Băuturile carbogazoase îți pot afecta starea de sănătate. Ce efecte au pe termen scurt și lung, potrivit specialiștilor

Băuturile carbogazoase sunt extrem de populare, fiind preferate de foarte multe persoane. Specialiștii explică de ce băuturile carbogazoase îți pot afecta starea de sănătate.

Andreea Ivana
Publicat: 3 ianuarie 2024, 7:31
Băuturile carbogazoase sunt extrem de populare. Specialiștii explică de ce băuturile carbogazoase îți pot afecta starea de sănătate / Shutterstock

Deși se știe că acest tip de băuturi nu conțin nutrienți, se ignoră adesea modul în care consumul lor zilnic ne influențează sănătatea. Așadar, câte băuturi consumate zilnic pot să dăuneze sănătății?

Băuturile carbogazoase îți pot afecta starea de sănătate

Aproape toate băuturile de acest tip conțin apă carbonatată, un îndulcitor (de obicei zahăr, sirop de porumb cu un conținut ridicat de fructoză sau un îndulcitor artificial), acid fosforic (care le dă gustul și extinde termenul de valabilitate al băuturii) și arome naturale. Unele băuturi conțin chiar și cofeină.

În medie, o doză de suc conține 155 de calorii, 38 grame de carbohidrați, 37 grame de zahăr și 34 miligrame de cofeină. Trebuie spus în context că Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea zahărului la 25 grame pe zi la femei și 36 grame pe zi la bărbați. În ceea ce privește cofeina, ea nu ar trebui să depășească 400 miligrame zilnic.

Potrivit dieteticianului Sonya Angelone, există câteva moduri prin care aportul zilnic de băuturi carbogazoase ne poate afecta organismul. În primul rând, vei observa o creștere a energiei de la cofeină și zahăr.

Angelone remarcă rolul cofeinei de a bloca adenozina, un neurotransmițător care te face să te simți obosită. În același timp, carbohidrații simpli din zahăr sunt absorbiți rapid în fluxul sanguin, ceea ce duce de asemenea la un aport de energie. Însă energia din Cola sau alte băuturi similare este de scurtă durată și în final energia ta va scădea, relatează Huffpost.

O altă influență a acestor băuturi este la nivel intestinal. Potrivit dr. Supriya Rao, specializată în medicina obezității, unele persoane resimt balonarea de la carbohidrați și zahăr.

Consecințele pe termen lung ale consumului zilnic de băuturi carbogazoase

Pe termen scurt, energia ta va urca rapid (și apoi va coborî) și îți poate provoca dureri de stomac. Ce se întâmplă însă pe termen lung?

În viziunea dr. Neil Paulvin, specialist în medicină regenerativă, dacă bei zilnic băuturi carbogazoase este posibil să iei kilograme în plus, în special grăsime abdominală. Aceasta poate fi periculoasă, căci crește riscul bolilor cardiace, sindromului metabolic, diabetului tip 2 și cancerului de sân.

Risc de boli de rinichi, hipertensiune arterială și boli cardiace

Pe termen lung, obișnuința de a bea băuturi carbogazoase poate duce la boli de rinichi, hipertensiune arterială și colesterol mărit, explică Paulvin. Unele studii au demonstrat că băutorii de sucuri acidulate au un risc crescut de boli cardiace și infarct.

Consumul de băuturi carbogazoase nu este benefic nici pentru creier. Nivelurile ridicate de zahăr în sânge pot duce la inflamația creierului. De fapt, s-a demonstrat științific că a bea regulat băuturi carbogazoase poate genera niveluri crescute ale depresiei și o probabilitate mai mare de demență.

Din păcate, nici versiunile dietetice nu sunt lipsite de pericol, căci pot dăuna intestinului, inimii și creierului. Îndulcitorii artificiali din aceste băuturi sunt la fel de nocivi ca zahărul.

Cum să reduci consumul de băuturi carbogazoase

Dacă vrei să bei mai puține băuturi carbogazoase, trebuie să te întrebi în primul rând ce te atrage la ele. Este doza de cofeină? Dacă da, o cafea spumantă ar putea fi un bun înlocuitor. Însă trebuie să te asiguri că nu conțin zahăr sau îndulcitori artificiali.

Este combinația de dulce și carbogazos? Dacă da, apa minerală cu fructe sau kombucha pot fi opțiuni de luat în calcul. De asemenea, poți să-ți prepari acasă apă infuzată și vei economisi bani. Poți adăuga castravete sau mentă, coacăze și portocale sau rodie.

Însă atunci când treci la matcha sau cafea spumantă, există un risc să te confrunți cu dureri de cap. De aceea, trebuie să renunți treptat la cofeină. Deoarece cofeina este un stimulant, va trebui să fii atentă să eviți alte băuturi care conțin cofeină sau stimulenți similari cum ar fi matcha, ceaiul verde și ceaiul mate, scrie Healthline.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Mantra potrivită pentru fiecare zodie în 2025. Mesaje care te inspiră să îți găsești echilibrul
Anul 2025 vine cu provocări și oportunități pentru fiecare dintre noi, iar conectarea cu energiile astrale ne poate ajuta să navigăm mai ușor prin toate aceste schimbări. O modalitate simplă, dar puternică, de a...
2
Horoscop
4 zodii care vor rămâne sănătoase în 2025. Află dacă te numeri printre ele
Astrologii au dezvăluit care sunt cele 4 zodii care vor rămâne sănătoase în 2025. Acești nativi sunt mult mai atenți la starea lor de sănătate și încearcă să facă tot ce este posibil pentru...
3
Divertisment
Lady Gaga și-a uimit fanii cu cea mai recentă transformare fizică. Schimbările de la nivelul feței au făcut-o greu de recunoscut
Lady Gaga și-a uimit fanii cu cea mai recentă transformare fizică. Schimbările de la nivelul feței au făcut-o greu de recunoscut chiar și pentru fani. Ea a postat câteva imagini pe Instagram și pare...
4
Horoscop
Zodii care vor avea inima frântă în 2025. Nativii care pot trece printr-o despărțire
Astrologii au dezvăluit care sunt acele zodii care vor avea inima frântă în 2025. Acești nativi pot trece printr-o despărțire în acest an și pot pune capăt unei relații mai vechi. Este o perioadă...
5
Divertisment
Selena Gomez a trecut printr-o transformare incredibilă după logodna cu Benny Blanco. Ce au observat fanii schimbat la actriță
Selena Gomez a trecut printr-o transformare incredibilă după logodna cu Benny Blanco. Fanii au observat o schimbare notabilă în ceea ce privește silueta divei. Actrița internațională a fost invitată la Jimmy Kimmel Live. Selena...
PARTENERI