Balonarea este adesea cauzată de gaze, indigestie și constipație. Concentrarea pe rezolvarea acestor probleme poate ajuta la minimizarea stărilor de disconfort. O modalitate de a reduce constipația este să mănânci suficiente alimente vegetale bogate în fibre. Acestea pot fi cereale integrale, fructe și legume.
Alimente care pot reduce balonarea
Chiar și așa, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă organismul. Includerea unei cantități de fibre prea repede în dietă poate provoca balonare, iar experții recomandă să le adaugi încet și treptat. Consumul de alimente bogate în bacterii probiotice, cum ar fi chefirul și kimchi, poate promova sănătatea intestinului. Acest lucru poate ajuta la reducerea și prevenirea balonării.
Pe lângă consumul de alimente sănătoase, consumul unei cantități optime de apă te poate ajuta la prevenirea constipației și a retenției de apă.
Mai jos sunt fructe, legume, cereale integrale și băuturi care pot reduce balonarea.
Portocale
Portocalele sunt o sursă bună de fibre și apă, care pot ajuta la prevenirea retenției de apă și la promovarea mișcărilor intestinale regulate. De asemenea, sunt bogate în vitamina C, care poate crește sănătatea comunității bacteriene din intestin.
Banane
De asemenea, o sursă bună de fibre, bananele conțin potasiu, care poate ajuta la reglarea nivelului de sodiu și la prevenirea retenției de apă. Un mic studiu din 2011 a indicat, de asemenea, că bananele pot fi asociate cu mai puține stări de balonare. Rezultatele au indicat faptul că consumul zilnic de banane poate promova creșterea unei tulpini benefice de bacterii intestinale, au remarcat autorii.
Ananas
Pe lângă faptul că conține 1,4 grame (g) de fibre per porție, ananasul conține enzime numite bromelaină. Această enzimă este adesea folosită în medicina tradițională pentru a trata problemele digestive, deși s-au făcut puține cercetări asupra eficacității sale.
Un studiu mai vechi din 2010 a descoperit că sucul de ananas reduce inflamația la șoarecii care suferă de boală inflamatorie intestinală. Datorită rezultatelor încurajatoare, autorii au recomandat studii clinice pentru a determina dacă are un efect similar asupra oamenilor.
Fructele de pădure
Fructele de pădure conțin 2,1 g de fibre per porție, ceea ce este un lucru bun pentru sănătatea digestivă. De asemenea, ele sunt o sursă excelentă de antioxidanți, care pot promova sănătatea intestinului.
Papaya
Un studiu din 2013 afirmă că papaya este uneori folosită ca remediu la domiciliu pentru problemele digestive. Studiul de 40 de zile a comparat efectele administrarii unui supliment de papaya cu cele ale administrarii unui placebo. A arătat că participanții care au luat papaya au avut mai puțină senzație de constipație și balonare.
Roșii
Roșiile conțin prebiotice, o componentă alimentară nedigerabilă care promovează creșterea bacteriilor intestinale sănătoase. Prebioticele din roșii sunt benefice pentru persoanele care au boala Crohn, malabsorbție și alte câteva afecțiuni legate de balonare.
Linte
Ca și alte leguminoase, lintea are o cantitate ridicată de fibre. Aceasta conține de asemenea o mulțime de amidon rezistent, un carbohidrat care rezistă la digestie și contribuie la sănătatea tractului digestiv.
Broccoli
Broccoli, care este, de asemenea, bogat în fibre, poate reduce balonarea prin îmbunătățirea sănătății intestinale. Un studiu din 2017 pe șoareci a arătat că șoarecii care urmau o dietă cu broccoli au tolerat problemele digestive mai bine decât șoarecii care nu au mâncat broccoli.
Leguma conține o substanță care poate ajuta la menținerea sănătății comunității bacteriene din intestin, au concluzionat autorii. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări la oameni pentru a înțelege efectele complete ale broccoli.
Morcovi
Morcovii au o cantitate ridicată de vitamina A, care este importantă pentru menținerea homeostaziei în intestin. ResearchTrusted Source sugerează, de asemenea, că sursele alimentare de vitamina A cresc tulpinile de bacterii benefice din intestin.
Țelina
Un studiu din 2017 a spus că țelina este bogată în apigenină, un flavonoid care se găsește în mod natural în plante. Cercetările arată că țelina poate crește diversitatea bacteriilor intestinale, ceea ce ar putea îmbunătăți digestia.