Specialiștii ne reamintesc constant de beneficiile menținerii hidratării, dar să bei prea multă apă poate fi periculos. Suprahidratarea poate provoca simptome care variază de la ușoare la grave. Vestea bună este că, în timp ce bei încă câteva pahare de apă în plus pe lîngă doza ta obișnuită, suprahidratarea nu îți va crea probleme grave de sănătate.
4 semne că bei prea multă apă
Riscurile care pun viața în pericol constau în consumul de cantități excesive de apă, în special atunci când acest lucru este combinat cu o pierdere a electroliților cheie.
Prea multă apă poate duce la o afecțiune numită hiponatremie, care este o scădere periculoasă a nivelului de sodiu din sânge.
Sodiul este un electrolit important. Acesta acționează ca gardian al traficului de apă al corpului. El reglează locul în care apa este distribuită în organism și cât de mult este trimisă în vezică.
Deși este relativ neobișnuit să ajungi la intoxicație cu apă, se poate întâmpla dacă bei mai mult decât poate excreta corpul.
Situațiile de hiponatremie sunt rare. Totuși atunci când apar, este de obicei la sportivii de ultrarezistentă sau la persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate.
Scenariul care punea viața în pericol se întâmplă în timpul sau după creeze de transpirație extremă și pierderi de lichide, atunci când cineva se hidratează cu apă plată în loc de o combinație de apă și băuturi cu electroliți.
În timp ce apa este cea mai buna alegere de cele mai multe ori există beneficii în consumul băuturilor care conțin electroliți precum sodiu și potasiu.
Semnele hiponatremiei includ confuzie, letargie, greață și vărsături. Retenția de apă și balonarea pot apărea dacă rinichii nu pot scăpa de ligidul suplimentar.
Dacă nu este tratată, hiponatremia poate duce la convulsii, comă și chiar moarte. Din fericire, intoxicația cu apă și hiponatremia nu sunt probleme de care majoritatea oamenilor trebuie să-și facă griji atunci când vine vorba de hidratarea zilnică.
Mai jos găsești semnele că bei totuși prea multă apă.
Mergi destul de des la baie, iar urina ta este clară
Culoarea urinei tale paote fi un bun indicator al stării tale de hidratare. Culoarea variază de obicei de la deschis, aproape limpede la galben pal, datorită unei combinații a pigmentului urocrom și a cantității de apă pe care o bem.
Dacă urina este limpede, atunci este un semn că te hidratezi suficient. Dacă mergi totuși mult prea des la baie, atunci poate fi un semn că ai consumat prea multe lichide.
Culoarea urinei și frecvența cu care mergi la baie reprezintă primele două semne că poți consuma mai multe lichide decât ai nevoie, spun cei de la EatingWell.
Te simți umflată sau ai stări de greață
Rinichii au limitări în ceea ce privește cantitatea de apă pe care o pot excreta la un moment dat, care este de aproximativ 800 până la 1.000 de mililitri pe oră.
Orice lucru care depășește această cantitate îmbunătățește în esență corpul. Atunci când organismul nu poate scăpa de excesul de apă, celulele se umplu pentru a o acomoda.
Ca urmare, este posibil să te simți umflată. Un stomac plin de apă îi face pe mulți să simtă senzația de greață.
Ai o durere de cap sau o ceață mentală
Nivelurile de sodiu scad ușor atunci când corpul are prea multă apă, provocând umflarea celulelor. Deoarece creierul este închis în craniu, aproape că nu există loc pentru ca celulele să se extindă, spun specialiștii.
Acest lucru creează presiune, provocând dureri de cap și chiar ceață mentală. Nu există date exacte cu privire la nivelul de sodiu din sânge care cauzează aceste simptome precoce, susțin specialiștii.
Din fericire, pentru o persoană obișnuită, consumul de prea multă apă nu duce de obicei la nimic mai mult decât la o creștere a pauzele de baie. În mod ironic, deshidratarea poate provoca și dureri de cap, așa că este important să fii atentă la obiceiurile tale de hidratare și să le adaptezi în consecință.