În procesul de slăbire avem tendința să omitem multe alimente sănătoase, din dorința de a consuma mai puține calorii. Cu toate acestea, există o mulțime de fructe și legume care nu conțin un număr ridicat de calorii și care te pot ajuta să pierzi în greutate.
Alimente sărace în calorii, dar bogate în nutrienți
Alimentele sărace în calorii, dar bogate în nutrienți sunt ideale în dietele de slăbire și nu numai. Ele ajută la menținerea greutății, dar și la întărirea sistemului imunitar. Aceste alimente au un aport ridicat de antioxidanți, care combat stresul oxidativ și problemele de sănătate care ar putea să apară în urma acestuia. Hai să aflăm împreună mai multe despre aceste alimente și de ce sunt recomandate de nutriționiștii din lumea întreagă.
Afinele
Pe lista de alimente sărace în calorii, dar bogate în nutrienți se află afinele. Afinele sunt bogate în antioxidanți și conțin o mulțime de nutrienți benefici organismului. Pentru o singură cană de afine vei avea doar 80 de calorii, dar un aport ridicat de nutrienți și antioxidanți care stimulează sănătatea creierului și a organismului.
Studiile au arătat că afinele ajută la prevenirea bolilor care afectează funcțiile cognitive ale creierului. Compușii puternici din afine stimulează creierul. Acești compuși poartă numele de flavonoide. Afinele sunt și o sursă excelentă de vitamina C, vitamina K și fibre, care ajută la reglarea digestiei.
Merele
Un măr de dimensiuni medii va avea în jur de 95 de calorii, adică mai puțin decât ar avea o gustare sănătoasă, precum un simplu pachet cu biscuiți. Nutriționiștii recomandă consumul merelor cu tot cu coajă.
Cei mai mulți nutrienți ai acestora se află chiar în cojile tari, dar zemoase. Merele conțin fibre, ceea ce înseamnă că îți oferă rapid senzația de sațietate și te ajută să te simți plină pentru mai mult timp.
Merele conțin o varietate de substanțe fitochimice, inclusiv quercetină, catechina și acid clorogenic. Toate aceste substanțe sunt antioxidanți extrem de puternici, care ajută la prevenirea deteriorării ADN-ului.
Rodiile
Culoarea roșie a rodiilor indică conținutul ridicat de nutrienți pe care acestea le conțin. Rodiile sunt încărcate cu polifenoli compuși, despre care se crede că protejează organismul împotriva stresului oxidativ.
Toți acești compuși reduc riscul de inflamație, de apariție a bolilor de inimă și a cancerului. Sucul de rodii este, de asemenea, recomandat de nutriționiști datorită antioxidanților pe care îl conțin. Mai mult, sucul de rodie este o sursă minunată de potasiu, un electrolit important pentru funcționarea sănătoasă a mușchilor.
Spanacul
Spanacul se numără, la rândul său, pe lista de alimente sărace în calorii, dar bogate în nutrienți. Spanacul are un conținut foarte scăzut de calorii, dar o mulțime de nutrienți benefici. Acesta este bogat în fier și magneziu.
Spanacul mai conține luteină și zeaxantină, care ajută la protejarea vederii. Spanacul poate fi integrat într-o mulțime de preparate, fiind foarte versatil. În plus, sucul verde de spanac și castraveți este ideal pentru întărirea sistemului imunitar.
Broccoli
Broccoli este recomandat în dietele de slăbire datorită numărului scăzut de calorii. Acesta este bogat în nutrienți benefici, precum sulforafanul, un compus care ajută în procesul de ardere al grăsimii corporale. Mai mult, broccoli conține nutrienți care previn apariția bolilor de inimă și a cancerului. Nutrienții benefici din broccoli mai ajută la întărirea sistemului imunitar și oferă un aspect mai tânăr pielii.
Morcovi
O cană de morcovi tăiați conțin în jur de 41 de calorii, scrie publicația Healthline.com. Morcovii sunt săraci în calorii, dar bogați în nutrienți benefici. Aceștia conțin carotenoizi, pigmenții care conferă morcovilor culoarea portoalie.
Acești compuși au efecte antiinflamatorii și anticancerigene. Morcovi mai conțin antioxidanți puternici, precum luteină și zeaxantină, care ajută la prevenirea degenerării maculare, o tulburare care este asociată cu pierderea vederii. În plus, morcovii sunt bogați în vitamina A, un nutrient benefic pentru vederea ta.