Această rețetă este tradițională în Liban, Siria, Iordania, Israel, Palestina, dar și în câteva zone din Turcia. O mai găsești și sub denumirile de „babaganuş sau abugannuş”. Coacerea vinetelor pe grătarul cu lemne este trucul care oferă gust deosebit salatei, dar și adăugarea pastei de susan în compoziție. Aceasta oferă un gust, dar și sățietate, fiind plină de nutrienți.
Pasta de susan o găsești în orice magazin alimentar sub denumirea de ”tahini”. Dar o poți prepara și în casă, mai gustoasă și mai sănătoasă. Urmărește în continuare lista de ingrediente și pașii necesari preparării salatei de vinete din bucătăria orientală.
Baba Ghanoush – Ingrediente
- 500 gr vinete coapte pe grătar;
- 1 lingură de tahini sau pastă de susan;
- 2 căței de usturoi;
- suc de lămâie după gust;
- sare după gust;
- 50 ml ulei de măsline sau de floarea soarelui;
- semințe de susan și verdeață pentru decor.
Salată de vinete orientală – Mod de preparare
Ca pentru oricare altă salată care are la bază vinetele, te vei ocupa de coacerea acestora. Este ideal să coci vinetele pe un grătar cu jar. Gustul vinetelor astfel coapte nu îl poate egala celelalte metode folosite. Însă în lipsa grătarului poți apela și la un grill electric sau la unul pentru aragaz.
Tot pentru un gust deosebit al salatei, este important să coci vinetele până când coaja lor este bine carbonizată. Aceasta este cea care oferă savoarea vinetelor.
După coacere, lasă vinetele deoparte pentru 20-30 de minute presărate cu sare și acoperite cu o folie sau un capac. Se vor curăța mai rapid după ce sunt înăbușite sub capac. Le vei găsi cu coaja deja exfoliată pe alocuri.