Alimente care cresc riscul de demență. Specialiștii recomandă să stai departe de ele

Pe măsură ce îmbătrânești, riscul de a dezvolta demență crește în mod natural. Deși factorii de risc pentru demență, cum ar fi vârsta și istoricul familial, nu pot fi modificați, exercițiile fizice, consumul de alcool și dieta pot. O evidență clară a ceea ce bei și mănânci poate juca un rol important în funcțiile creierului tău. Află mai multe despre aceste alimente care cresc riscul de demență.

Publicat: 5 august 2022, 7:23
Pe măsură ce îmbătrânești, riscul de a dezvolta demență crește în mod natural / Shutterstock

Descifrarea alimentelor care sunt bune sau rele pentru sănătatea creierului poate părea dificil. Cu toate acestea, un nou studiu al Academiei Americane de Neurologie face mai ușor să identifici exact care sunt acele alimente. Studiul, publicat pe 27 iulie 2022 a constatat că consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu creșterea riscului de demență.

Alimente care cresc riscul de demență

Studiul a implicat 72.083 de participanți cu vârsta de 55 de ani și peste. Informațiile au fost preluate de la Biobank din Marea Britanie. E vorba de o bază de date care conține informații despre sănătatea a jumătate de milion de oameni. Participanții nu aveau demență la începutul studiului. Studiul a urmărit participanții timp de aproximativ 10 ani. De asemenea, participanții au avut de completat cel puțin două chestionare despre ceea ce au mâncat și au băut. Până la sfârșitul studiului, 518 persoane au fost diagnosticate cu demență.

Cercetătorii din studiu au determinat câte alimente ultraprocesate au mâncat participanții pe baza chestionarelor privind consumul de alimente. Ei au calculat acest lucru ca procent din cantitatea totală de alimente consumate pe zi. Apoi, participanții au fost împărțiți în patru grupuri egale, variind de la cel mai mic procent de consum de alimente ultraprocesate până la cel mai mare.

Cercetătorii au luat în considerare factorii care ar putea afecta riscul de demență. Acestea au inclus vârsta, sexul, antecedentele familiale de demență și boli de inimă și altele. Odată determinat, studiul a concluzionat că, în medie, pentru fiecare creștere cu 10% a aportului zilnic de alimente ultraprocesate, oamenii aveau un risc cu 25% mai mare de demență. Demne de menționat sunt băuturile, produsele zaharoase și lactatele ultraprocesate.

În plus, studiul arată o asociere între alimentele ultraprocesate și riscul de demență. Riscul mai mic de demență a fost asociat cu înlocuirea alimentelor ultraprocesate din dieta unei persoane cu alimente neprocesate sau minimum procesate.

În cazul în care vrei să afli mai multe despre demență, găsești aici mai multe informații.

Ce spun specialiștii despre concluziile studiului

„Scăderea aportului de alimente ultra-procesate și înlocuirea lor cu alimente integrale are o varietate de beneficii pentru sănătate”, sugerează Amy Shapiro, membru al Consiliului de experți medicali eatthis.com.

Shapiro sugerează în continuare că alimentele procesate ar putea avea un gust grozav. Cu toate acestea, sunt adesea pline de zahăr, sodiu, grăsimi nesănătoase, conservanți și alte substanțe chimice. Aceste ingrediente nu promovează sănătatea și bunăstarea organismului.

„Cercetarea în acest domeniu este puternică. Alimentează concluzia că alimentele în întreaga sa formă pot vindeca și promova sănătatea și bunăstarea”, spune ea. „Cu toate acestea, tipurile de alimente analizate în acest studiu nu au inclus alte alimente ultra-procesate pe care indivizii le consideră sănătoase. Cum ar fi burgerii vegetali, chipsurile sănătoase, cerealele, etc”.

Cu toate acestea, avem nevoie de mai multe cercetări, potrivit lui Shapiro. Ea crede, de asemenea, că istoriile detaliate ale dietei și jurnalele alimentare vor ajuta să înțelegem mai multe despre ce rol joacă de fapt aceste alimente.

„Oferirea acestor informații este importantă”, spune Shapiro. „Dar, educarea despre cum să înlocuiești aceste alimente cu altele mai sănătoase, care sunt accesibile tuturor, este, de asemenea, un mesaj important”.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
Horoscop
5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024
Relații mari se vor schimba în viitor pentru unii nativi. Ai mai jos lista cu 5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024. Luna mai...
4
Timp liber
Ouă vopsite cu șervețele. Cum poți avea cele mai frumoase modele
În mod tradițional, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare. Creștinii ortodocși obișnuiesc să înroșească ouăle de Paște sau să le ofere diferite modele spectaculoase. Îți oferim în cele ce urmează o nouă...
5
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
PARTENERI