Reclamă

Preparate care întăresc sistemul imunitar. Ce consumă nutriționiștii în sezonul rece

Pe măsură ce ne îndreptăm spre un alt sezon de gripă, pe fondul amenințării continue a variantelor de Covid, fiecare vrea să-și protejeze sănătatea. Ai mai jos lista cu preparate care întăresc sistemul imunitar.

Publicat: 7 noiembrie 2022, 6:40
Supă joumou, într-un castron închis la culoare, pe un blat negru
Cercetările arată că microbiomul intestinal sau trilioanele de microorganisme care trăiesc în tractul intestinal sunt elementele strâns legate de sănătatea imunitară / Profimedia Images

Punctul de pornire trebuie să fie dieta ta. Cercetările arată că microbiomul intestinal sau trilioanele de microorganisme care trăiesc în tractul intestinal sunt elementele strâns legate de sănătatea imunitară.

Iată patru rețete sănătoase, aprobate de nutriționiști, pentru a întări sistemul imunitar în această iarnă, scrie cnbc.com.

Joumou de supă haitiană

Există adevăr în spatele zicalei că e foarte bine să ai curcubeul în farfurie. Studii recente au descoperit că fitonutrienții, care sunt puțin procesate – și adesea colorate – alimente vegetale, pot susține echilibrul și funcționarea imunitar adecvate.

Maya Feller, dietetician și autoare, este o fană a supei joumou. Originar din bucătăria haitiană, acest fel de mâncare este adesea făcut cu dovlecei, carne de vită și legume asortate.

„Nu numai că este reprezentativ pentru cultura și moștenirea mea, dar este și bogat în fitonutrienți și fibre”, spune Feller, a cărui abordare este de a face alimentele mai incluzive și reflectând lumea diversă în care trăim. Nu avea cum să lipsească de pe lista cu preparate care întăresc sistemul imunitar.

Reclamă

Ingrediente pentru supă:

  • 1 kilogram de carne de vită dezosată, tăiată în cuburi;
  • 3/4 cană suc de lămâie;
  • 3/4 cană ulei de măsline;
  • 1 ceapă, tăiată cubulețe;
  • 3 catei de usturoi, tocați;
  • 3 bucăți de țelină, tăiate cubulețe;
  • 1 legatură patrunjel, tocat;
  • 1 şalotă, tocată;
  • 2 roșii, tăiate grosier;
  • 8 căni de supă de pui;
  • 1 dovlecel, decojit și tăiat în cuburi;
  • 5 cartofi medii, tocați grosier;
  • 5 morcovi, tocați grosier;
  • 1 ardei.
Reclamă

Pentru găluște:

  • 1 1/2 căni de faină;
  • 1/4 linguriță praf de copt;
  • 1 linguriță ulei de măsline extravirgin;
  • un praf de sare;
  • 1/8 linguriță piper negru proaspăt;
  • avocado copt, pentru decor.

Mod de preparare

Marinează carnea de vită în condimente și suc de lămâie peste noapte. Amestecă ceapa, usturoiul, țelina, ceapa verde, pătrunjelul și șalota într-o oală mare. Sotează-le cu ulei de măsline timp de cinci până la șapte minute la foc mediu sau până când legumele sunt moi.

Adaugă în oală roșiile, bulionul, dovleceii, cartofii, morcovii, și carnea marinată. Acoperă și gătește timp de 60 până la 90 de minute la foc mediu-mic. Între timp, amestecă ingredientele pentru găluște într-un bol de dimensiune medie. Adaugă două linguri de apă odată, după cum este necesar. Ia o porțiune de aluat de dimensiunea unei mingi de golf și ruleaz-o în mână. Pune bilele de aluat în supă, una câte una. Gătește încă 15-20 de minute. Pentru a servi, pune o porție într-un castron și servește cu avocado.

Pho vietnamez gătit lent

Mâncărurile nutriționistului și bucătarului Tessa Nguyen sunt făcute din ingrediente care „au fost în jurul mesei în multe culturi și de multe secole”, cum ar fi anasonul stelat, cuișoarele, ardeiul Sichuan și ghimbirul.

Felul de mâncare pentru sprijinul imunitar este un pho gătit lent. „Este plin de ingrediente hrănitoare care satisfac nevoile organismului în orice perioadă a anului, dar mai ales în lunile mai reci”.

Rețeta lui Nguyen este plină cu ingrediente care sunt benefice pentru sănătatea imunitară, cum ar fi ierburile proaspete, legumele și proteinele ​​din carne.

Ingrediente pentru supă:

  • 2 kilograme de carne de vită;
  • 1 1/2 linguriță pudră de cinci condimente;
  • 1 lingură sos de peste (înlocuiește cu sos de soia dacă ai alergie la pește);
  • 1/2 linguriță sare;
  • 1 legatură de ceapă verde, tocată;
  • Suficientă apă pentru a umple oala după ce ai adăugat ingredientele de mai sus.

Pentru tăiței:

  • 1 cană tăiței de orez;
  • carne de vită mărunțită;
  • coriandru tocat, frunze de busuioc thailandez, ceapă verde tocată, ceapă albă feliată subțire, muguri de fasole, jalapeños felii, felii de lime, sriracha, sos hoisin.

Mod de preparare

La foc mediu, combină toate ingredientele și pune-le la fiert, la foc mic. Nguyen recomandă să gătești supa timp de 24 de ore, dar spune că încă are un gust grozav chiar și după doar opt ore.
Adaugă tăițeii de orez fierți într-un castron și toarnă supa peste ei. Adaugă condimentele.

Supă de conopidă

Hazel Wallace, un nutriționist și fondator al The Food Medic, recomandă obținerea unui echilibru de nutrienți din alimente antiinflamatoare precum năut și linte, nuci și semințe, ulei de măsline, pește, ierburi și condimente.

Rețeta ei de supă de conopidă conține turmeric și ghimbir, ambele având proprietăți antiinflamatorii. „Este, de asemenea, incredibil de bună și hrănitoare pentru toamnă sau oricând te simți mai rău”, spune ea. Supa de conopidă ocupă un loc important pe lista cu preparate care întăresc sistemul imunitar.

Ingrediente

  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin;
  • 2 bucăți de conopidă, tăiate buchețele;
  • 1 ceapă albă, tăiată cubulețe;
  • 1 linguriță de ghimbir proaspăt, ras sau tăiat cubulețe;
  • 2 lingurițe de turmeric măcinat;
  • 3 căței de usturoi;
  • 900 mililitri de supă de legume;
  • 2 linguri sos de soia;
  • 1/2 linguriță sare;
  • 1 felie groasă de pâine veche de o zi;
  • 3 lingurițe cremă de cocos (sau iaurt), pentru a ornat;
  • fulgi de chili, pentru ornat;
  • coriandru proaspăt, pentru decor.

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul. Pune buchețelele de conopidă pe o tavă mare. Stropește-le cu o lingură de ulei și lasă-le la cuptor timp de 30 de minute până devin aurii.

Între timp, într-o tigaie mare, se încălzește 1/2 lingură de ulei de măsline și se adaugă ceapa albă. Gătește cinci minute până când devin translucide. Transferă ceapa într-un blender, împreună cu turmericul, ghimbirul, usturoiul, supa de legume, sosul de soia și un praf de sare. Adaugă conopida coaptă și amestecă până la omogenizare.

Lasă supa la foc mic timp de aproximativ 10 minute. Între timp, rupe pâinea în bucăți mai mari. Combină 1/2 de lingură rămasă de ulei de măsline cu o lingură de sos de soia într-un castron mare. Adaugă bucățile de pâine. Pune-le pe o tavă și gătește-le la cuptor timp de opt minute pentru a se rumeni.

Servește supa cu un strop de cremă de cocos și acoperă cu crutoanele, coriandrul proaspăt și fulgii de chili.

Un smoothie sănătos

Cu toții avem nevoie de o pauză de la preparatele calde, chiar și în lunile mai reci. Idealul nutriționistului Simone Wilson este un amestec de smoothie răcoritor de banane, mango, semințe de cânepă, polen de albine, kale, suc de portocale, iaurt și kale.

„Această rețetă simplă este bogată în antioxidanți, inclusiv vitaminele C și A, pentru a ajuta la combaterea daunelor radicalilor liberi și pentru a susține sistemul imunitar”, spune ea.

Ingrediente

  • o jumătate de banană coaptă, proaspătă sau congelată;
  • 1/2 cană bucăți de mango, proaspete sau congelate;
  • 1 cană suc de portocale;
  • 1/2 cană iaurt grecesc neîndulcit (sau caju);
  • 3 linguri de semințe de cânepă;
  • 1 linguriță polen de albine;
  • 1 mână de spanac (sau kale);
  • 4 cuburi de gheață (omite acest pas dacă folosești toate fructele congelate).

Mod de preparare

Pune toate ingredientele într-un blender și amestecă la viteză mare până se omogenizează. Adaugă mai mult lichid dacă textura este prea groasă sau mai multă gheață dacă este prea subțire. Servește imediat.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă cu părul alb care ilustrează o coafură pentru doamnele care au peste 50 de ani
Frumusețe
Coafuri pentru femeile care au peste 50 de ani. Ce look recomandă specialiștii în frumusețe
Părul are nevoie de tot mai multă atenție pe măsură ce înaintezi în vârstă. Pentru ca acesta să nu se simtă neglijat, are nevoie de o reîmprospătare la câteva luni. Pe lângă tratamentele de...
2
Ciuperci pleurotus cu usturoi și mămăliguță în tigaie, pe un ștergar rustic
Rețete
Ciuperci pleurotus cu usturoi și mămăliguță. Rețetă simplă de post
Dacă nu ai idee ce să mai gătești pentru o masă de post simplă și delicioasă, încearcă rețeta de ciuperci pleurotus cu usturoi. Este un preparat, pe cât de simplu și rapid, pe atât...
3
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii decembrie 2022. Balanțele au nevoie de echilibru în viața lor. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul lunii decembrie 2022 spune că Balanțele au nevoie de echilibru în viața or. Această lună vine cu multe transformări pentru nativii din zodiac. Ultima lună din an este presărată de momente frumoase. Cele...
4
O femeie pe tocuri, care merge pe stradă, elegantă și sexy
Timp liber
Ce spune despre tine felul în care mergi. Tipul de personalitate pe care îl ai
Mai ai impresia că doar felul în care te îmbraci sau felul în care vorbești sunt lucrurile după care te judecă oamenii? Specialiștii spun că a venit timpul să-ți schimbi credința. Conform studiilor bazate...
5
Fată frumoasă îmbrăcată într-o rochie de prințesă este în pădure lângă un cal
Horoscop
Personalitatea bărbatului Leu și femeia perfectă pentru acesta
Pentru ca personalitatea bărbatului Leu să fie înțeleasă pe deplin este important să se cunoască anumite aspecte ce se regăsesc în viața tuturor acestor nativi. Există câteva lucruri simple pe care cu toții le...
PARTENERI
×