Reclamă

Urcatul scărilor te-ar putea ajuta să trăiești mai mult. Ce spun experții despre beneficiile acestei activități fizice

Urcatul scărilor te-ar putea ajuta să trăiești mai mult, potrivit specialiștilor. Alegerea scărilor în detrimentul folosirii liftului este considerată de mulți ani o acțiune benefică pentru sănătatea ta. Potrivit ultimelor cercetări, dacă urci pe scări, riscul de a dezvolta boli de inimă se reduce cu 39%.

Claudia-Ellena Ignat
Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 18 mai 2024, 7:25

Este o formă atât de simplă și accesibilă de exerciții fizice, care are extrem de multe beneficii pentru sănătate. Alocă doar 30 de minute pe zi acestei rutine și vei simți beneficii încă din prima lună de antrenament. Nu este nevoie să urci într-un ritm alert, îl poți adapta în funcție de condiția ta fizică.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Urcatul scărilor te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

Potrivit ultimelor studii realizate de specialiști, urcarea a doar cinci etaje pe zi ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare cu 39%. Mersul pe scări intră în categoria exercițiilor aerobice sau a mișcărilor care cresc ritmul cardiac și nivelul de oxigen folosind o activitate repetitivă.

În general, exercițiile aerobice reduc riscul de tensiune arterială ridicată și colesterol ridicat. „Mersul pe scări poate fi un pic mai mult efort decât simplul mers pe jos. Necesită, de asemenea, un anumit echilibru și o anumită forță de bază care ar putea combate o problemă precum fragilitatea și slăbiciunea musculară.”, a declarat cardiologul Robert Harrington.

Efectele mersului pe scări asupra sănătății

Mersul pe scări este similar cu multe activități precum mersul pe jos, alergatul și mersul pe bicicletă, care sunt asociate cu îmbunătățirea riscului cardiovascular, cum ar fi reducerea atacurilor de cord. Adaptează-ți rutina în funcție de capacitatea ta fizică și de obiectivele pe care ți le propui.

Reclamă

Poți crește numărul de etaje urcate în mod progresiv, în funcție de rezistența ta. Acest lucru este valabil și pentru ritmul în care le urci. Specialiștii recomandă să nu te suprasoliciți și să îți dozezi corespunzător energia alocată pentru această activitate, dacă vrei să obții rezultate bune într-un timp scurt.

3 antrenamente de scări pe care le poți încerca

Urcatul scărilor te-ar putea ajuta să trăiești mai mult și este o variantă de antrenament extrem de accesibilă. Poți încerca să crești miza antrenamentelor sau să combini tipul de exerciții fizice, ca să eviți o rutină care te-ar putea face să renunți.

Reclamă

Antrenament alternativ pe scări

Urcă alternativ un tronson de scări într-un ritm controlat și unul într-un ritm ușor mai rapid. Repetă de trei până la cinci ori, în funcție de cât de confortabil te simți. Ia o pauză și repetă antrenamentul încă o dată sau de două ori.

Asociază urcatul scărilor cu alte exerciții fizice

Alege un antrenament în circuit care să includă urcarea câtorva etaje de scări într-un ritm moderat. Ulterior, coboară pe podea pentru un antrenament de forță, cum ar fi flotările sau abdomenele. De exemplu, poți urca trei serii de scări, faci zece abdomene, după care te odihnești un minut și repeți circuitul.

Urcarea scărilor în funcție de timp

Pentru un antrenament direct, pur și simplu setează-ți ceasul sau cronometrul telefonului pentru zece minute. Urcă pe scări într-un mod lent și susținut. Ia-ți o pauză de cinci minute la sfârșitul celor zece minute, înainte de a reveni pentru o altă urcare de încă zece minute.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cristiano Ronaldo și Georgina Rodriguez în timp ce stau de vorbă pe un iaht
Divertisment
Cristiano Ronaldo și Georgina Rodriguez au mers în vacanță în sudul Franței. Cei doi îndrăgostiți s-au bucurat unul de celălalt pe un iaht
Cristiano Ronaldo și Georgina Rodriguez au mers în vacanță în sudul Franței. Cei doi îndrăgostiți s-au bucurat unul de celălalt. Presa internațională scrie că fotbalistul și partenera sa au ales să-și petreacă timpul liber...
2
O femeie care prinde soarele în mâini la apus
Horoscop
Zodii care sunt norocoase până pe 8 septembrie 2024. Nativii care au șansa să-și confrunte sentimentele
Ei sunt nativii care sunt sfătuiți să vadă ce au cu adevărat în suflet. Săptămâna aceasta a început cu o Lună Nouă în Fecioară care sugerează ce va aduce noul ciclu de eclipsă în...
3
Magiun de prune în borcan și în linguriță, alături de prune proaspete
Rețete
Magiun de prune. Rețetă tradițională, românească
Rețeta de magiun de prune este o rețetă tradițională din bucătăria românească, foarte populară și foarte des preparată. Dacă nu ai încercat până acum rețeta, ți-o oferim detaliată mai jos. Magiunul este cunoscut pentru...
4
Două porții de prăjitură cu prune pe o farfurie și prăjitura secționată pe un platou, cu un cuțit
Rețete
Prăjitură răsturnată cu prune caramelizate. Un desert gustos și aromat
Printre rețetele cu prune pe care ți-ai propus să le prepari, trece pe listă și rețeta de prăjitură răsturnată cu prune caramelizate. Este rețeta unui desert delicios și spectaculos, care combină dulceața caramelului cu...
5
Prune la borcan fără zahăr și un bol cu prune
Rețete
Prune la borcan fără zahăr. Rețetă simplă și sănătoasă
Dacă vrei să te bucuri de aroma prunelor și în sezonul rece, poți prepara rețeta de prune la borcan fără zahăr. Le poți consuma ca pe compot sau le poți include în rețete de...
PARTENERI
×