Reclamă

Urcatul scărilor te-ar putea ajuta să trăiești mai mult. Ce spun experții despre beneficiile acestei activități fizice

Urcatul scărilor te-ar putea ajuta să trăiești mai mult, potrivit specialiștilor. Alegerea scărilor în detrimentul folosirii liftului este considerată de mulți ani o acțiune benefică pentru sănătatea ta. Potrivit ultimelor cercetări, dacă urci pe scări, riscul de a dezvolta boli de inimă se reduce cu 39%.

Claudia-Ellena Ignat
Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 18 mai 2024, 7:25

Este o formă atât de simplă și accesibilă de exerciții fizice, care are extrem de multe beneficii pentru sănătate. Alocă doar 30 de minute pe zi acestei rutine și vei simți beneficii încă din prima lună de antrenament. Nu este nevoie să urci într-un ritm alert, îl poți adapta în funcție de condiția ta fizică.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Urcatul scărilor te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

Potrivit ultimelor studii realizate de specialiști, urcarea a doar cinci etaje pe zi ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare cu 39%. Mersul pe scări intră în categoria exercițiilor aerobice sau a mișcărilor care cresc ritmul cardiac și nivelul de oxigen folosind o activitate repetitivă.

În general, exercițiile aerobice reduc riscul de tensiune arterială ridicată și colesterol ridicat. „Mersul pe scări poate fi un pic mai mult efort decât simplul mers pe jos. Necesită, de asemenea, un anumit echilibru și o anumită forță de bază care ar putea combate o problemă precum fragilitatea și slăbiciunea musculară.”, a declarat cardiologul Robert Harrington.

Efectele mersului pe scări asupra sănătății

Mersul pe scări este similar cu multe activități precum mersul pe jos, alergatul și mersul pe bicicletă, care sunt asociate cu îmbunătățirea riscului cardiovascular, cum ar fi reducerea atacurilor de cord. Adaptează-ți rutina în funcție de capacitatea ta fizică și de obiectivele pe care ți le propui.

Reclamă

Poți crește numărul de etaje urcate în mod progresiv, în funcție de rezistența ta. Acest lucru este valabil și pentru ritmul în care le urci. Specialiștii recomandă să nu te suprasoliciți și să îți dozezi corespunzător energia alocată pentru această activitate, dacă vrei să obții rezultate bune într-un timp scurt.

3 antrenamente de scări pe care le poți încerca

Urcatul scărilor te-ar putea ajuta să trăiești mai mult și este o variantă de antrenament extrem de accesibilă. Poți încerca să crești miza antrenamentelor sau să combini tipul de exerciții fizice, ca să eviți o rutină care te-ar putea face să renunți.

Reclamă

Antrenament alternativ pe scări

Urcă alternativ un tronson de scări într-un ritm controlat și unul într-un ritm ușor mai rapid. Repetă de trei până la cinci ori, în funcție de cât de confortabil te simți. Ia o pauză și repetă antrenamentul încă o dată sau de două ori.

Asociază urcatul scărilor cu alte exerciții fizice

Alege un antrenament în circuit care să includă urcarea câtorva etaje de scări într-un ritm moderat. Ulterior, coboară pe podea pentru un antrenament de forță, cum ar fi flotările sau abdomenele. De exemplu, poți urca trei serii de scări, faci zece abdomene, după care te odihnești un minut și repeți circuitul.

Urcarea scărilor în funcție de timp

Pentru un antrenament direct, pur și simplu setează-ți ceasul sau cronometrul telefonului pentru zece minute. Urcă pe scări într-un mod lent și susținut. Ia-ți o pauză de cinci minute la sfârșitul celor zece minute, înainte de a reveni pentru o altă urcare de încă zece minute.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două porții de salată de dovlecei copți
Rețete
Salată de dovlecei copți. Rețetă asemănătoare cu salata de vinete
Această rețetă de salată de dovlecei copți este similară cu salata de vinete, având o textură cremoasă și un gust savuros. Este o alternativă excelentă pentru cei care caută o variantă diferită, dar la...
2
dragon cu bănuți în gură pe un fond deschis la culoare
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Vezi dacă te numeri printre ele
Astrologii anunță că mulți dintre nativi vor reuși să-și găsească ferestrele de oportunitate în următoarea perioadă. Aceste 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta sunt totuși mult mai active. Adevăruri vor ieși la...
3
Familia Regală la Trooping the Colour 2024
Familia Regală
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024. A fost prima reuniune a Prințesei și a...
4
O femeie care își notează în jurnal
Horoscop
Afirmații care pot atrage norocul în viața ta, potrivit unui astrolog
Afirmațiile sunt un truc care ne poate schimba pentru totdeauna soarta. Ne petrecem tot timpul cu noi înșine, ascultându-ne gândurile. Mentalitatea pe care o ai modelează și colorează fiecare experiență din viață. Ai mai...
5
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt în bol alb, alături de mărar verde
Rețete
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt. Rețetă tradițională din Banat
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt este un fel de mâncare tradițională din bucătăria românească, simplu de preparat și foarte gustos. Este o rețetă bănățeană simplă și extrem de gustoasă, preparată din dovlecei...
PARTENERI
×