În presa internațională s-a scris că, de fapt, acest ritual nocturn ar revitaliza creierul celor care adorm folosind difuzoarele pentru uleiuri esențiale. Acestea din urmă sunt de mai multe feluri și îndeplinesc cu succes nenumărate roluri pentru sănătate.
Uleiurile esențiale folosite în timpul nopții ar putea ajuta la îmbunătățirea memoriei
Odată cu trecerea anilor, în organismul uman se produc o serie de schimbări. Printre acestea se numără modificări la nivelul simțului olfactiv, dar și capacitatea cognitivă este afectată. Cercetătorii au descoperit recent o modalitate simplă de a consolida puterea creierului, pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă. Este vorba despre lăsarea unui parfum să circule pe timpul nopții în camera în care dorm.
O echipă de specialiști de la Centrul pentru Neurobiologia Învățării și Memoriei (UCI), înființat la Școala de Științe Biologice de la Universitatea din California, a cerut persoanelor care au luat parte la studiu să folosească de uleiuri esențiale, puse lângă pat. Difuzorul a funcționat doar două ore în fiecare seară, au scris cei de la Inc. Magazine.
Participanții care au fost expuși la diferite arome naturale în timp ce dormeau au participat la unele teste ca să se analizeze dacă simțul mirosului poate îmbunătăți memoria. Rezultatele la care au ajuns cercetătorii sunt remarcabile.
Adulții în etate înscriși la studiul cu uleiurile esențiale folosite în timpul somnului au dat un test de memorare al cuvintelor și rezultatele au indicat o îmbunătățire a memoriei cu 226% mai mare decât la persoanele care nu au luat parte la cercetare. Și, implicit, nu au dormit într-o cameră în care era pornit un difuzor cu uleiuri esențiale timp de două ore.
Cercetătorii au avut rezultate excelente după ce le-au făcut participanților RMN cerebral
În plus, un RMN cerebral a indicat, de asemenea, o revitalizare a creierului care are legătură cu memoria. Nu mai e un secret pentru nimeni că acest proces psihic scade odată cu înaintarea în vârstă.
Potrivit cercetătorului Michael Leon, „realitatea este că, la un om care are peste 60 de ani, simțul olfactiv și cunoașterea încep să scadă”. În concluzie, stimularea constantă a mirosului pe timp de noapte este modalitate simplă de a menține acest declin la distanță.
Principalele beneficii ale uleiurilor esențiale pentru sănătate
În ultimul deceniu, uleiurile esențiale au devenit aliați de nădejde pentru multe românce. În timp ce unele te ajută să lupți cu anxietatea, depresia, altele pot fi folosite ca să îți îngrijești pielea. Uleiul din lemn de cetru poate împiedica apariția bolii Alzheimer și a demenței, conform Frontiersin.
Unele studii au arătat că inhalarea uleiul de cedru sporește abilitatea de a gândi limpede. Mai mult, el intensifică starea de conștiență necesară când faci o meditație sau o rugăciune.
Anumite uleiuri esențiale ajută fie sistemul imunitar, fie pe cel respirator, iar altele au proprietăți antiinflamatoare. Descoperă diferențele dintre uleiurile vegetale și cele esențiale. Odată ce le vei introduce în rutina de îngrijire, vei observa cum viața ta se va schimba cu mult în bine.