Nu de puține ori ne-am întrebat care este motivul pentru care măslinele sunt negre și dacă aceasta este culoarea lor naturală. În acest articol vei afla dacă această culoare preponderentă atunci când vorbim despre măsline este prefabricată sau chiar în acest fel sunt crescute.
Adevărul despre măslinele negre
Atunci când sunt plantate și ulterior culese, măslinele nu au un colorit atât de închis. Motivul este simplu, nu toate ajung să se coacă în același timp. Pe parcursul mai multor săptămâni culoarea este din ce în ce mai închisă până ajunge la negru. Din acest motiv, fructele sunt tratate până ajung în punctul pe care îl cunoaștem.
Cu ajutorul gluconatului feros, măslinele ajung să fie negre și astfel fructele rămân așa pe o perioadă mai lungă de timp. Atunci când ajung către procesare, ele sunt parțial verzi sau mov. Unii producători folosesc gluconatul de fier pentru a ascunde unele defecte ale măslinelor și pentru a le oferi o consistență bogată.
Pentru ca măslinele să se transforme în fructul cu gust irezistibil pe care îl cunoaștem cu toții, au nevoie de foarte mult soare. Dacă la început este verde și fermă, măslina ajunge la maturitate și devine neagră și aromată. Creșterea măslinilor necesită foarte mult timp și costuri pe măsură, așa cum arată specialiștii. Pe lângă o culoare închisă, maturarea măslinelor le ajută să devină mai moi și mai puțin susceptibile la pesticide.
Cum recunoști măslinele negre naturale
Cu toate că le sunt adăugați aditivi, aceștia nu sunt interziși sau dăunători. Coloritul nu le schimbă gustul măslinelor. Legislațiile în vigoare atestă că pe lista de ingrediente ar trebui specificat faptul că măslinele au fost vopsite.
Detectarea măslinelor colorate de cele naturale este dificilă. La prima vedere nu se poate observa acest lucru. Există câteva indicii care ar putea să conducă spre găsirea unei soluții ideale în acest sens. Lista de ingrediente este întotdeauna o șansă sigură. Dacă există coloranți sau aditivi, adevărul este numai unul, măslinele au fost colorate.
Măslinele negre naturale pot avea variații de culoare, însă cele vopsite sunt negre uniform. Lichidul din borcan poate fi un indicator la fel de important. Dacă are o culoare neobișnuită sau puternică, acest lucru sugerează că au fost vopsite. Sâmburii nu sunt niciodată negri, așa că poți recunoaște foarte ușor măslinele vopsite de cele naturale, în acest caz. Singura excepție o fac măslinele negre uscate la soare din Thassos, Grecia, arată cei de la enjoymediterranean.com.