Reclamă

4 semne că te confrunți cu sindromul burnout, conform oamenilor de știință

Dacă ai avut o săptămână lungă la locul de muncă, s-ar putea să fii epuizată în mod justificat. Să simți că nu mai poți face nimic productiv. Acest sentiment ar putea fi un semn că ai nevoie de un pui de somn sau de un weekend relaxant, sau ar putea fi un semn de epuizare mai gravă. Iată ce spun oamenii de știință despre faptul că e posibil să te confrunți cu sindromul burnout.

Publicat: 21 noiembrie 2021, 6:58

Simptomele cheie ale epuizării sunt subiectul acestui articol. Pentru început trebuie spus că din păcate, e vorba despre o stare pe termen lung. Sigur, e normal ca oamenii să aibă din când în când zile proaste, dar acest lucru nu se compară deloc cu sindromul burnout, scrie Fastcompany.com.

Semne că te confrunți cu sindromul burnout

În cazul în care după o zi lungă te-ai simțit epuizată, sigur poți rezolva acest lucru cu un somn odihnitor sau un weekend în casă. În cazul în care oboseala nu trece și te simți mai degrabă epuizată, specialiștii spun că e mai degrabă nevoie despre sindromul burnout.

Care sunt principalele semne că e vorba despre burnout și nu o stare de oboseală trecătoare. Află și cum să previi sindromul burnout dacă lucrezi de acasă.

Lipsa de motivație

Un semn-cheie al epuizării este că nu-ți mai găsești deloc motivația să lucrezi atunci când trebuie să faci acest lucru. E posibil ca adesea să nu ai deloc motivația să vrei să vii la locul de muncă. În schimb, dacă ajungi să-ți fie frică de gândul la munca pe care trebuie să o faci, atunci e clar că nu e vorba despre o simplă stare de oboseală. Vei ajunge să urăști atât sarcinile specifice pe care trebuie să le faci la locul de muncă. Te va deranja chiar și misiunea organizației pentru care lucrezi. Pur și simplu nu poți genera deloc entuziasm pentru jobul tău.

Reclamă
Reclamă

Nu mai ai rezistență la șoc

Un al doilea simptom este lipsa de reziliență. Reziliența este capacitatea ta de a trece peste un eșec și de a te redresa pe parcurs. Este firesc ca un eșec, o veste proastă sau o critică să te facă să te simți dezamăgită temporar. Dar, dacă te simți tristă sau supărată pentru câteva zile din cauza a ceva ce s-a întâmplat la locul de muncă, nivelul tău de rezistență este scăzut.

Interacționezi dur cu cei din jur

Când te simți epuizată, de cele mai multe ori ai tendința de a avea, de asemenea, interacțiuni proaste cu colegii. Îți este greu să nu spui ceva negativ sau răutăcios. Nu mai poți ascunde sentimentele negative despre lucruri sau oameni. Vei spune tot, chiar dacă știi că acest lucru se va întoarce cândva împotriva ta. În acest fel, sentimentele tale negative despre locul de muncă devin din ce în ce mai puternice.

Nu mai ești capabilă să iei decizii

Burnout-ul te poate face, de asemenea, să ai dificultăți în a lua decizii la locul de muncă. Luarea unei astfel de decizii necesită o muncă cognitivă foarte dificilă. E nevoie să te gândești și că cântărești foarte bine costurile și beneficiile opțiunilor tale. Epuizarea ta poate face dificilă concentrarea. Nu vei mai vrea să te bazezi pe instincte și ai nevoie de informații suplimentare pentru că îți este greu să exprimi în cuvinte ceea ce contează cu adevărat. Când te simți epuizată, pare că totul iese greșit, așa că nici sentimentele tale nu te mai ajută deloc.

Ce ai de făcut pentru a remedia situația

Multe dintre sentimentele de epuizare sunt similare cu simptomele depresiei. Într-adevăr, dacă te simți epuizată la locul de muncă, merită să discuți cu un terapeut pentru a fi evaluată. Chiar dacă nu ești deprimată, un terapeut te poate ajuta să rezolvi unele dintre motivele pentru care s-ar putea să te simți epuizată și, de asemenea, să-ți ofere câteva strategii pentru a te ajuta să te simți mai bine în ceea ce privește locul de muncă și să-ți reconstruiești rezistența.

Un motiv pentru care îți recomandăm să lucrezi cu un terapeut sau un antrenor este că atunci când te simți epuizată, primul pas este să schimbi locul de muncă. S-ar putea ca o schimbare să te ajute foarte mult. Dar, există mai mulți factori de luat în considerare.

În primul rând, dacă ai de-a face cu o depresie generală, schimbarea locului de muncă este puțin probabil să fie remediul. În al doilea rând, chiar dacă este nevoie de o schimbare a locului de muncă, pot exista anumite abilități pe care trebuie să le dezvolți și care te vor ajuta să ai succes într-o nouă poziție. În al treilea rând, un terapeut bun te poate ajuta să decizi dacă cea mai bună schimbare pentru tine este să cauți un alt loc de muncă în aceeași industrie sau dacă este nevoie de o schimbare mai semnificativă în carieră. În cele din urmă, epuizarea poate aduce stresul în relațiile pe care le ai. Interacționând cu un terapeut, ușurezi o parte din povara pe care o pot simți cei dragi.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Macaulay Culkin, în rolul lui Kevin, în Home Alone
Divertisment
Cum arată azi actorii din filmul Singur Acasă. Transformarea lor e remarcabilă la 31 de ani de la premieră
Sărbătorile de Crăciun se apropie. Cum acesta este un eveniment intens pregătit, de la cele mai gustoase preparate și până la decorațiuni, filmele nu au cum să lipsească din zilele de sărbătoare. Unul dintre...
2
Regina Elisabeta într-o rochie argintie în fața unu brad de Crăciun la Windsor în 2017
Divertisment
Castelul Windsor este decorat pentru Crăciun. Cum arată primele imagini de la reședința regală
Castelul Windsor este decorat pentru Crăciun. Pregătirile au început de ceva vreme, iar primele imagini de la reședința regală au fost distribuite pe contul oficial de Instagram al Familiei Regale Britanice. Bradul este împodobit...
3
Chantel Jeffries cu părul prins într-o coadă la un eveniment public din 2017
Divertisment
Chantel Jeffries și-a impresionat fanii la plajă. Ce costum de baie a ales să poarte vedeta
Chantel Jeffries și-a impresionat fanii la plajă. Vedeta în vârstă de 29 de ani s-a distrat alături de prietenii săi în Miami, Florida. Aceasta a ales un costum de baie roz care să-i scoată...
4
Ben Affleck alături de Jennifer Lopez pe covorul roșu la premiera filmului The Last Duel de la festivalul de film de la Veneția
Divertisment
Ben Affleck a oferit un interviu sincer. Ce spune actorul despre relația sa cu Jennifer Lopez
Ben Affleck a oferit un interviu sincer în care a vorbit despre relația sa cu Jennifer Lopez, dar și despre începuturile în cariera sa de la Hollywood. Actorul în vârstă de 49 de ani...
5
Sylvie Meis într-o rochie cu paiete roz în timp ce prezintă o emisiune
Divertisment
Sylvie Meis și Niclas Castello au fost surprinși în ipostaze tandre. Cum s-au distrat soții pe plaja din Miami
Sylvie Meis și Niclas Castello au fost surprinși în ipostaze tandre. Cei doi soți nu au ținut cont de nimic și s-au iubit sub privirile tuturor celor din jur. Actrița în vârstă de 43...
PARTENERI
×