Acneea este o afecțiune comună a pielii și afectează peste 10 % din populația lumii, scrie publicația Healthline. La dezvoltarea acesteia contribuie mai mulți factori, inclusiv producția de sebum, bacteriile care cauzează acneea, hormonii, porii blocați și inflamația.
Alimente care provoacă acnee
Legătura dintre dietă și acneea fost mult timp una controversată. Cercetările recente au arătat că dieta poate juca un rol semnificativ în dezvoltarea acestei afecțiuni. Acneea este adeseori declanșată de modificările hormonale din organism, fiind cel mai frecvent întâlnită la adolescenții care trec prin pubertate și nu numai.
Suprafața pielii este acoperită de mici găuri care se conectează la glandele sebacee. Aceste găuri poartă denumirea de pori. Glandele uleioase trimit sebum la suprafața pielii printr-un canal subțire numit folicul.
Uleiul acesta te ajută să scapi de celulele moarte ale pielii, transportându-le prin folicul până la suprafața tenului. Acneea apare atunci când porii pielii se înfundă cu celulele moarte ale pielii, cu exces de sebum sau cu unele bacterii.
Carbohidrații rafinați și zahărul
Cele mai recente studii spun că persoanele care consumă carbohidrați rafinați sunt mult mai predispuși la a face acnee. Alimentele bogate în carbohidrați rafinați cuprind pâine, biscuiți, cereale, orez alb și produsele de fast food.
Produsele cu zahăr sunt și ele o altă problemă pentru sănătatea tenului. Un nou studiu a constatat că persoanele care consumă frecvent produse care conțin zahăr adăugat au un risc cu 30 % mai mare de a dezvolta acnee.
Carbohidrații rafinați sunt absorbiți rapid în fluxul sanguin, ceea ce crește rapid nivelul zahărului din sânge. Când glicemia crește, nivelul de insulină crește și el pentru a ajuta la transferul zahărului din sânge la celule. Nivelul ridicat al insulinei nu este bun pentru persoanele care au acnee, spun specialiștii.
Lactatele
Mai multe studii au găsit o legătură între produsele lactate și severitatea acneei la adolescenți. Două studii au constatat că adulții tineri care consumau în mod regulat lapte sau înghețată au de patru ori mai multe șanse de a suferi de acnee.
Studiile sunt încă în dezvoltare, iar cercetătorii nu s-au pronunțat definitiv cu privire la legătura dintre lactate și acnee. Nu este încă clar cum poate laptele să contribuie la formarea acneei, dar există câteva teorii. Una dintre acestea spune că laptele crește nivelul de insulină rapid, un efect asemănător cu cel al carbohidraților rafinați.
Fast Food
Acneea este strâns asociată cu o dietă ce include alimente de tip fast-food. Alimentele fast-food sunt bogate în carbohidrați, grăsimi și calorii.
Produsele de tip fast-food pot crește riscul de acee, spun specialiștii pentru Healthline.com. Cercetătorii sunt de părere că produsele fast-food modifică rapid nivelurile hormonale și promovează implicit la apariția acneei.
Ciocolata
Ciocolata este considerată a fi un declanșator al acneei. Aceasta a fost asociată cu apariția acneei încă din anul 1920. Mai multe sondaje au asociat consumul de ciocolată cu un risc crescut de a dezvolta acnee.
Un studiu recent a constatat că bărbații predispuși la acnee, care consumau zilnic 25 de grame de ciocolată neagră, au avut șanse mai mari de a dezvolta această afecțiune a pielii. Află mai multe despre ce beneficiile consumului de ciocolată neagră.
Ce alimente te pot ajuta dacă ai probleme cu acneea
Consumul de alimente care nu cresc rapid indicele glicemic pot reduce riscul de a dezvolta acnee. Specialiștii recomandă inclusiv consumul de alimente bogate în carbohidrați complecși. Carbohidrații complecși includ cerealele integrale, leguminoasele, fructele și legumele.
Alimentele care conțin următoarele ingrediente sunt, de asemenea, considerate a fi benefice pentru piele: zinc mineral, vitamina A și E, antioxidanți.
Unele alegeri prietenoase cu pielea includ legumele galbene și portocalii, cum ar fi morcovii, caisele și cartofii dulci. Specialiștii recomandă spanacul, roșiile, afinele, curcuma, fasolea și lintea. Corpul fiecărei persoane este diferit, dar unii omani au descoperit că aceste alimente ajută la reducerea acneei.