Nu ai nevoie de ingrediente multe și nici de metode complexe pentru a prepara o astfel de băutură. Însă ai nevoie de răbdare până la degustare. Este necesar un timp mai îndelungat de așteptare, până când fructele fermentează și băutura este gata.
Lichiorul este o băutură alcoolică distilată care se obține din fructe, ierburi aromatice, condimente, dar și alte ingrediente. La acestea se adaugă zahăr sau alți îndulcitori, alcool și aromele preferate. Fructele folosite pentru lichior trebuie sa fie foarte coapte. Atunci aroma lor este maximă și sunt mai suculente, ajutând la formarea siropului.
Ca și tip de alcool, pentru lichior se folosește alcoolul etilic rafinat sau diferite rachiuri cu grad ridicat de tărie.
Vezi aici cum se prepară și rețeta de lichior de mentă, care este una dintre cele mai aromate băuturi, preparate în casă. Iar în continuare poți urmări rețeta lichiorului de afine, detaliată pas cu pas.
Lichior de afine – Ingrediente
- 1 kg afine
- 500 ml vodcă de 40 de grade
- 500 gr zahăr.
Mod de preparare pentru afinată
Pregătește un borcan sau o damigeană de sticlă cu capacitatea de 2,5-3 litri pe care îl speli bine, îl clătești și îl sterilizezi. În acesta vei pregăti ingredientele pentru prepararea lichiorului.
Clătește afinele și lasă-le să se scurgă bine. Optează pentru cele mai coapte afine, pentru a obține o aromă maximă a afinatei. Pune afinele scurse bine în borcanul pregătit, alternându-le în straturi cu zahărul. Ultimul strat va fi din zahăr. Lasă borcanul cu afine la loc răcoros pentru 1-2 zile. În acest interval de timp mai agită borcanul pentru ca zahărul să coboare în siropul format și să se dizolve. Nu lăsa borcanul la loc călduros și nici la loc luminos pentru a nu fermenta afinele.