Reclamă

4 semne că te confrunți cu sindromul burnout, conform oamenilor de știință

Dacă ai avut o săptămână lungă la locul de muncă, s-ar putea să fii epuizată în mod justificat. Să simți că nu mai poți face nimic productiv. Acest sentiment ar putea fi un semn că ai nevoie de un pui de somn sau de un weekend relaxant, sau ar putea fi un semn de epuizare mai gravă. Iată ce spun oamenii de știință despre faptul că e posibil să te confrunți cu sindromul burnout.

Publicat: 21 noiembrie 2021, 6:58

Simptomele cheie ale epuizării sunt subiectul acestui articol. Pentru început trebuie spus că din păcate, e vorba despre o stare pe termen lung. Sigur, e normal ca oamenii să aibă din când în când zile proaste, dar acest lucru nu se compară deloc cu sindromul burnout, scrie Fastcompany.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Semne că te confrunți cu sindromul burnout

În cazul în care după o zi lungă te-ai simțit epuizată, sigur poți rezolva acest lucru cu un somn odihnitor sau un weekend în casă. În cazul în care oboseala nu trece și te simți mai degrabă epuizată, specialiștii spun că e mai degrabă nevoie despre sindromul burnout.

Care sunt principalele semne că e vorba despre burnout și nu o stare de oboseală trecătoare. Află și cum să previi sindromul burnout dacă lucrezi de acasă.

Lipsa de motivație

Un semn-cheie al epuizării este că nu-ți mai găsești deloc motivația să lucrezi atunci când trebuie să faci acest lucru. E posibil ca adesea să nu ai deloc motivația să vrei să vii la locul de muncă. În schimb, dacă ajungi să-ți fie frică de gândul la munca pe care trebuie să o faci, atunci e clar că nu e vorba despre o simplă stare de oboseală. Vei ajunge să urăști atât sarcinile specifice pe care trebuie să le faci la locul de muncă. Te va deranja chiar și misiunea organizației pentru care lucrezi. Pur și simplu nu poți genera deloc entuziasm pentru jobul tău.

Reclamă

Nu mai ai rezistență la șoc

Un al doilea simptom este lipsa de reziliență. Reziliența este capacitatea ta de a trece peste un eșec și de a te redresa pe parcurs. Este firesc ca un eșec, o veste proastă sau o critică să te facă să te simți dezamăgită temporar. Dar, dacă te simți tristă sau supărată pentru câteva zile din cauza a ceva ce s-a întâmplat la locul de muncă, nivelul tău de rezistență este scăzut.

Interacționezi dur cu cei din jur

Reclamă

Când te simți epuizată, de cele mai multe ori ai tendința de a avea, de asemenea, interacțiuni proaste cu colegii. Îți este greu să nu spui ceva negativ sau răutăcios. Nu mai poți ascunde sentimentele negative despre lucruri sau oameni. Vei spune tot, chiar dacă știi că acest lucru se va întoarce cândva împotriva ta. În acest fel, sentimentele tale negative despre locul de muncă devin din ce în ce mai puternice.

Nu mai ești capabilă să iei decizii

Burnout-ul te poate face, de asemenea, să ai dificultăți în a lua decizii la locul de muncă. Luarea unei astfel de decizii necesită o muncă cognitivă foarte dificilă. E nevoie să te gândești și că cântărești foarte bine costurile și beneficiile opțiunilor tale. Epuizarea ta poate face dificilă concentrarea. Nu vei mai vrea să te bazezi pe instincte și ai nevoie de informații suplimentare pentru că îți este greu să exprimi în cuvinte ceea ce contează cu adevărat. Când te simți epuizată, pare că totul iese greșit, așa că nici sentimentele tale nu te mai ajută deloc.

Ce ai de făcut pentru a remedia situația

Multe dintre sentimentele de epuizare sunt similare cu simptomele depresiei. Într-adevăr, dacă te simți epuizată la locul de muncă, merită să discuți cu un terapeut pentru a fi evaluată. Chiar dacă nu ești deprimată, un terapeut te poate ajuta să rezolvi unele dintre motivele pentru care s-ar putea să te simți epuizată și, de asemenea, să-ți ofere câteva strategii pentru a te ajuta să te simți mai bine în ceea ce privește locul de muncă și să-ți reconstruiești rezistența.

Un motiv pentru care îți recomandăm să lucrezi cu un terapeut sau un antrenor este că atunci când te simți epuizată, primul pas este să schimbi locul de muncă. S-ar putea ca o schimbare să te ajute foarte mult. Dar, există mai mulți factori de luat în considerare.

În primul rând, dacă ai de-a face cu o depresie generală, schimbarea locului de muncă este puțin probabil să fie remediul. În al doilea rând, chiar dacă este nevoie de o schimbare a locului de muncă, pot exista anumite abilități pe care trebuie să le dezvolți și care te vor ajuta să ai succes într-o nouă poziție. În al treilea rând, un terapeut bun te poate ajuta să decizi dacă cea mai bună schimbare pentru tine este să cauți un alt loc de muncă în aceeași industrie sau dacă este nevoie de o schimbare mai semnificativă în carieră. În cele din urmă, epuizarea poate aduce stresul în relațiile pe care le ai. Interacționând cu un terapeut, ușurezi o parte din povara pe care o pot simți cei dragi.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
3
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
4
O femeie fericită care mănâncă iaurt dimineața
Sănătate
Ce se întâmplă în organism dacă mănânci iaurt în fiecare zi timp de o săptămână. Schimbările care se pot produce
Află ce se întâmplă în organism dacă mănânci iaurt zilnic, timp de o săptămână. Iaurtul este un aliment extrem de versatil, pe care îl poți mânca în asociere cu multe alimente. De exemplu, dimineața,...
5
O femeie care stă la plajă sub umbrelă
Sănătate
Care sunt orele de plajă indicate. Sfaturi și recomandări pentru un bronz frumos și sănătos
Când vine vara, mulți oameni adoră să-și petreacă zilele bucurându-se de soare la plajă. Cu toate acestea, este important să știi că expunerea excesivă la soare poate fi dăunătoare. Află care sunt orele de...
PARTENERI
×