Creatina este sigură, eficientă și susținută de zeci de ani de cercetare, spun specialiștii. În primul rând creatina este o substanță naturală care se găsește în mușchii și creierul nostru. Deși alimente precum peștele, carnea roșie și carnea de pasăre conțin creatină, cea mai populară modalitate de a obține o doză este prin suplimente.
Beneficiile creatininei pentru sănătate te vor surprinde
Creatinina se regăsește de obicei sub formă de pulbere. Motivul pentru care suplimentele cu creatină au fost asociate mult timp cu sportivii este că creatinina oferă mușchilor explozii rapide de energie, mai ales atunci când faci activități intense, cum ar fi ridicarea de greutăți.
Dieteticianul Alex Larson a declarat pentru Yahoo Life că suplimentarea cu creatină crește rezervele de fosfocreatină, ajutându-te să produci mai multă energie sub formă de adenozin trifosfat, cunoscut și sub numele de ATP. În termeni mai puțin științifici, corpul tău simte mai puțină oboseală musculară și o creștere a performanței musculare pe termen scurt.
Performanța sportivă este încă cel mai popular motiv pentru care oamenii încearcă suplimentele cu creatină. Creatinina poate ajuta la raportul dintre grăsime, mușchi și oase. A avea o densitate musculară mai mare decât grăsime în organism îți poate oferi corpul tonifiat și slab pe care mulți oameni îl caută.
Creatinina a devenit în ultimii ani mult mai populară printre femei. Femeile produc cu 70% până la 80% mai puțină creatină decât bărbații în mod natural. Ele sunt, de asemenea, mai puțin probabil să consume alimente bogate în creatină. În plus, femeile aflate în postmenopauză au mai multe șanse să se confrunte cu slăbirea masei musculare. Ele au cea mai mare nevoie de acea creștere a compoziției corporale dată de creatină. O pot obține atunci când îmbină suplimentul cu antrenamentul de rezistență.
Cum ajută creatinina funcția cognitivă
Joel Totoro, dietetician și director al științei sportului a declarat pentru publicația mai sus menționată că creatina ajută creierul la fel cum ajută mușchii.
„Dacă te angajezi într-o muncă mentală intensă sau te confrunți cu privarea de somn, atunci creatina poate oferi sprijin pentru funcția cognitivă. În aceste fel, poți performa cel mai bine”.