Deși este dificil ca în zilele noastre să evităm în totalitate produsele procesate, există câteva alimente care nu ar trebui să existe în bucătăria noastră. Aceste produse ne pot face mai mult rău decât am putea crede la prima vedere.
Alimente și băuturi pe care să le eviți dacă îți dorești o viață sănătoasă
Pentru a avea o viață sănătoasă este important să îmbinăm o dietă echilibrată cu un program de exerciții fizice. Mâncarea este esențială pentru a ne putea desfășura activitățile zilnice, dar și pentru a ne dezvolta într-un mod armonios. Cu toate acestea, de multe ori uităm să ținem cont de anumite aspecte. Deși la prima vedere aceste alimente pot părea inofensive, ele pot crea multe probleme de sănătate. Uite o listă cu câteva alimente și băuturi pe care ar trebui să le eviți dacă îți dorești o viață sănătoasă.
Carnea procesată
Carnea procesată se află pe lista de alimente și băuturi pe care să le eviți dacă îți dorești o viață sănătoasă. Acest produs alături de salam, hot-dogs și cârnăciori procesați intră în Grupa 1 de produse cancerigene întocmită de World Health Organisations.
De-a lungul timpului, studiile au demonstrat că aceste alimente consumate în exces cresc în mod semnificativ riscul de a face cancer colorectal. Conform unui studiu făcut de AICR 50 de grame de carne procesată consumate zilnic pot crește cu 16 % riscul de a face cancer. Pe lângă această boală oamenii pot dezvolta și alte probleme precum bolile de inimă și cele de stomac.
Salamul
Salamul este deseori întâlnit pe mesele noastre. Folosit de multe ori pentru prepararea unor sandwichuri rapide, salamul poate avea mai multe dezavantaje decât am crede la prima vedere.
Acest tip de carne procesată a fost de-a lungul timpului asociat cu hipertensiunea arterială și bolile de inimă. Salamul este bogat în grăsimi saturate și conține nitriți de sodiu ce pot dăuna sănătății în cantități mari. Acesta este unul din motivele pentru care salamul ar trebui să se afle pe lista ta e alimente și băuturi pe care să le eviți.
Tăiţei instant
Preparatele instant ar trebui să ne pună câteva semne de întrebare. Ele se află pe lista de alimente și băuturi pe care ar trebui să le eviți pentru o viață sănătoasă. Aceste preparate sunt sărace în fibre și nutrienți și nu hrănesc corpul așa cum ar trebui.
Tăițeii instant sunt cei mai cunoscuți ca fiind bogați în sodiu. Mai mult acești pot conține glutamat monosodic, un potențiator de aromă folosit la prepararea acestora. Experții spun că o astfel de substanță poate produce dependență, motiv pentru care îți vei dori să mai consumi un astfel de produs.
Popcorn la microunde
Floricelele la microunde pot fi destul de periculoase, în special cele care sunt cu diferite arome precum untul sau cașcavalul. Aceste floricele sunt făcute folosind arome artificiale care pot provoca inflamații la nivelul organismului.
Floricelele expuse la microunde par la prima vedere inofensive. Totuși Lorraine Kearney, dietetician și nutriționist fondator al New York City Nutrition spune că acestea ar trebui evitate pe cât de mult se poate din cauza substanțelor chimice care pot fi emanate chiar și din cauza pungilor de hârtie. Cel mai bine este să gătiți floricelele de porumb într-o oală la plită sau aragaz. În acest fel veți putea controla procesul, dar și ingredientele pe care le adăugați ulterior pentru aromă.
Băuturile alcoolice
Nu este nicio surpriză că alcoolul se află pe lista de băuturi pe care ar trebui să le eviți. Acesta afectează corpul unei persoane în nenumărate moduri negative.
Multe studii au demonstrat că băuturile alcoolice pot crește riscul de a dezvolta cancer de colon. Studiul a fost ulterior publicat de American Institute for Cancer Research. Excesul băuturilor alcoolice poate duce și la alte probleme precum bolile de inimă, de ficat sau bolile digestive.
Băuturile îndulcite cu zahăr
Pe lista de băuturi pe care ar trebui să le eviți se mai află și băuturile îndulcite cu zahăr. Fie că este vorba de sucurile din comerț sau de băuturile îndulcite în exces, experți spun că acestea ar trebui evitate.
Un studiu de la Harvard din 2019 a identificat o legătură directă între oamenii care dezvoltă diverse boli, cum ar fi diabetul, și cei care obișnuiesc să bea ceai sau cafea cu mult prea mult zahăr.