Reclamă

Caisată sau lichior de caise. Băutură de casă, fină și aromată

Printre rețetele de conserve din fructe pe care le poți prepara în casă, pune pe lista de preparat și rețeta de caisată sau lichior de caise. Îți vei răsfăța familia cu o băutură fină și aromată, de o culoare irezistibilă.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 22 iunie 2023, 5:31

Caisele sunt printre cele mai adorate fructe de vară de care te poți bucura în multe feluri. După ce te vei sătura de gustul lor, proaspete, le poți include într-o mulțime de preparate. Le poți adăuga în diferite deserturi, poți prepara din ele gem, compot sau dulceață, dar și diferite băuturi. Precum, nectarul de caise, care are o popularitate mare, și caisata, cunoscută și sub numele de lichior de caise.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Caisele nu sunt doar gustoase, ci oferă o mulțime de beneficii pentru sănătatea organismului. Sunt pline de vitamine și nutrienţi și sunt energizante. Caisele sunt bogate atât în vitamine și minerale, cât și în beta-caroten și taninuri. Dintre vitamine, regăsim în caise vitamina A, vitamina C, vitamina E, dar și complexul de B-uri, și anume B3, B5, B6 si B9. Iar dintre minerale, regăsim fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor.

Pentru a profita din plin de proprietățile benefice ale caiselor și în sezonul rece, poți prepara rețeta de dulceață de caise întregi.

Mai jos poți urmări rețeta detaliată a lichiorului de caise, pentru a o prepara și tu.

Caisată sau Lichior de caise – Ingrediente

  • 1 kg caise fără sâmburi
  • 750 gr zahăr
  • 750 gr vodcă de 40°
  • 25-30 sâmburi de caise.
Reclamă

Rețeta lichiorului de caise – Mod de preparare

Începe cu pregătirea caiselor, pe care le speli și le lași la scurs într-o sită. Dacă te grăbești, poți șterge caisele după spălare cu prosoape de hârtie.

Apoi, pregătește un borcan de sticlă de minim 3 litri pe care îl speli bine, îl clătești și îl sterilizezi. Conservele vor avea o durată mai lungă, dacă recipientele în care sunt puse vor fi sterilizate și închise ermetic. Adună pe masa de lucru și celelalte ingrediente înainte de a da start preparării băuturii. Descoperă și o rețetă de compot de caise.

Reclamă

Cum prepari caisată sau lichior de caise

Desfă caisele în jumătăți și scoate-le sâmburii. Pune jumătățile de caise în borcanul de sticlă. Adaugă zahărul peste ele și amestecă-le bine.

Sparge 25-30 de sâmburi de caise, curăță-i și adaugă-i în borcan. Pasul acesta este cel mai greu, pentru că sâmburii de caise sunt foarte tari. Poți prepara lichiorul și fără adaos de sâmburi. Însă aceștia vor oferi o aromă mai intensă lichiorului. Au aroma asemănătoare cu a migdalelor. Amestecă sâmburii printre caise și zahăr, apoi adaugă alcoolul.

Închide borcanul cu capacul din dotare, agită-l să se amestece bine ingredientele și pune-l în cămară sau la loc răcoros și ferit de lumină. Lasă caisele la macerat în alcool cu zahăr timp de 5-6 săptămâni.

Caise la macerat cu zahăr și alcool în două borcane
Caisele se amestecă cu zahăr, alcool și sâmburi de caise / Shutterstock

După acest interval de timp, strecoară lichiorul printr-o sită deasă sau un tifon. Pune minunata caisată sau lichior de caise în sticle sterilizate. Închide-le ermetic cu capace și depozitează-le la loc răcoros. Poți păstra lichiorul 4-5 ani, dacă este depozitat corect.

Două sticle și cinci pahare cu Caisată sau Lichior de caise
Sticlele cu lichior de caise se depozitează la loc răcoros și ferit de lumină / Shutterstock

Și dacă mai dorești și alte rețete de băuturi fine și aromate, poți încerca și rețeta de lichior de zmeură sau zmeurată.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Fată cu zâmbetul pe buze îmbrăcată elegant care ține în mână bani
Horoscop
Zodiile cu noroc la bani în această toamnă. Vezi dacă te numeri printre ele
Pentru acești nativi astrele vin cu surprize în plan financiar. Zodiile cu noroc la bani în această toamnă se vor simți privilegiate. E momentul să strângă recolta pentru ceea ce au muncit până acum....
2
Două zâne într-o pădure, una dintre ele pe un cal
Horoscop
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Dacă te-ai confruntat cu o doză de noroc în ultima vreme, ar putea fi timpul să arunci o privire la ce se întâmplă în stele. Din cauza mai multor tranzite astrologice stresante pe care...
3
Cremă de vanilie cu unt - Mousseline în bol alb, alături de păstăi de vanilie și o sită cu zahăr
Rețete
Cremă de vanilie cu unt. Cum prepari delicioasa Mousseline
Dacă nu mai știi ce cremă să prepari pentru umplerea prăjiturilor sau torturilor îți recomandăm rețeta de cremă de vanilie cu unt, denumită Mousseline. Crema Mousseline este o variantă a cremei clasice de patiserie...
4
Mariah Carey în timp ce poartă o ținută extravagantă și cântă pe scenă în Las Vegas
Divertisment
Mariah Carey are datorii în valoare de zeci de mii de dolari. Stilul de viață extravagant o costă scump pe artistă
Mariah Carey are datorii în valoare de zeci de mii de dolari. Stilul de viață extravagant al artistei o costă scump. Tensiunile financiare par să pună tot mai multă presiune asupra sa. Apropiații divei...
5
Brad Pitt și George Clooney în timp ce pozează împreună pe covorul roșu la premiera filmului Wolfs din Los Angeles
Divertisment
Brad Pitt și George Clooney au participat la premiera Wolfs din Los Angeles. Cum au pozat cei doi actori pe covorul roșu
Brad Pitt și George Clooney au participat la premiera Wolfs din Los Angeles. Cei doi actori au pozat împreună pe covorul roșu. La evenimentul special și-a făcut prezența și iubita lui Pitt. Ines de...
PARTENERI
×