor. Atunci când se adună fire, îți poți infecta părul. Periile de păr pot păstra o mulțime de particule neplăcute, care pot provoca un miros ciudat, iar prin acumularea smocurilor pot provoca chiar bacterii și ciuperci.
Spălarea săptămânală a periilor este suficientă. Peria se spală în apă caldă cu săpun. Trebuie să fii atentă să freci bine între dinții periei și să o lași la uscat. Dacă peria are peste un an vechime, trebuie să o arunci și să o înlocuiești cu una nouă.
Protejează părul împotriva mirosurilor
Pe parcursul unei zile lungi și agitate, părul tău poate împrumuta diferite mirosuri, de exemplu de tutun, care persistă ore întregi.
S-a dovedit științific că foliculii de păr absord poluarea din mediul înconjurător. Fumul de țigară și alți poluanți aderă ușor la sebumul din păr. Particulele nu doar că dau un miros neplăcut, dar pot provoca ruperea firului și chiar pierderea strălucirii lui.
Nu numai că nu doar fumul de țigară este dăunător, ci și expunerea la mirosuri puternice de mâncare, ca atunci când petreci mult timp în bucătărie și nu îți protejezi părul. În acest caz se recomandă legarea părului cu o eșarfă sau un batic.
Menține perna curată
Chiar dacă ai depus eforturi să ai un păr impecabil de curat, acestea vor fi compromise de o pernă nu la fel de curată. Pe de altă parte, dacă vii dintr-un club cu părul plin de fum de tutun, particulele se vor împrăștia pe pernă. Chiar dacă tu îți speli părul, dacă te culci pe perna deja murdărită, practic reintroduci particulele de fum pe părul curat.
Un alt dezavantaj al pernelor nu foarte curate este acela că pot înlătura uleiurile naturale de pe scalp sau din produsele de întreținere. Deci apare riscul de recontaminare. Căpușele sunt un alt pericol, căci sunt atrase de pernele murdare. Dacă ești alergică la căpușe, este posibil să resimți o mâncărime intensă pe pielea capului.
Pe de altă parte, țesăturile pernei pot atrage uleiurile naturale din păr și bacteriile. Ca urmare porii se pot înfunda, ducând la mătreață și acnee.
Asigură-te că nu ai o problemă medicală
Dacă îți speli părul ca de obicei, dar remarci un miros neplăcut, poate e cazul să-l speli mai des. Vremea, modificările hormonale și schimbările stilului de viață ca dieta pot influența mirosul scalpului.
Dacă totuși ai eliminat oricare cauză dintre cele menționate și părul tot miroase urât, este cazul să consulți un medic. Anumite afecțiuni medicale pot face scalpul să miroasă. De exemplu dermatita seboreică (sau mătreața), infecțiile fungice pe scalp sau modificările hormonale.
O altă cauză poate fi hiperhidroza, care survine atunci când transpiri excesiv și transpirația se amestecă cu bacteriile de pe scalp.
Psoriazisul este o altă afecțiune care provoacă un miros neplăcut. Printre simptome se numără plăci solzoase și înțepătoare care se pot coji.
Dau o senzație de înțepătură, de asemenea pot sângera. Însă cu tratamentul adecvat, toate aceste probleme pot fi ameliorate. Părul tău își va recăpăta mirosul de prospețime.