Din această categorie de fructe fac parte lămâile, portocalele, lime-urile, grapefruit-urile, alături de alte derivate. Consumul de citrice este recomandat pentru creșterea imunității și luptă împotriva cancerului.
Beneficiile consumului de citrice
Citricele cresc în țări precum Spania, Brazilia, China, Mexic, India și Statele Unite ale Americii. Pe lângă faptul că pot fi mâncate ca atare, consumul de citrice poate fi diversificat. De la sucuri energizante, până la smoothie-uri sau combinate cu alte alimente, citricele sunt niște fructe versatile.
Îți oferim o rețetă de pandișpan cu aromă de citrice și glazură de ciocolată. Descoperă cum poți să diversifici consumul acestor fructe delicioase.
Bogate în vitaminele B și C, potasiu, fosfor, magneziu și cupru, citricele ajută organismul să absoarbă nutrienții de care are nevoie.
Vitaminele din citrice sunt benefice pentru piele. Acestea ajută la producerea de colagen. Substanța oferă fermitate pielii și previne apariția ridurilor.
Consumul de citrice ajută împotriva inflamației din organism
Cu efect anti-inflamator, fructele citrice au, de asemenea, proprietăți antioxidante. Sunt o sursă foarte bună de fibre. O mână de felii de portocală conține 4 grame de fibre. Specialiștii susțin că la o masa de 1.000 de calorii, ai nevoie de 14 grame de fibră. Alimentele bogate în fibre ajută inclusiv în lupta împotriva kilogramelor în plus.
Fructele citrice susțin buna funcționare a sistemului digestive și te ajută să slăbești. Conținutul mare de fibre sprijină organismul să mențină scăzut nivelul de colesterol.
Citricele sunt slabe în calorii
Dacă ții o dietă și ești foarte atentă la numărul de calorii, trebuie să știi că fructele citrice sunt o idee foarte bună pentru consum. Spre exemplu, o clemetină conține 35 de calorii, în timp ce jumătate de grapefruit are 52 de calorii. Uite o listă cu alimente sărace în calorii, dar bogate în nutrienți.
Consumul de citrice reduce riscul de a dezvolta pietre la rinichi
Pietrele la rinichi se formează din cauza nivelului prea mare de minerale din corp. Sucul citric luptă împotriva nivelului mult prea înalt de magneziu din organism și, astfel, reduce riscul producerii de pietre.
Citricele previn și luptă împotriva cancerului
Mai multe studii au arătat că dacă mănânci un grapefruit pe zi, vei diminua riscul dezvoltării cancerului pulmonar.
De asemenea, aceste citrice funcționează și împotriva cancerului esofagian, de sân sau de pancreas. În plus, citricele blochează formarea și dezvoltarea celulelor canceroase, spun specialiștii pentru Healthline.com.
Citricele ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive
Proprietățile anti-inflamatoare ale citricelor au beneficii și asupra sistemului nervos. Luptă împotriva deteriorării acestuia și te protejează de boli precum Parkinson sau Alzheimer.
Atenție, însă, există și contraindicații pentru consumul de citrice. În cazul în care urmărești un tratament medicamentos, grapefruit-ul trebuie evitat deoarece conținutul lui de enzime poate bloca sau reduce absorbția anumitor medicamente.