Biotina este cunoscută și sub numele de vitamina B7 sau vitamina H. Este o vitamină solubilă în apă din complexul B-urilor. Este deosebit de importantă pentru menținerea sănătății pielii, părului și unghiilor. Datorită rolului său în sinteza acizilor grași care sunt esențiali pentru sănătatea celulelor pielii.
Alimente bogate în biotină
Biotina este esențială pentru mai multe activități metabolice din organism. Aceasta metabolizează grăsimile, carbohidrații și proteinele. De asemenea, contribuie la producția de cheratină, o proteină care formează structura părului și a unghiilor.
Ți-am pregătit o listă de alimente ușor de integrat în dieta ta zilnică. Acestea au multe beneficii pentru sănătatea organismului, pielii și părului tău, potrivit specialiștilor în nutriție, citați de Health Shots.
Nucile și semințele
Printre fructele cu coajă lemnoasă bogate în biotină se numără nucile, alunele, migdalele și semințele de in. Acestea nu sunt doar o gustare rapidă și sățioasă, ci îți oferă și nutrienți vitali pentru sănătatea părului și unghiilor tale.
Ouăle
Pe lista de alimente bogate în biotină se află și ouăle. Acestea sunt o sursă excelentă de proteine, fier, fosfor și vitamina B.
Gălbenușul conține o concentrație mare de biotină. Ai grijă să fierbi întotdeauna complet ouăle pentru a reduce pericolul de contaminare cu salmonella și pentru a îmbunătăți absorbția biotinei.
Somonul
Somonul și alți pești grași sunt surse bogate de acizi grași omega-3, iar consumul lor contribuie la reducerea inflamației din corp.
Somonul gătit îți oferă 5 micrograme de biotină la o porție de 85 grame, ceea ce îl face o sursă excelentă de vitamina B.
Ciupercile
Ciupercile includ minerale precum seleniu și magneziu, pe lângă antioxidanți. În plus, 5,6 micrograme de biotină sunt prezente în fiecare ceașcă de ciuperci proaspete. Încearcă să incluzi ciupercile în salate, stir-fry-uri, sandvișuri și supe consistente.
Avocado
Acest fruct verde și cremos conține o mulțime de biotină. Avocado este flexibil și îl poți adăuga în salate și sandvișuri. Îl poți consuma și sub formă de guacamole. Ambele variatne sunt benefice pentru piele și păr, pe lângă papilele gustative.
Leguminoase
Leguminoasele bogate în proteine, fibre și minerale includ mazărea, fasolea și lintea. Arahidele și soia sunt două dintre cele mai mari surse de biotină din categorie. Poți găti inițial leguminoasele, iar mai apoi să le adaugi în mâncăruri la cuptor sau în stir-fry. De asemenea, pot sta la baza salatelor, a mâncărurilor și a curry-urilor.
Cartofii dulci
Lista de alimente bogate în biotină este completată de cartofii dulci, scrie Healthline. Cu un conținut ridicat de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți cunoscuți sub numele de carotenoizi. Ei sunt una dintre cele mai mari surse vegetale de biotină. Gătește cartofii dulci până se înmoaie pe aragaz sau la cuptor.
Necesarul zilnic de biotină de care ai nevoie este de 30- 100 mg/zi. În timp ce alimentele bogate în biotină sunt în general sigure, nu există efecte secundare dovedite ale biotinei. Cu toate acestea, ai grijă să nu o consumi în cantități excesive.