Studiile au arătat de-a lungul anilor că unele ingrediente toxice au legătură cu tulburările hormonale, cancerul, alergiile și toxicitatea organelor. În rândurile de mai jos, vei afla care sunt 7 dintre cele mai dăunătoare substanțe chimice pentru corpul tău. De aceea, specialiștii recomandă să citim cu atenție etichetele produselor pe care le folosim.
7 ingrediente toxice din cosmetice
Cele mai multe persoane folosesc zilnic, în medie, 12 produse de înfrumusețare și de îngrijire personală. La un calcul simplu, ele pot conține sute de substanțe chimice unice pe care le absorbim, le inhalăm și le ingerăm. Iar unele au legătură cu dizabilitățile de învățare, malformațiile congenitale, dar și alte probleme grave de sănătate.
Deși oficialii de la Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) au clasificat formaldehida ca fiind cancerigentă din 1987, substanța încă se folosește în numeroase produse cosmetice sau de înfrumusețare. Ea este dăunatoare pentru sistemul imunitar și produce reacții alergice cutanate, au scris cei de la Byrdie. Acest ingredient poate fi găsit în farduri, demachiante, geluri de duș, șampoane, balsamuri, lacuri de unghii și tratamente pentru unghii.
Lauret-sulfatul de sodiu (SLS) este un agent tensioactiv și poate fi gasit în mai mult de 90% din produsele de îngrijire personală. Conform specialiștilor, SLS-ul poate provoca iritații pentru piele, ochi și căile respiratorii.
În combinație cu alte substanțe chimice, Lauret-sulfatul de sodiu poate forma nitrozamine, un agent cancerigen. SLS-ul poate fi găsit în șampoanele clasice, geluri de duș, produse de machiaj sau produse cosmetice pentru tratamentul acneei.
Parabenii și parfumul, printre cele 7 ingrediente toxice pe care trebuie să le eviți cu orice preț
Studiile făcute de-a lungul anilor au arătat că parabenii (propil, izopropil, butil si izobutil) sunt stimulatori de creștere a anumitor tipuri de celule canceroase de sân. Mai mult, au avertizat cercetătorii, aceste ingrediente sunt capabile să facă acest lucru chiar și în cantități mici. Ele au o structură chimică asemănatoare cu cea a estrogenului. Asta înseamnă că pot imita în organism efectele acestui hormon.
Un al patrulea ingredient utilizat în cosmetice și considerat toxic este parfumul. Specialiștii te sfătuiesc să eviți orice mireasmă dacă nu este naturală, cum ar fi parfumul uleiurilor esențiale pure. În caz contrar, acesta poate provoca reacții alergice sau tulburări hormonale.
Oxibenzona (benzofenona), octinoxatul și homosalatul sunt substanțe chimice care au capacitatea de a imita hormoni. Ele se găsesc în balsamuri pentru buze, produse de protecție solară și alte produse cu SPF. Medicii spun că acestea pot provoca endometrioza și pot reprezenta un risc pentru sistemele de reproducere.
În cazul în care folosești produse pe a căror etichetă sunt trecute uleiul mineral și perolul, atunci riști să faci acnee sau să îți apară puncte negre. Petrolul este numit și petrolatum, jeleu de petrol, dar și ulei de parafină.
Acrilamida poate cauza cancerul la oameni, iar unele cercetări au dovedit că distruge procesul reproducerii. Această substanță toxică, dar și poliacrilamida; poliacrilatul, polyquaternium, acrilatul pot fi folosite în anumite creme, loțiuni, produse de machiaj, de protecție solară și de îngrijire a pîrului ca agenți de stabilizare și legare.
În continuare, vei putea descoperi care sunt principalele substanțe toxice în cinci dintre produsele de înfrumusețare și îngrijire personală, potrivit Safe Cosmetics.
Ingrediente toxice în cremele hidratante
- Poliacrilamida (posibilă contaminare cu acrilamidă)
- Politetrafluoretilena sau PTFE (posibilă contaminare cu PFOA)
- Petrolatumul (posibilă contaminare cu PAH)
- Filtre chimice UV (octinoxat, oxibenzonă avobenzona, homosalat)
Ingrediente toxice în cremele de protecție solară
- Benzofenona
- Homosalate
- Octinoxat
- Oxibenzona
- Padimate O
- Acidul para-aminobenzoic (PABA)
Află care sunt beneficiile utilizării cosmeticelor pentru protecție solară.
Ingrediente toxice în șampoane
- Compuși de etanolamină (cocamidă DEA, Trietanolamină sau TEA, MEA și altele))
- Parabeni (de exemplu: butilparaben)
- Filtre chimice UV (octinoxat, oxibenzonă avobenzona)
- Conservanți care eliberează formaldehidă. Este vorba despre următoarele substanțe: diazolidinil uree, imidazolidinil uree, quaternium-15 și DMDM hidantoină.
- Lauret-sulfatul de sodiu (SLS)
Ingrediente toxice în balsamurile de păr
- Compuși de etanolamină (cocamidă DEA, Trietanolamină sau TEA, MEA și altele)
- Parabeni (de exemplu: butilparaben)
- Conservanți care eliberează formaldehidă. Este vorba despre următoarele substanțe: diazolidinil uree, imidazolidinil uree, quaternium-15 și DMDM hidantoină.
- Lauret-sulfatul de sodiu (SLS)
Ingrediente toxice în vopselele pentru păr
- Resorcinol
- Para-fenilendiamină (PPD)
- Toluen
- Acetat de plumb
- Etanolamina (cocamidă DEA)