Din cauza carbohidraților, ai senzația de sațietate, însă doar pe termen scurt, căci mai apoi vei simți din nou foame. Acești carbohidrați simpli consumați nu fac altceva decât să îți dea impresia că te-ai săturat. Din păcate, ei pot duce la creșteri în greutate.
Alimente pentru menținerea greutății în perioada sărbătorilor
Desigur, cel mai important element pe care trebuie să îl ai în minte atunci când mânânci este să folosești alimente de calitate, sănătoase. Acestea sunt capabile să ofere vitaminele și mineralele de care organismul are nevoie.
Specialiștii în domeniul nutriției sunt de părere că anumite alimente consumate între mese (gustările) sunt benefice pentru sănătate. Ele pot să limiteze excesul de calorii din timpul zilei. Aceste alimente te pot ajuta mai ales în perioada sărbătorilor când sunt șanse mari să mănânci mai mult decât îți cere corpul.
Ouăle
Chiar dacă sunt consumatate cel mai des la micul dejun, ouăle pot fi consumate și în timpul zilei în diferite combinații. Sunt un aliment versatil, care se poate integra ușor în salate, tarte sau poate fi consumat ca atare, la gustare.
Oul este un aliment care oferă sațietate deoarece conține 6 grame de proteină și 5 grame de grăsimi nesaturate. Previne creșterea în greutate datorită valorilor sale nutriționale. În perioada sărbătorilor, poate fi consumat un ou bine fiert, alături de pastă de avocado cu o felie de pâine prăjită. Acestă gustare oferă macronutrienții necesari pentru a obține senzația de sațietate ce poate preveni supraconsumul, arată American Heart Association (AHA).
Fisticul
Studiile au arătat că dacă se consumă regulat în cantități mici, fisticul reprezintă una dintre cele mai bune alternative atunci când vine vorba de alimente sănătoase care ajută la menținerea siluetei. O femeie care consumă dimineața, timp de 12 săptămâni 44 de grame de fistic (echivalentul a 250 de calorii) are un aport nutrițional mai bun. Acesta nu afectează nici silueta, arată studiile.
Prunele uscate
Prunele uscate sunt un alt super-aliment care ajută la menținerea unui sistem osos sănătos. Prunele confiate sunt mai slabe din punct de vedere glicemic decât fructele naturale și conțin fibre, oferind sațietate.
Rodiile
Liz Shaw MS RDN CPT arată că rodiile conțin un nivel mare de nutrienți. Sunt recomandate mai ales în perioadele aglomerate din preajma sărbătorilor. Fructul este bogat în antioxidanți și ajută sistemul imunitar să se mențină puternic în sezonul rece.
Iaurtul grecesc
Alături de fructe, alune sau nuci, iaurtul grecesc este bogat în proteine și fibre. Mixul reprezintă o masă completă cu toți nutrienții de care ai nevoi. Pentru perioada sărbătorilor, poți face gustări sănătoase din: rodii, oleaginoase, fructe confiate și iaurt grecesc.
Edamamele
Edamamele sunt un produs natural cu proteină pe bază de plante, fibre și grăsimi sănătoase. O mână de edamame oferă 18 grame de proteină și 8 grame de fibră. Edamamele se consumă după ce se fierb timp de 3-4 minute și reprezintă o gustare sănătoasă și sățioasă.
Năutul
Asezonat și gătit la cuptor sau în tigaie, nătul, la fel ca lintea, are carbohidrați sănătoși care ajută la digestie. De asemenea, contribuie la menținerea greutății și oferă un aport optim de energie.
Popcornul
Dacă popcornul nu este consumat în cantități mari de unt, zahăr, ulei sau sare, el poate reprezenta o opțiune bună de gustare în perioada sărbătorilor. Cu puțină scorțișoară pe deasupra, popcornul poate fi consumat într-o seară de film alături de cei dragi.