Citește întotdeauna lista ingredientelor și asigură-te că protecția solară conține următoarele: dioxid de titan, octil metoxicinimat (OMC), vvobenzone (și parsol), oxid de zinc. Alege mereu varianta rezistentă la apă, cu un factor de protecție de minim 30.
Aplică întotdeauna produsul cosmetic cu cel puțin 15 minute înainte de a ieși afară.
Beneficiile utilizării cosmeticelor pentru protecție solară
Protecția solară minimizează daunele provocate de razele UV și scade riscul cancerului de piele. Utilizarea regulată a protecției solare SPF 15 poate reduce riscul riscul de apariție a melanomului cu până la 50%.
De asemenea, protecția solară ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii pe care soarele o cauzează. Potrivit unui studiu efectuat în 2013, utilizarea zilnică a protecției solare poate încetini sau preveni temporar semnele de îmbătrânire, conform Foreo.com.
Aplicarea cosmeticelor pentru protecție solară previne apariția petelor și a erupțiilor. De asemenea, te ferește de arsurile solare, care cresc riscul apariției cancerului. În concluzie, aplică protecția solară pentru a rămâne în siguranță!
Eventuale riscuri ale utilizării SPF-ului
Una dintre îngrijorările legate de utilizarea pe termen lung a protecției solare este deficiența de vitamina D. Vitamina D ne stimulează sistemul imunitar, podoaba capilară, dar și starea de spirit.
Cum ne putem astfel feri de soare, dar să primim în același timp suficient de multă vitamina D? Prin intermediul alimentației!
Include în dieta ta cât mai multe alimente bogate în vitamina D: pește, ouă, ciuperci, suc de portocale, cereale și fulgi de ovăz.
Cum alegi protecția solară potrivită?
Asigură-te că protecția solară oferă protecție cu spectru larg. Majoritatea produselor de acest gen te protejează împotriva razelor UVB, dar nu și a razelor UVA. Doar cele etichetate „protecție cu spectru larg” sau „protecție UVA” vă protejează de ambele.
Protecția solară potrivită tipului tău de piele
Există două tipuri de protecție solară (SPF). Cremele de protecție solară care reflectă razele UV se numesc creme de protecție solară cu filtre minerale, iar cele care le absorb sunt denumite creme de protecție solară cu filtre chimice.
În general, protecțiile solare cu filtre minerale sunt recomandate persoanelor cu piele sensibilă. Protecția solară poate fi găsită sub atât de multe forme: loțiuni, creme, geluri, unguente, spray-uri etc.
Pentru pielea uscată, cremele funcționează cel mai bine. Dacă ai tenul gras, încearcă însă un gel sau un spray.
Când stai la soare
Nu te baza numai pe protecția solară. Aceasta este o modalitate excelentă de a te proteja de soare, dar nu este perfectă. Limitează-ți timpul petrecut la soare.
Evită să faci plajă între orele 11:00 și 15:00, atunci când razele UV sunt cele mai intense. Folosește-te de pălării și ochelari de soare, sau îmbrăcăminte să-ți acoperi pielea, în intervalul menționat. Aplică din nou protecție solară dacă transpiri sau ai intrat în apă. Nu uita, o piele fericită înseamnă o piele sănătoasă!