Dacă vrei cu adevărat să ai mereu în casă stocuri de alimente, atunci trebuie să te informezi cu privire la cele care au cel mai mare termen de valabilitate. Nu sunt atât de multe la număr, dar depozitarea lor nu necesită condiții speciale, ceea ce te ajută.
Alimente care nu expiră niciodată
Pe lista cu alimente care nu expiră niciodată sunt ingrediente simplă, versatile. Acestea se pot integra în tot felul de preparate. Ceea ce este cu adevărat important, e faptul că aceste alimente pot fi consumate fără griji și după zeci de ani, scrie mentalfloss.com.
Ai aici și o listă cu alimente neperisabile pe care le poți adăuga pe lista de cumpărături.
Orez alb
Cercetătorii au descoperit că orezul alb își va menține conținutul de nutrienți și aroma timp de 30 de ani. Se poate consuma când este depozitat în recipiente fără oxigen la temperaturi sub 4 grade Celsius. Orezul brun, cu toate acestea, nu durează atât de mult. El are o perioadă de valabilitate de doar 6 luni din cauza uleiurilor naturale găsite în stratul său de tărâțe.
Miere
Mierea a fost numită singura hrană care durează cu adevărat pentru totdeauna. Nectarul din flori se amestecă cu enzimele din corpul albinelor. Acest lucru schimbă compoziția nectarului și îl descompune în zaharuri simple care se depun în faguri. Acțiunea de vânt din aripile albinelor și enzimele din stomacul lor creează un lichid care este foarte acid [PDF], dar și sărac în umiditate.
Procesarea și sigilarea mierii adaugă, de asemenea, un timp mai mare la termenul de valabilitate nedefinit. În ciuda faptului că au un conținut scăzut de umiditate, zaharurile mierii sunt higroscopice. Asta înseamnă că ele captează umiditatea din aer. Când mierea încălzită și strecurată este sigilată corespunzător, umiditatea nu poate fi absorbită, iar mierea rămâne la fel. Se crede că cel mai vechi borcan cu miere găsit vreodată are 5500 de ani.
Sare
Având în vedere că clorura de sodiu este un mineral care este luat din Pământ, perioada sa de valabilitate nu ar trebui sa surprindă. De asemenea, sarea a fost folosită de secole ca instrument de conservare a altor alimente, deoarece elimină umezeala. Totuși, sarea din dulapul tău poate să nu dureze pentru totdeauna. Morton Salt subliniază că adăugarea de iod la sarea de masă reduce durata de valabilitate. Așa că, dacă pe recipientul tău scrie sare iodată, așteaptă-te să fie valabilă doar 5 ani.
Sos de soia
Totul depinde de tipul și de ce aditivi se folosesc, dar când este lăsat nedeschis, sosul de soia va rezista foarte mult timp. Chiar și după ce a fost deschis, condimentul sărat se poate păstra ani de zile în frigider.
Zahăr
Ca și în cazul altor articole din această listă, metoda de depozitare pe care o utilizezi pentru zahăr determină dacă îl poți păstra sau nu pentru totdeauna. Zahărul pudră și granulat se păstrează cel mai bine în recipiente etanșe pentru a menține umezeala la distanță. Comercianții sunt obligați să ștampileze pungile, dar producătorii spun că chiar și zahărul brun întărit este încă comestibil odată ce a fost înmuiat.
Fasole uscată
Ca și în cazul studiilor cu orez, cercetătorii de la Universitatea Brigham Young au descoperit că, după 30 de ani, calitatea generală a boabelor de fasole a scăzut, dar „toate mostrele au fost considerate acceptabile pentru utilizare într-o situație de urgență de cel puțin 80% dintre membrii grupului de consumatori. De asemenea, s-a constatat că digestibilitatea proteinelor rămâne stabilă în timp”.
Sirop de arțar pur
Un Ghid pentru depozitarea alimentelor pentru situații de urgență al Universității de Stat din Utah menționează siropul pur de arțar împreună cu alte zaharuri comerciale ca având o perioadă de valabilitate nedefinită „datorită rezistenței la creșterea microbiană, inclusiv mucegai”.
Asociația producătorilor de arțar din Massachusetts este de acord că siropul de arțar nedeschis va dura pentru totdeauna, dar oferă consumatorilor și instrucțiuni în cazul în care apare mucegaiul: „Dacă se formează orice mucegai inofensiv la suprafață, doar aduci siropul la punctul de fierbere, îndepărtează suprafața și toarnă-l într-un recipient curat. Ulterior se pune la frigider”.
Lapte praf
Gustul nu este la fel de bun, dar unul dintre principalele motive pentru care există lapte praf este că durează mai mult. De asemenea, este mai ușor de transportat și depozitat decât laptele proaspăt.
Pemmican
Inventat de triburile native americane, pemmicanul este încă favoritulcelor care caută o sursă de proteine de lungă durată. Rețetele originale includeau carne uscată de la animale de vânat, cum ar fi elanul sau bivolii. Ulterior, aceasta era măcinată într-o pulbere și amestecată cu fructe de pădure și grăsime topită. Pemmicanul finit poate fi apoi consumat crud, înăbușit sau prăjit.
Astăzi, rețetele de pemmican sunt adesea ușor modificate, având în vedere siguranța alimentară, preocupările dietetice și ingredientele disponibile, dar unii încă sunt consecvenți în ceea ce privește puterea de rezistență a superalimentului.