Nu este un secret pentru nimeni faptul că alcoolul consumat în exces dăunează sănătății tale. Desigur, efectele negative ale consumului de alcool nu se văd în momentul în care vorbim despre o ocazie pentru răsfăț. Consumat în porții echilibrate, alcoolul nu îți va distruge dieta sau sănătatea.
Beneficiile renunțării la alcool pentru o anumită perioadă
În cazul în care simți nevoia de a lua o pauză de la consumul de alcool, trebuie să știi, este un sentiment destul de comun. Mai ales după sezonul sărbătorilor, renunțarea la alcool pentru o anumită perioadă este o practică des întâlnită printre consumatori. În mod clar, există anumite beneficii de care te poți bucura în momentul în care renunți la a mai consuma băuturi alcoolice de orice fel.
Pe lângă beneficiile financiare, căci oferi și o pauză bugetului tău în momentul în care nu mai consumi alcool, vei avea parte și de o serie de schimbări ale organismului. Printre beneficiile unei pauze de la consumul de alcool se enumeră:
Regenerarea ficatului
În perioada de sărbători ficatul a fost suprasolicitat și a dus greul meselor îmbelșugate. O pauză de la consumul de alcool va ajuta ficatul să se concentreze pe funcțiile sănătoase de detoxifiere. Alcoolul în cantități exagerate este considerat precum o toxină pentru ficatul tău. Specialiștii susțin că, în cazul femeilor, ficatul își va îndrepta atenția spre detoxifierea alcoolului în loc de cea a estrogenului. Acest lucru poate duce la dominanța estrogenului în corp și la o mulțime de alte probleme hormonale, potrivit Eat This, Not That.
Ajută tractul intestinal
Atunci când este consumat în cantități mari, alcoolul poate afecta întreg tractul digestiv și poate duce la inflamații intestinale. Studiile au demonstrat că alcoolul perturbă echilibrul intestinal.
Alcoolul favorizează creșterea excesivă a bacteriilor din intestine și poate produce gaze, balonare și probleme digestive.
Te poate ajuta dacă ai boli cronice
Abstinența de la consumul de alcool poate fi cea mai bună variantă pentru a te menține sănătoasă și în formă. Tiparele de consum se pot schimba, în timp, în funcție de nivelul de alcool băut de la o zi la alta. Acesta este motivul pentru care toleranța ta la alcool se poate modifica. Un consum constant, va impacta nivelul de toleranță pe care corpul tău îl are în momentul în care bei alcool. Astfel, vei simți nevoia să crești porțiile. Acest lucru afectează grav sănătatea ta. De aceea, este recomandat ca pauzele dintre paharele de băutură alcoolică să fie tot mai lungi, scrie Drink Aware.
Dacă dorești să rămâi sociabilă chiar și dacă nu consumi alcool, există diferite variante pentru a înlocui această substanță. Este recomandat să respecți sugestiile medicilor în ceea ce privește consumul de alcool într-o zi. Aceștia susțin că poți consuma maxim două pahare pe zi și să fii în continuare, în echilibru.