Când vine vorba de fructe, ce ar putea fi mai bun decât să muști o căpșună roșie, suculentă? Dulceața și textura ușor crocantă a semințelor sunt o experiență încântătoare. Acest fruct este, de asemenea, extrem de versatil. E o completare excelentă pentru smoothie-uri, fulgi de ovăz, deserturi de vară sau ca simplă gustare.
Beneficii ale consumului de căpșuni
Din fericire, există și o listă lungă de beneficii nutriționale ale căpșunilor. Aceste fructe sunt bogate în vitamina C și antioxidanți. Conțin o varietate de polifenoli care au efecte importante asupra sănătății și bunăstării.
Căpșunile pot susține funcția imunitară
Sistemul imunitar este impactat de vitamina C în numeroase moduri. În primul rând, vitamina C susține imunitatea prin capacitățile sale antioxidante. Acționând ca un antioxidant, vitamina C susține celulele sistemului imunitar. Le protejează de daunele care pot apărea atunci când organismul are un răspuns imunitar. În plus, vitamina C afectează pozitiv sistemul imunitar prin stimularea producției și a funcției celulelor albe din sânge.
Portocalele nu sunt singurul fruct care este o sursă bună de vitamina C. O cană de căpșuni întregi oferă 85 de miligrame (mg) de vitamina C. Reprezintă peste 100% din valoarea zilnică recomandată pentru femei și aproximativ 94% din valoarea zilnică recomandată pentru bărbați.
Pot reduce inflamația
Inflamația este un răspuns normal la infecția cauzată de bacterii sau viruși, precum și de la o leziune, cum ar fi o tăietură sau un os rupt. Inflamația este problematică atunci când devine cronică, adică organismul se află într-o stare inflamatorie prelungită, care se poate datora unor afecțiuni autoimune, expunerii la toxine sau consumului frecvent de alimente ultraprocesate.
Căpșunile sunt o sursă bogată de polifenoli, substanțe chimice importante care se găsesc în plante, care pot proteja celulele de daune inflamatorii. Deși nu au inclus eșantioane de dimensiuni mari, câteva studii au arătat că consumul de căpșuni scade markerii inflamației, cum ar fi proteina c-reactivă cu sensibilitate ridicată.
Ar putea reduce, de asemenea, durerea cauzată de osteoartrită
Osteoartrita este un tip comun de artrită. De obicei e cauzată de inflamație și provoacă dureri articulare și deteriorarea cartilajului. Datorită proprietăților antioxidante puternice ale căpșunilor, un studiu a examinat rolul căpșunilor în scăderea simptomelor de durere la persoanele cu osteoartrită.
În acest studiu, 17 participanți au fost plasați aleatoriu într-un grup placebo sau într-un grup care consumă 50 de grame de căpșuni liofilizate pe zi timp de 12 săptămâni. În cele din urmă, cercetătorii au descoperit o diferență semnificativă în scorurile durerii între cele două grupuri. Grupul de căpșuni liofilizate (deshidratate) a înregistrat scăderi mai mari ale durerii. Deși acesta a fost un studiu foarte mic, el sugerează că includerea căpșunilor în dieta poate ajuta la gestionarea durerii.
Căpșunile pot ajuta la protejarea împotriva cancerului
Căpșunile sunt pline de multe tipuri de polifenoli (compuși chimici benefici care se găsesc în plante). Un polifenol puternic găsit în căpșuni este acidul elagic. El acționează ca un antioxidant și a fost cercetat pentru efectul său asupra prevenirii sau încetinirii bolilor cronice.
Acidul elagic pare să aibă efecte preventive și terapeutice asupra cancerului prin capacitatea sa antioxidantă. Mulți factori contribuie la dezvoltarea cancerului. Căpșunile singure nu vor preveni sau trata cancerul, dar pot face parte dintr-o dietă complexă, plină de proprietăți anticancerigene.
Pot îmbunătăți colesterolul HDL
Colesterolul HDL este tipul „bun” de colesterol, deoarece aduce beneficii organismului prin preluarea excesului de colesterol din sânge și transportându-l la ficat pentru a fi apoi eliminat. Nivelurile ridicate de colesterol HDL pot ajuta la scăderea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Sunt de ajutor în tratarea sindromului metabolic
Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni (glicemie crescută, tensiune arterială, trigliceride din sânge, colesterol HDL scăzut) care cresc riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și boli de inimă.
Căpșunile pot ajuta la prevenirea și tratarea sindromului metabolic datorită profilului lor nutritiv. Consumul de alimente bogate în antioxidanți și alimente bogate în fibre este o abordare alimentară comună pentru tratarea sindromului metabolic.
Căpșunile susțin sănătatea generală a creierului
Cercetările au descoperit că una dintre cauzele declinului cognitiv și a dezvoltării demenței Alzheimer nu este consumul de alimente bogate în antioxidanți și polifenoli. Căpșunile sunt o sursă bună de antioxidanți și polifenoli puternici care pot preveni stresul oxidativ și inflamația.
Deși nu se poate spune că căpșunile împiedică dezvoltarea bolii Alzheimer, un studiu a constatat că un aport mai mare de căpșuni a fost asociat cu un risc redus de demență Alzheimer, probabil datorită vitaminei C și polifenolilor găsiți în acest fruct.
Ajută la o digestie optimă
Consumul unei varietăți de fructe și legume este esențială pentru o bună digestie. Unul dintre principalele motive pentru care plantele sunt cruciale pentru o bună sănătate intestinală este datorită conținutului lor de fibre. De exemplu, o cană de căpșuni feliate conține aproximativ trei grame și jumătate de fibre.
Fibra principală găsită în căpșuni este fibra insolubilă și se știe că această fibră trece intactă prin tractul gastrointestinal, ajutând la eliminarea scaunului.
Pot ajuta la promovarea producerii de colagen
Colagenul este cea mai abundentă proteină din organism și este elementul de construcție principal pentru piele, mușchi, oase, tendoane și țesuturi conjunctive.
O modalitate de a susține capacitatea naturală a organismului de a produce colagen este prin consumul de vitamina C. După cum am scris mai sus, căpșunile sunt o sursă bogată de vitamina C, așa că omite suplimentele și consumă un castron de căpșuni pentru a susține producția de colagen.
Căpșunile ar putea ajuta în ameliorarea simptomelor depresiei
Nu numai că sunt delicioase, dar ajută și la atenuarea simptomelor depresive. Da, căpșunile gustoase îmbunătățesc starea de spirit, dar sunt și o sursă bună de acid folic. O cană de căpșuni feliate oferă 39,8 micrograme de acid folic. Câteva studii mici au descoperit că persoanele diagnosticate cu depresie aveau niveluri mai scăzute de acid folic în comparație cu cei fără depresie. Consumul unei cantități mai mari de acid folic nu va vindeca depresia, dar satisfacerea nevoilor de acid folic poate ajuta la sprijinirea tratamentului depresiei.
Pot proteja împotriva bolilor de inimă
Pe parcursul acestui articol, s-a afirmat că căpșunile ajută la reducerea colesterolului LDL (colesterolul rău) și la creșterea colesterolului HDL. E pe lista cu cele mai cunoscute beneficii ale consumului de căpșuni. Atenuarea nivelului de colesterol este o modalitate de a proteja împotriva bolilor de inimă. Unele cercetări sugerează că căpșunile pot contribui pozitiv și la funcția endotelială (celulele care fac căptușeala pentru vasele de sânge), dar sunt necesare mai multe cercetări în acest domeniu.