În timp ce această afecțiune poate cauza o mulțime de probleme, cunoașterea modalităților de a preveni aceasta nu poate decât să ne bucure.
Potrivit Clinicii Cleveland, anumite alimente, cum ar fi carnea conservată, prăjelile, dulciurile și alți carbohidrați rafinați pot declanșa markeri ai inflamației cronice. Anumite alimente au o reputație proastă atunci când vine vorba de declanșarea inflamației, dar și băuturile pot duce ușor la o astfel de afecțiune. Experții au asociat consumul de alcool cu inflamația, dar și alte băuturi ascunse pot agrava efectele ei.
Băuturi care cresc inflamația în organism
Dacă trebuie să reduci cantitatea de inflamație pe care o ai în organism, asigură-te că limitezi aceste băuturi, scrie eatthis.com. Apoi, consultă lista cu limente care produc inflamația în corp.
Cappuccino
Această băutură populară cu cafea este făcută cu părți egale de cafea, lapte și spumă de lapte, spune Trista Best, RD la Balance One Supplements. Atunci când este făcută în mod tradițional cu lapte pe bază de lactate, această băutură poate fi mai inflamatoare. E mai mult decât își dau seama majoritatea consumatorilor. Acest lucru se întâmplă din cauza naturii inflamatorii a lactatelor. E un lucru de care trebuie să țină cont în special cei cu intoleranță la lactoză sau diagnosticați cu alergie la lapte. Pentru cei cărora le place cappuccino, cel mai bine este să înlocuiască laptele cu un lapte vegetal.
Lapte de ovaz aromat
Laptele vegetal poate fi o alternativă excelentă la lactate, în funcție de conținutul lui. Când vine vorba de lapte fără lapte, nu toate mărcile și soiurile sunt create la fel, mai spune Best.
„Când laptele de ovăz este făcut cu arome și zahăr adăugat, devine inflamator. Chiar și opțiunile fără aromă pot conține aproximativ 7 grame de zahăr per porție. Cei care au alergie sau intoleranță la gluten, atunci își pot agrava reacția inflamatorie.
Ceaiul dulce
Băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi ceaiul dulce ar trebui limitate cât mai mult posibil, spune Amy Goodson, MS, RD, CSSD, LD, autoarea cărții The Sports Nutrition Playboo.
„De-a lungul timpului, aportul excesiv de zaharuri adăugate poate contribui la inflamația cronică. Multe băuturi îndulcite cu zahăr nu au aproape nicio valoare nutritivă, ceea ce înseamnă că într-adevăr oferă doar zahăr și calorii”.
Încercă să le schimbi cu apă, ape ușor aromate, sau chiar apă aromată cu fructe proaspete. Acestea sunt o sursă bună de hidratare cu conținut scăzut de zahăr sau chiar fără zahăr.
Smothie-urile din magazin
În timp ce smoothie-urile pot fi o opțiune excelentă pentru înlocuirea mesei sau pentru recuperarea după antrenament, multe dintre cele pe care le cumperi de la magazine au zahăr adăugat. Acesta este trecut pe etichetă sub un cuvânt pe care s-ar putea să nu-l recunoașteți numit „turbinado”. Adăugarea de turbinado, pe lângă sucurile de fructe, poate crește rapid conținutul de zahăr al unui smoothie.
„Acest lucru nu trebuie confundat cu fructele sau cu sucul de fructe proaspăt presat, care este considerat zahăr natural. Vorbim despre zahăr adăugat”, spune Goodson.
Acest zahăr adăugat, atunci când este consumat regulat mai mult timp, poate contribui la inflamație, mai ales dacă bei și alte băuturi îndulcite cu zahăr.
Băuturile carbogazoase
Dacă zahărul din smoothie-ul făcut de tine nu provoacă inflamație, zahărul dintr-o băutură carbogazoasă ar putea.
„Băuturile carbogazoase cu zahăr cresc inflamația”, spune Lisa Young, PhD, RDN, autoarea cărții Finally Full, Finally Slim.
Inflamația cronică se poate dezvolta în timp din consumul regulat de băuturi cu mult zahăr adăugat. Consumul unei diete bogate în zahăr adăugat poate crește inflamația ce se transformă într-un final în diverse afecțiuni.