Reclamă

Tot ce trebuie să știi despre fructul dragonului: beneficii pentru sănătate și efecte secundare

Fructul dragonului este benefic pentru sănătate datorită calităților sale nutritive. Face parte din familia cactusului, numită Hylocereus. Numele vine de la aspectul său exterior, care seamănă cu solzii suprapuși ai unui dragon. El mai este cunoscut și sub numele de pitaya sau para de căpșuni. Află de mai jos tot ce trebuie să știi despre fructul dragonului.

Simina Drăguț
Simina Drăguț
Publicat: 14 mai 2023, 6:22 / Actualizat: 19 mai 2023, 16:20

Se regăsește în mai multe varietăți de culori (exterior: roșu, roz, violet sau galben; interior: alb, roșu, mov, magenta sau roz), între care nu există multe diferențe nutriționale. Pe lângă aspectul neobișnuit și interesant al acestuia, fructul dragonului s-a dovedit a fi benefic pentru sănătate datorită numeroaselor sale calități medicinale și nutriționale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tot ce trebuie să știi despre fructul dragonului

Fructul dragonului are un gust dulce și tropical. A fost descris ca o încrucișare între kiwi și pară sau kiwi și pepene verde.

Textura este oarecum cremoasă, cu semințe mici, asemănătoare cu cele ale fructelor kiwi.

Fructul dragonului conține grăsimi, proteine, carbohidrați, fibre, sodiu, vitamina C, potasiu și magneziu.

Fibrele și antioxidanții se află printre nutrienții semnificativi, găsiți în fructul dragonului. Aceștia asigură o bună sănătate digestivă și un risc redus de boli de inimă, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, tulburări digestive, obezitate, diabet de tip 2 și unele tipuri de cancer.

Reclamă

Fructul dragonului: beneficii pentru sănătate

Pe lângă acestea, consumul mai des poate fi o modalitate simplă prin care poți completa cantitatea de fibre recomandată zilnic.

Fibrele ajută organismul să obțină starea de sațietate pe termen lung, ceea ce te poate ajuta și în procesul de slăbire.

Reclamă

Îmbunătățește sănătatea intestinală

Fructul dragonului poate îmbunătăți sănătatea intestinului. Fructul conține multe fibre, ceea ce susține o digestie sănătoasă și ajută la prevenirea constipației.

De asemenea, ajută la stimularea creșterii microbilor intestinali benefici. S-a demonstrat că aceste bacterii probiotice previn sau tratează afecțiunile digestive, inclusiv sindromul colonului iritabil (IBS).

Previne apariția bolilor cronice inflamatorii

Datorită antioxidanților săi antiinflamatori, fructul dragonului previne bolile asociate cu inflamația. Printre acestea se numără diabetul, bolile de inimă, cancerul și sindromul metabolic. Dacă o persoană se confruntă cu sindromul metabolic, înseamnă că are trei sau mai multe dintre următoarele caracteristici: talie mare, tensiune arterială mare, glicemie crescută, trigliceride crescute, colesterol HDL scăzut.

Antioxidanții care oferă culoare roșie fructului dragonului, ajută la reducerea stresului oxidativ, a deteriorării celulelor ce duce la îmbătrânire și probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, cancer și artrită.

Fructul dragonului cu pulpă roșie și fructul dragonului cu pulpă albă sunt bogate în antioxidanți care contribuie la gustul, culoarea și beneficiile pentru sănătate ale plantelor.

În plus, cercetătorii consideră că fructul dragonului poate reduce riscul de cancer de colon, precum și a altor tipuri de cancere.

Ajută la reglarea zahărului din sânge

Fructul dragonului conține zahăr natural, dar consumul lui poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge. Cercetătorii cred că fructul dragonului de culoare roșie poate ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge deoarece poate ușura regenerarea celulelor din pancreas.

Menține fluxul sanguin sănătos

Consumul de fructul dragonului poate fi o modalitate simplă prin care ajuți circulația generală sau a fluxului sanguin. Oamenii de știință au descoperit cum consumatorii au avut îmbunătățiri semnificative ale fluxului sanguin la două, trei și patru ore după ce au ingerat pulbere de fructul dragonului și că efectul a fost susținut pe parcursul unei perioade de două săptămâni.

Întreține sănătatea pielii

Consumul de fructul dragonului aduce și beneficii pentru piele. Printre acestea se numără reducerea petelor pigmentare cauzate de înaintarea în vârstă, a ridurilor, a pielii uscate și a acneei. Potențialele beneficii ale pielii provin din vitamina C și antioxidanții din fructe. Aceste vitamine și minerale pot juca un rol în repararea treptată a leziunilor celulare, rezultând într-un aspect mai tânăr.

Ajută sistemul imunitar

Fructul dragonului susține funcția imunitară sănătoasă atât direct, cât și indirect. Fructul în sine posedă proprietăți antibacteriene, antifungice, antivirale și antimicrobiene. S-a dovedit, de asemenea, că porțiuni din miez și coajă inhibă microorganismele din alimente, inclusiv drojdiile și mucegaiurile. Schimbarea microbilor intestinali declanșată de consum ajută la activarea și susținerea răspunsului imunitar general al organismului.

Efecte secundare ale consumului de fructul dragonului

Deși este benefic pentru sănătate, pot apărea reacții adverse ale consumului de fructul dragonului. Acestea nu sunt însă frecvente. Principalele efecte secundare sunt vărsăturile, urticaria, erupția cutanată și umflarea limbii.

Rareori, consumul de fructul dragonului de culoare roșie poate determina o urină de culoare roșie – roz. Potrivit urologilor, urina roșiatică care nu este cauzată de sânge, numită pseudohematurie, poate fi cauzată și de consumul de cantități mari de alte alimente roșiatice, foarte pigmentate, cum ar fi fructele de pădure, rubarba sau sfecla.

Cum poți găti fructul dragonului

Fructul dragonului se poate păstra pe masă timp de câteva zile, dar pentru depozitarea pe termen lung, cel mai bine ar fi să-l pui într-o pungă de plastic și să-l păstrezi în frigider.

Pentru început, taie fructul dragonului în jumătate și scoate pulpa cu lingura.

  • Folosește bile, felii sau cuburi de fructe pentru a decora orice fel de mâncare, cum ar fi tofu copt sau tacos cu fasole neagră.
  • Amestecă pulpa în smoothie-uri.
  • Utilizează piureul obținut din fructul dragonului ca bază pentru un mocktail bogat în fibre, împreună cu lămâie proaspătă și mentă.
  • Pune fructele tăiate cuburi în amestecuri cu iaurt, nuci, granola sau fulgi de ovăz.
  • Adaugă fructe tăiate în salate.
  • Presară pulpa în salatele de fructe sau pe platouri cu fructe.
  • Amestecă pulpa de fructe cu laptele vegetal și congeleaz-o pentru a obține o înghețată interesantă.
  • Alternează fructele cubulețe cu alte fructe pe frigărui și servește cu ciocolată neagră topită.
  • Folosește bile sau cuburi de fructe pentru a decora budinca de chia, în combinație cu avocado cu ciocolată sau budincă de orez brun.
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×