Reclamă

Beneficiile creatininei pentru sănătate te vor surprinde. A fost percepută greșit până acum

Creatina este uneori confundată ca un steroid sau un supliment folosit cel mai des de sportivi sau cei care doresc să-și dezvolte masa musculară. Dar, recent, datorită creșterii gradului de conștientizare asupra sănătății, s-a renunțat la concepțiile greșite cu privire la ceea ce este de fapt. Beneficiile creatininei pentru sănătate te vor surprinde.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 6 octombrie 2024, 6:02

Creatina este sigură, eficientă și susținută de zeci de ani de cercetare, spun specialiștii. În primul rând creatina este o substanță naturală care se găsește în mușchii și creierul nostru. Deși alimente precum peștele, carnea roșie și carnea de pasăre conțin creatină, cea mai populară modalitate de a obține o doză este prin suplimente.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Beneficiile creatininei pentru sănătate te vor surprinde

Creatinina se regăsește de obicei sub formă de pulbere. Motivul pentru care suplimentele cu creatină au fost asociate mult timp cu sportivii este că creatinina oferă mușchilor explozii rapide de energie, mai ales atunci când faci activități intense, cum ar fi ridicarea de greutăți.

Dieteticianul Alex Larson a declarat pentru Yahoo Life că suplimentarea cu creatină crește rezervele de fosfocreatină, ajutându-te să produci mai multă energie sub formă de adenozin trifosfat, cunoscut și sub numele de ATP. În termeni mai puțin științifici, corpul tău simte mai puțină oboseală musculară și o creștere a performanței musculare pe termen scurt.

Performanța sportivă este încă cel mai popular motiv pentru care oamenii încearcă suplimentele cu creatină. Creatinina poate ajuta la raportul dintre grăsime, mușchi și oase. A avea o densitate musculară mai mare decât grăsime în organism îți poate oferi corpul tonifiat și slab pe care mulți oameni îl caută.

Creatinina a devenit în ultimii ani mult mai populară printre femei. Femeile produc cu 70% până la 80% mai puțină creatină decât bărbații în mod natural. Ele sunt, de asemenea, mai puțin probabil să consume alimente bogate în creatină. În plus, femeile aflate în postmenopauză au mai multe șanse să se confrunte cu slăbirea masei musculare. Ele au cea mai mare nevoie de acea creștere a compoziției corporale dată de creatină. O pot obține atunci când îmbină suplimentul cu antrenamentul de rezistență.

Reclamă

Cum ajută creatinina funcția cognitivă

Joel Totoro, dietetician și director al științei sportului a declarat pentru publicația mai sus menționată că creatina ajută creierul la fel cum ajută mușchii.

„Dacă te angajezi într-o muncă mentală intensă sau te confrunți cu privarea de somn, atunci creatina poate oferi sprijin pentru funcția cognitivă. În aceste fel, poți performa cel mai bine”.

Reclamă

Acum, cercetările în curs analizează, de asemenea, modul în care creatina poate îmbunătăți simptomele afecțiunilor de sănătate mintală. Printre acestea ar fi anxietatea, PTSD și depresia. Toate acestea sunt legate de nivelurile scăzute de energie din creier pe care creatina le poate stimula.

În timp ce cercetările arată că creatina este sigură și eficientă, dozarea este importantă. Experții recomandau o „fază de încărcare” de aproximativ o săptămână. În această perioadă poți să consumi zilnic 20 până la 25 de grame de creatină pentru a „satura” mușchii. Ulterior, poți scădea la o doză mai mică.

Este important să bei mai multă apă în timp ce iei creatină. Acest lucru poate atenua senzația de balonare te poate ajuta să eviți deshidratarea, deoarece fluidele sunt direcționate către mușchi.

Deși creatina este în general considerată sigură, este important să discuți cu medicul înainte de a o consuma.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie elf, într-o pădure mistică
Horoscop
Nativii care își pot schimbă propriile vieți pe 5 octombrie 2024. Zodiile care vor străluci sub lumina reflectoarelor
Trei semne zodiacale își găsesc puterea în interior de a-și schimba propria viață în bine. Ei pot experimenta începuturile unei schimbări mari și de impact din interior. Ei sunt nativii care își pot schimbă...
2
Fată care are degetul arătător îndreptate către cameră pe un fundal albastru deschis
Horoscop
3 zodii cu cel mai bun horoscop în luna octombrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
Începe un nou sezon în viața nativilor. Acest lucru înseamnă că vor avea parte de surprize neașteptate pe toate planurile. 3 zodii cu cel mai bun horoscop în luna octombrie 2024 vor simți apropierea...
3
Felii de pâine unse și presărate cu verdeață
Sănătate
Cele mai bune alternative la pâine. Îți pot îmbunătăți sănătatea
Pâinea este un produs alimentar de bază în meniul zilnic al unui om. Cu toate acestea, cum preocupările pentru sănătate sunt din ce în ce mai multe, ai mai jos cele mai bune alternative...
4
fată bucuroasă și cu zâmbetul pe buze care sare pe un fundal roz
Horoscop
4 zodii care vor fi de neoprit în luna octombrie 2024. Trec peste orice greutate
Semnele arătate de astre vin spre acești nativi mai repede decât se așteptau. 4 zodii care vor fi de neoprit în luna octombrie 2024 trec peste orice greutate. Experții spun că majoritatea aspectelor importante...
5
Sticlă cu lichior de pere și pere proaspete
Rețete
Lichior de pere. Rețeta unei băuturi fine și aromate
Dacă adori perele de toamnă, nu ezita să le conservi aroma și pentru mai târziu, transformându-le în gem dulceață, compot sau diferite băuturi. Descoperă o rețetă simplă și ușoară de lichior de pere. Este...
PARTENERI
×